Lélek

A szüzesség elvesztése – akarsz róla beszélni?

Ciki? Nem ciki? Készen állsz rá? Kinek mondd el? Összeszedtünk pár fontos kérdést és választ a szüzesség elvesztéséről.

Titok? Egyáltalán nem. Csak ha nagyon korán, későn, esetleg extrém körülmények között történik meg. Csak egy dátum, ha mégoly fontos is az életünkben.

Semmi nem változott, közben meg mégis minden a feje tetejére állt veled, benned – elveszítetted a szüzességedet. A legközelebbi ismerőseid talán észrevesznek valamit a viselkedéseden, akiket pedig beavattál, cinkosan kacsingatnak rád. De kiket is avass be a „titokba”, és milyen szemmel néznek rád, ha megtudják?

Készen állsz rá?

Nincs bevett recept a lehetséges botrány és a sértő megjegyzések elkerülésére. Már a szüzesség elvesztésének lehetősége is nagy port kavarhat: leginkább a túl korai időpontot és az éretlenséget hozzák fel a szülők elrettentésül. Akkor is, ha te már készen állsz a nagy alkalomra, a szüleid vagy a barátnőd viszont még nem tart téged elég érettnek hozzá, óva int, félt. Jó meghallgatni a véleményüket, de nem szabad hagyni, hogy telebeszéljék a fejedet.

Te döntöd el, elmondod-e vagy sem

De nemcsak a szüzesség elvesztésének időpontja, hanem annak bevallása is kényes téma lehet.

Nem kötelező a vallomás. Ahogy a szüzesség elvesztésének időpontja, az erről való beszélgetés, az általunk választottak beavatása is ránk van bízva.

Az egész aktus a legkisebb részletekig csak rád és a párodra tartozik. Az, hogy kivel akarod megosztani az élményedet, és pontosan mennyibe avatod be a szüleidet vagy a barátaidat, csak rajtad áll.

Mindenki mást mond majd

De mit szólnak majd? A szülők és a barátnők teljesen máshogy reagálnak, másra kíváncsiak. Elsősorban nem a „piszkos részletekre” terjednek ki a kérdéseik, hanem arra, hogy te hogyan élted meg az első alkalmat. Te is látod majd, hogy sok gondolat és kérdés kavarog majd benned a felszínen vagy a tudatod legalján. Van, aki valóban veszteségként éli meg, sokak szerint semmin nem változtatott, „nem is volt olyan nagy dolog”, páran pedig többnek érzik magukat az esemény után – de lehet, hogy ezek keveréke, egy nagy, nehezen értelmezhető érzelemhullám tör rád, és ez is teljesen természetes. A barátnőd és az anyukád, a velük való beszélgetések pedig segíthetnek kideríteni, hogy rád melyek igazak ezek közül az érzések közül, és talán jobban megértheted magad és az első együttlét rád tett hatásait általuk.

Van, ami biztosan nem változik

Egy dolog viszont biztos: mind ugyanazok az emberek maradunk. Mi és a párunk, a testvérünk, az anyukánk, a barátnőnk is. Nem fognak másképp tekinteni ránk azért, mert átéltünk valamit, nem fognak másként kezelni, amiért már nem vagyunk szüzek.

Akkor sem, ha a barátnődnek még nincs e téren tapasztalata. A legjobb barátnőd nemcsak mozizásra, pletykálásra és eszméletlen mennyiségű édesség eltüntetésére jó, hanem arra is, hogy ilyesmiket beszélj meg vele. Lehet, hogy segíteni is tud a saját tapasztalataival vagy gondolataival, vagy épp fordítva, a te beszámolód újat fog jelenteni neki, és sokat segítesz egy őszinte vallomással.

Ne szégyelld, ami veled történt, mert a részeddé vált. Beszélhetsz róla, és bár tabutémának számít, nem lehet kikerülni. Minél előbb tudsz nyitottan és nyugodtan beszélni róla, annál könnyebb lesz.

Csáki Zsanett (19 éves)

Kiemelt kép innen