Kapcsolatok

Mi az a grooming, és miért fontos, hogy felismerd?

Sokszor az ártalmatlannak tűnő, kellemes barátkozás vagy udvarlás nem az, aminek látszik. Előfordul, hogy valaki szándékosan megpróbál becsapni és behálózni azért, hogy utána szexuálisan visszaélhessen a helyzettel. Olvasd el, hogyan zajlik ez, hogy időben felismerhesd, ha ilyen történik veled vagy egy barátoddal!

A grooming angol szó (ejtsd: grúming), becserkészést, behálózást jelent. Általában azt nevezzük így, amikor egy felnőtt egy gyerek közelébe férkőzik, hogy valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá.

Mi történik a grooming során?

Ez is a bántalmazás egyik formája: a bántalmazó fél kapcsolatot alakít ki valakivel (ismerkedés, barátkozás), miközben gyakran hazugságokkal próbálja elérni, hogy szexuálisan visszaélhessen vele. A grooming része lehet a fizikai bántalmazás, de az is, hogy a felnőtt megmutatja a nemi szervét, vagy más, egyértelműen szexuális tartalmú fotót, videót küld. Gyakran arra kéri a gyereket, hogy intim képeket készítsen magáról, vagy hogy ő készíthessen ilyen képeket a gyerekről. A grooming történhet személyesen, online, valamint egyszerre személyesen és online is.

Miért fontos, hogy mindenki tudja, mi az a grooming, és hogy nem oké?

Két okból nagyon fontos megismerni ennek a behálózás fokozatait és az arra figyelmeztető jeleket. Egyrészt, hogy megakadályozzuk a szexuális bántalmazást, másrészt, hogy a már megtörtént bántalmazás, visszaélés elszenvedői segítséget kapjanak a történtek feldolgozásához. Bántalmazáskor ugyanis az érintett élete és mentális (lelki) egészsége sérül, de ez a trauma feldolgozható. Ha megértjük, hogy miről szól a grooming, és felismerjük, ha valaki be akar hálózni minket, akkor elkerülhetjük a bántalmazást és az ezzel járó fájdalmat. Például ha valakit online ismertél meg, az üzenetváltások közben elkezd nem megfelelően viselkedni, észreveheted a veszélyt, tudhatod, hogy hogyan kérj segítséget és hogy hogyan lépj a helyzetből. Ráadásul segíteni tudsz másoknak is, ha ilyen helyzetbe kerülnek. Viszont a zaklatók nagyon találékonyak tudnak lenni: ha sikerül nekik az, amit el akartak érni, tudnod kell, hogy az soha nem a te hibád!

Azoknak, akik már átéltek hasonlót, különösen fontos megismerniük, hogy miről szól az ilyen behálózás, hogy megérthessék, mi történt velük. Sokan közülük kételkednek önmagukban, össze vannak zavarodva, bűntudatuk van, és nehezükre esik bízni valakiben. Ezek mind természetes és gyakori érzések ebben a helyzetben. Ha volt részed groomingban, és olvasol a bántalmazók taktikáiról, könnyen a saját történeted részleteire ismerhetsz rá. Bár mindig fájdalmas szembenézni azzal, hogy valaki visszaél a bizalmaddal, a tisztánlátás és a megértés segít megbirkózni a szégyen és a bűntudat érzéseivel. A becserkészés működésének megértésével válaszokat találhatsz arra, ami történt veled.

A grooming fokozatai

Bármilyen korú, nemű, szexuális identitású, nemzetiségű személy elkövetheti. Az is lehet, hogy ismered, és az is lehet, hogy nem. Nem csak gyerekekkel és kamaszokkal történhet meg, hogy behálózás célpontjai lesznek, de ez a cikk most a fiataloknak szól. 

Először olyan visszaéléseknél figyeltek fel erre a jelenségre, ahol a bántalmazó személyesen ismerte a bántalmazottat. A személyes kapcsolaton keresztül elkövetett grooming mellett ugyanilyen veszélyessé, elterjedtté és károssá vált az online becserkészés is. Az életünk egyre nagyobb részben terjed ki az online felületekre, éppen ezért kell mindent megtennünk azért, hogy az interneten is biztonságban lehessünk.

1. A célpont kiválasztása

Az online behálózás bárkivel megtörténhet. A bántalmazó általában sebezhető vagy sebezhető helyzetben lévő fiatalt keres: például olyat, aki gyermekotthonban lakik, vagy valamilyen képességében korlátozott. Az is fontos lehet számára, hogy magányos legyen, vagy szexuálisan kíváncsi. Vannak olyan bántalmazók, akik kamasznak adják ki magukat, vagy éppen támogatónak szeretnének tűnni: egy idősebb barátnak vagy mentornak látszanak, aki tanítani tudja a szerelmet vagy a szexet.

2. Ismerkedés

A szexuális bántalmazást leggyakrabban olyan valaki követhet el, aki ismeri azt, akit kiszemelt magának. Ennek az az oka, hogy a zaklató akkor tud a közelébe férkőzni, ha az ismerősei közé tartozik. Minél többet akar a közelében lenni, hogy kihasználhassa az alkalmat, amikor egyedül maradhat vele. Online visszaélés esetében ez gyakran nincs így, mert az interneten nem lesz ilyen alkalom. Ez azt is jelenti, hogy nem kell a zaklatónak ugyanazon a környéken, de még ugyanabban a városban sem laknia ahhoz, hogy a találkozás létrejöjjön a közösségi média, a játékok platformjai, a chatszobák vagy más olyan felületek segítségével, ahol a felhasználók levelezhetnek. Az internetes felületek névtelenséget is engednek, ami a zaklatónak kedvez. Online beszélgetéskor nehéz meghatározni, hogy kivel van dolgunk, és mik a szándékai. 

3. Bizalomszerzés

A grooming során kulcsfontosságú, hogy a bántalmazó bizalmat ébresszen. Személyesen vagy online is próbál olyasmit nyújtani, amire a másnak épp szüksége van. A kiszemeltje lehet magányos, érezheti népszerűtlennek, elszigeteltnek magát, vagy unalmasnak az életét, a bántalmazó pedig egy barátnak mutatkozik, akiben megbízhat, aki meghallgatja őt. A zaklató könnyen tűnhet szimpatikusnak: egy olyan embernek, aki mindig helyesel, és mintha ő lenne az egyetlen, aki megértheti az adott problémát. Az a célja, hogy a gyerek fő érzelmi támaszává váljon. Azzal is próbálkozhat, hogy a kamasznak azzal bókoljon, hogy felnőttként kezeli, és ezért gyakran tesz megjegyzéseket az érettségére. Hamar felajánlhat egy szívességet, ami aztán a másikat lekötelezetté teszi – ezzel próbálhatja rávenni a gyereket arra, hogy ő is viszonozza a szívességet neki. A kapcsolat olyankor különösen veszélyes, mert nagyon hasonlít egy valódi, jónak tűnő kapcsolatra.

4. Elszigetelés és a kockázatok felmérése

Amikor egy bántalmazó úgy érzi, hogy elnyerte a gyerek bizalmát, ellenőrzi, hogy az milyen erős. Megpróbálhatja elszigetelni őt a barátaitól, családtagjaitól akár annyira is, hogy az a gyerekben érzelmi vagy más függést eredményezzen az ő irányába. Az online behálózás során a zaklató kiszedheti a kamaszból, hogy a szülei ellenőrzik-e a telefonját, vagy hogy mikor van egyedül otthon. Megkérdezheti, hogy a gyerek titokban tartja-e a beszélgetéseiket vagy a neki küldött ajándékokat – ezzel méri fel a bántalmazó, hogy vajon továbbléphet-e úgy, hogy a gyerek nem árulja el. 

5. A szexuális kapcsolat kialakítása

A végső fokozat akkor következik, ha a bántalmazó már biztos abban, hogy a kiépített bizalom elegendő arra, hogy minden kérése teljesüljön és titokban maradjon. Elkövethet szexuális támadást, rávehet szexre, vagy egyre intimebb, szexuális tartalmú képeket, videókat kérhet.

A személyesen elkövetett és az online grooming is követi ezeket a fenti lépéseket, de gyakran eltérő tempóban. Például valaki 13 évesen ismerkedik meg azzal, aki 2 évvel később szexuálisan bántani fogja. Online ugyanez gyorsabban megtörténhet, néha akár egy óra leforgása alatt is.

A következő cikkben arról írunk majd, hogy milyen figyelmeztető jelekből ismerheted fel, hogy valaki megpróbál behálózni.

Készült a Scarleteen.com cikke alapján.

Kiemelt kép: Mark Matcho