Szex

Ezért jó az óvszer akkor is, ha néha nem az

Az óvszernek van egy óriási előnye a többi védekezési módszerrel szemben: tényleg minden tekintetben biztonságos, és amilyen egyszerűen hozzáférhető, olyan könnyen használható.

Sokan sokfélék vagyunk, más dolgoktól érezzük magunkat biztonságban, máshogy szeretünk, és más tettektől, szavaktól érezzük, hogy szeretnek. Ha viszont belegondoltok, van néhány dolog, amiben nagyon hasonlóan működünk: például általában igyekszünk vigyázni magunkra és a dolgainkra. A mobilunkat PIN-kóddal és/vagy képernyőzárral védjük, a gépünket jelszóval, magunkat pedig… nos, ebben már nagyon különbözünk.

Te hogyan vigyázol a testedre?

Mindenki máshogy vigyáz magára, de általában mindannyian felelősséggel tartozunk azért, ami a testünkkel történik: ha nem aludtunk eleget, másnap fáradtak leszünk, ha túl sokat mozogtunk, izomlázunk lesz, ha nem öltöztünk az időjárásnak megfelelően, jó eséllyel megfázunk. Ugyanez igaz a testünkre akkor is, amikor a szex kerül szóba – csak akkor rajtunk kívül egy másik embert is érint, hogyan döntünk arról, mennyire és milyen módon vigyázunk magunkra és egymásra.

A biztonságos szex a jó szex

Azért, hogy egy szeretkezésnek lesz-e nem várt következménye, mindkét fél felelősséggel tartozik; ha nem terveztek babát, a terhesség ellen több módon is védekezhettek, az esetleges nemi betegségektől viszont csak az óvszer tud megvédeni.

Az óvszer használata

A használatát sokkal könnyebb megszokni, mint azt az első alkalmak előtt gondolnátok, és abszolút ér otthon gyakorolni (akár fiú vagy, akár lány). Akik pedig már túl vannak az első alkalmon, általában egyetértenek abban, hogy a biztonságos szex a legjobb szex, hiszen ilyenkor a partnerükkel nem kell aggódniuk a nem várt következmények miatt, így felszabadultabban tudnak magukra és egymásra figyelni. Rengeteg tévhit és babona kapcsolódik az óvszer használatához, ezeket több cikkben is igyekszünk végigvenni, de a lépten-nyomon hallott előítéletekkel szemben a mai, mindössze néhány század milliméter vékony, változatos színű, ízű és formájú, többféle méretben kapható óvszerek akár színesíthetik is a szexuális élményeket

Mi mindentől véd meg az óvszer?

Még ha voltatok is már valamilyen szűrésen, nem cserélgetitek gyakran a partnereiteket, esetleg elsők vagytok egymásnak, akkor is előfordulhat, hogy olyan betegség hordozói vagytok, ami később akár kellemetlen tüneteket is okozhat. Előfordulhat, hogy egy amúgy veszélytelennek tűnő betegség a partnert éppen gyengébb immunrendszere (pl. influenza vagy betegségből való felépülés után) vagy valamilyen, akár szabad szemmel nem is látható (pl. elvakart szúnyogcsípés vagy borotválkozás közben ejtett apró seb) sérülés miatt fertőzi meg. Néhány nemi betegség vagy például egy gombás fertőzés pedig sok, szextől független helyzetben (strand, közös WC, új intimhigiéniai termék használata stb.) is elkapható, akár úgy is, hogy a hordozója tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy úgy fertőzheti meg a partnerét, hogy ő maga nem is tud a betegségéről, így azt kezelni sem tudja – továbbadni viszont sajnos igen. 

Mivel jár, ha nem ússza meg az ember a betegségeket

Ha nem sikerült elkerülni a fertőzést, és időben észreveszitek a tüneteket, a helyzet általában a legrosszabb esetben is megoldható egy gyógyszerkúrával, hiszen a nemi betegségek többsége szerencsére gyógyítható. Ezek a betegségek lehetnek tünetmentesek is, de akkor is fertőzhetnek, és okozhatnak későbbi szövődményeket (panaszokat). Ezért akár meg kell küzdened kellemetlen tünetekkel, akár nem, nagyon fontos a kezelés, és az, hogy magáról a fertőzésről értesítsd a korábbi partnereidet. Ilyenkor minden érintettnek kezelésre van szüksége, 3 dolog miatt is:

  • Kezelés nélkül, magától egy ilyen fertőzés nem gyógyul meg, a tünetei nem enyhülnek.
  • A kezeléssel megelőzhetőek a későbbi szövődmények. 
  • Ha minden érintett tud a dologról, és kezel(tet)i magát, nem fordulhat elő, hogy bár az egyik fél megszabadul végre a tüneteitől, a tünetmentes partnere visszafertőzi.

Az óvszerrel ez megúszható

Ha az óvszer használata mellett döntötök, akkor legalább emiatt biztosan nem kell aggódnotok, és különösebben készülnötök sem kell rá – csak arra, hogy kéznél legyen. A többi módszerrel általában hónapokkal, hetekkel, de minimum néhány órával korábban tervezni kell, az óvszer viszont azonnal használatba vehető, és nem igényel sem orvosi segítséget, sem tervezést, vagyis a spontán és váratlan akciókhoz is megfelel.

Ne menj el nélküle!

Ha vigyázni szeretnél magadra és a partneredre, és szex közben nem a lehetséges következményekkel foglalkoznál, akkor az óvszer nagyon jó választás lehet: könnyű megtanulni használni, mindenhová magaddal viheted, és bárhol, bármikor kéznél lehet, ha komolyra fordulna a helyzet. Ne menj el nélküle!

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen