Szex

Mi is a fétis – avagy szürke zóna a szexben?

Nehéz megmondani pontosan mikortól fétis valami, pedig a kérdés elég gyakori.

A fétis egyike azoknak a szavaknak, amiket – annak ellenére, hogy viszonylag gyakran halljuk őket – sokan mégsem tudnak pontosan definiálni. A Yelon-chaten ti is többen kérdeztétek, hogy mi a fétis. Nézzük akkor közkívánatra, hogy mi mindent érdemes tudni dióhéjban. 

A fétis fogalma

Fétisről akkor beszélünk, ha egy olyan tárgy vagy testrész vált ki valakiből szexuális izgalmat, amit alapvetően nem tartunk erotikusnak. Ez lehet egy cipő, egy ruhadarab, akár egy pelenka vagy bármi más a világon létező tárgy. Testrészek kategóriában a lábfejfétis a legismertebb és leggyakoribb. 

Akiknek valamilyen fétisük van, szeretik bevinni a szexuális életükbe ezeket a tárgyakat: érinteni, viselni, látni, ízlelni őket önkielégítés vagy partnerrel való együttlét közben vagy fantáziálni róluk. Az is lehet, hogy arra kérik a partnerüket, hogy viselje, tegye vagy mutassa meg szex közben az, ami a fétisük tárgya.  

A fetisizmus normális’?

Mindez nem jelenti azt, hogy ha valaki odavan például a partnere lábfejéért, akkor biztosan lábfétise van. Valójában az egyszerű  vonzalom és a fetisizmus közti határt nem is olyan egyszerű meghúzni. Célravezetőbb lehet arra a kérdésre válaszolni, hogy baj-e, ha valakinek „fétise van“.  

A fetisizmus – és ezt fontos leszögezni – alapvetően nem betegség. Ami nem jelenti azt, hogy nem lehet belőle probléma. Mint olyan sokszor a szexben, itt is az a legjobb, ha feltesszük azt a kérdést, hogy sérül-e valaki más vagy akár én magam egy bizonyos szokásom vagy viselkedésmódom – jelen esetben a fetisizmusom  – miatt? Egyetértésben vagyok-e magammal, örömforrásként, pozitív dologként élem-e meg a fetisizmusomat, vagy inkább azt gondolom, hogy baj van velem? Szégyellem-e magam, mert más tárgyak, testrészek, szokások izgatnak mint a többséget? Ráerőltetek-e a partneremre vagy a partnereimre olyasvalamit, amit ők nem szeretnének? Vagy el tudom fogadni, ha a másik nem akar osztozni velem ebben, és nem akarja az én fétisem tárgyát bevinni a közös szexuális életünkbe

Színes szexuális fantáziák

Ha a fétis nem okoz kárt az azt gyakorló ember életében, se a környezetében, ha nem akadályozza meg őt abban, hogy egészséges kapcsolatokat alakítson ki másokkal, ha nem megy át egyfajta megszállottságba, tehát ha csak örömforrás, akkor nincs vele semmi gond. A legjobb úgy tekinteni rá, mint egy színre a szexuális fantáziák igencsak széles palettáján. Ahogy az étkezésben vagy az öltözködésben is nagyon eltérő és változatos lehet az ízlésünk, úgy a szexuális fantáziáinkat és választásainkat tekintve is nagyon mások és sokfélék vagyunk. 

Ha viszont a fétist gyakorló ember vagy bárki más a környezetében szenved egy adott fétis miatt, akkor érdemes erről beszélgetni, lehetőleg szakember segítségét is igénybe véve. A tabusítás, az egyedül őrizgetett titok, a szégyenkezés sokszor nagyobb probléma, mint maga a fétis.   

Marton Kata

Kiemelt kép innen.

Források: 

https://www.webmd.com/sex-relationships/features/sexual-fetish

https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/foot-fetish