Kapcsolatok

A jó szex a biztonságos szex – így védekezz

Jó módszerek, eszközök, lehetőségek, hogy elkerüld a terhességet.

Óvszer

A mindenki számára könnyen elérhető, legismertebb, legegyszerűbb eszköz, amely helyesen használva megbízható védelmet nyújt, a gumi óvszer (gumi, koton vagy kondom). Ez az egyetlen olyan fogamzásgátló, ami nemcsak a teherbe eséstől véd, hanem a szexuális úton terjedő betegségektől is. Abban is egyedi a megbízható fogamzásgátló módszerek között, hogy valaki akár fiú vagy akár lány, egyaránt gondoskodhat a beszerzéséről.

Tabletták és társaik

A rendszeres szexuális életet élő nők számára a hormonális fogamzásgátlók (tabletták, injekció, méhen belüli spirálok, hurkok, hüvelygyűrű) bevált és kényelmes eszközei a teherbe esés elkerülésének. Ezek olyan női hormonokat tartalmaznak, amik megakadályozzák, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méh falába. Minden ilyen tablettát vagy eszközt csak nőgyógyászati vizsgálat után, receptre lehet megvenni, és ha valaki tablettát szed, oda kell figyelni arra, hogy minden nap bevegye. A modern fogamzásgátlók már a lehető legkisebb mennyiségű hormont tartalmazzák, de azért lehetnek mellékhatásaik. Viszont ez a ma ismert leghatékonyabb módszer a nemkívánt terhesség elkerülésére.

Vannak más módszerek is: naptármódszer, megszakított közösülés, esemény utána tabletta, ezekről egy külön cikkben írunk.

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen