Szex

Az óvszerről 2 dolgot kell tudni: ismerni a jó méretet, és használni

Az óvszerek a legkülönfélébb színekben, formákban, alakban kaphatóak, de a legfontosabb mégis a megfelelő méret.

A hímvessző esetében nem, de a megfelelő óvszer kiválasztásakor bizony a méret az, ami a leginkább számít. Mert ha túl szűk a gumi, akkor könnyen kiszakadhat, ha viszont bő, akkor lecsúszhat a péniszről. Ha nem a megfelelő méretű óvszert használod, és emiatt kényelmetlenül érzed magad, akkor az elvonja a figyelmedet, és nem lesz örömteli a szex sem.

Jó, ha tudod, hogy az óvszer csak akkor véd a nem kívánt terhességtől, illetve a szexuális úton terjedő betegségektől, ha pontosan illeszkedik a péniszre. Ezért is nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása.

A méret kiválasztása

Joggal kérdezheted, hogy honnan tudhatod, mi a számodra megfelelő méret. Nos, az alábbi mérettáblázatban megtalálod, hogy az adott nagyságú péniszhez milyen méretű óvszer ajánlott.

Az első oszlop a pénisz kerületét jelöli. A legegyszerűbben úgy mérheted meg, hogy amikor erekciód van, tekerj egy cérnaszálat vagy mérőszalagot a péniszed legvastagabb része köré (ez kb. a makk alatt egy-két ujjnyira lesz), majd a cérnát egy vonalzóhoz illesztve leolvashatod a méretet.

A táblázat második oszlopában találod az adott kerülethez ajánlott óvszerméretet.

A péniszed kerületeÓvszerméret
95–105 mm47–50 mm
105–120 mm52–55 mm (EU standard méret)
120–130 mm56–59 mm
130–150+ mm60–69 mm

Innentől tudni fogod, hogy mi a hozzád legjobban passzoló méret. Viszont fontos figyelembe venni azt is, hogy kamaszkorban a péniszed mérete is változóban van, úgyhogy jó, ha figyelsz arra, hogy ha kényelmetlenné válik az aktuálisan használt kondom, akkor lehet, hogy ideje új méretre váltani.

Az óvszer méretét általában a csomagoláson is feltüntetik, de ha nem találod rajta, akkor az azt jelenti, hogy a benne lévő gumi szabványos (kb. 52 mm). A legtöbb boltban és drogériában ez az átlagosnak mondható méret kapható. Ha a méreted eltér ettől, jobb, ha az interneten rendelsz neked megfelelőt.

Lehet, hogy azt tapasztalod, hogy a fenti táblázat alapján számított, számodra alkalmas gumi mégis túl hosszú vagy éppen túl rövid a péniszed hosszához képest. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az óvszer hossza kevéssé számít, a biztonság szempontjából a szélesség (az átmérő) a legfontosabb tényező, ezért ennek alapján kell a megfelelőt kiválasztani.

Vásárláskor a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is figyelembe kell venni. A guminak is van szavatossága, és ha az lejár, az óvszer már kevésbé hatékony, és könnyebben szakad.

Az óvszer helyes használata

Érdemes otthon, nyugodt körülmények között begyakorolni az óvszer felhúzását, hogy mire a partnereddel együtt kerülne erre sor, már magabiztosan csináld.

Biztosan láttál már olyan filmet, ahol a főhős egyetlen laza mozdulattal a fogával tépte szét a csomagolást. Na, ez nem jó ötlet, mert így könnyen kiszakadhat vagy megsérülhet a gumi. A csomagolást mindig az ujjaiddal, a recés szélénél megkezdve kell kibontani.

Mielőtt felhelyeznéd, figyelj arra, hogy a legörgethető pereme legyen kifelé, és a csúcsa felfelé. Szorítsd össze két ujjal a csúcsot (ezáltal kinyomod belőle a levegőt, helyet biztosítva az ondónak), és így helyezd rá a gumit a teljesen merev péniszedre, miközben a másik kezed ujjaival lefelé görgeted az óvszer peremét a hímvessződ tövéig. Ha bárhol levegőbuborék maradna a gumi alatt, akkor azt a kezeddel simogasd ki alóla, és ellenőrizd, hogy az óvszer megfelelően illeszkedik-e. Vigyázz, hogy a körmöddel ne szakítsd ki.

Most figyeld meg, hogy hogy érzed magad benne. Ha szorít, vagy túl bő, akkor érdemes egy másik méretet kipróbálni.

Az ejakulációt követően még merev állapotban kell a gumit óvatosan levenni, vigyázva arra, hogy a tartalma ne folyjon ki. Köss rá egy csomót, és dobd ki a kukába (ne a WC-be, mert attól könnyen eldugulhat).

Füredi Katica szexuálpszichológus

Kiemelt kép: Yuval Robichek.