Szex

Van, hogy szexnek tűnik, ami NEM az: hol kezdődik az erőszak?

Az erőszak soha, semmilyen körülmények között nem az áldozat felelőssége! Ezekben az esetekben beszélünk erőszakról.

Csak az szex, amibe beleegyeztél. Minden más eset erőszaknak számít.

Ha valaki szexuális tevékenységbe von be, akivel te akkor és úgy azt nem akarod, az nem szex. Lehet, hogy a cselekvés, amibe kényszerít, szexuális jellegű, de ha bármi is akaratod ellenére történik, akkor azt nem szexnek, hanem erőszaknak hívják. Akkor is, ha nem fizikailag kényszerít, hanem megfélemlítéssel vagy zsarolással, esetleg kihasználja, hogy tehetetlen vagy.

Akkor is, ha olyan teszi ezt veled, akivel egyébként szoktál szexelni. Akkor is, ha te korábban beleegyeztél a szexbe vagy valamilyen szexuális jellegű együttlétbe, de akkor és ott és úgy nem. 

Az a jó, ha mindketten ugyanazt akarják

Ha valaki az akaratod ellenére szexuális tevékenységbe von be, az nem a szexről szól. Lehet, hogy ő szexuális vágyat érez, de a partnerrel folytatott szexnek elengedhetetlen része, hogy mind a ketten ugyanazt akarják. Ha nem így van, akkor az nem szex, hanem a másik akaratának a rád kényszerítése, a saját vágyának kiélése rajtad az akaratod ellenére.

NEM szex, ha valamelyik fél nem vagy nem azt vagy nem úgy akarná, vagy nem tud nemet mondani…

Ez nem szex, hanem erőszak. Az ő vágya nem rólad és nem neked szól, azért semmilyen módon nem vagy felelős. Azért kényszeríti rád az akaratát, mert védtelennek gondol, a legkönnyebben elérhetőnek, vagy éppen te vagy kéznél. Az erőszak soha nem a szeretet vagy a szexuális vágy kifejezése. Nem azért erőszakos veled valaki, mert nem tud neked ellenállni, hanem azért, mert a saját vágyát fontosabbnak gondolja a saját vágyadnál, szándékodnál. Ettől még nem kizárt, hogy azt gondolja, hogy szeret téged, de a szeretet soha nem nyilvánul meg erőszakként. 

Az még nem beleegyezés, hogy nem hangzik el a NEM…

Akkor is erőszak az ilyen viselkedés, ha egyébként vonzódtál az elkövetőhöz. Akkor is, ha elmentél hozzá vagy elhívtad magadhoz, de nem egyeztél bele a szexbe. Akkor is, ha kényszerből beleegyeztél, hogy egy esetleges még rosszabb helyzetet elkerülj vagy megelőzz.

Akkor is, ha „csak” orális szexet akart, vagy azt, hogy kézzel elégítsd ki. Nem csak a nemi szervek találkozásával történhet szexuális erőszak. Erőszaknak számít minden olyan szexuális jellegű tevékenység, amit te nem akarsz, de valaki akaratod ellenére megteszi veled, vagy arra kényszerít, hogy megtedd.

Nemcsak a szexre, minden szexuális tartalmú tevékenységre vonatkozik

Akkor is erőszak, ha annyira megijedsz, hogy még tiltakozni sem tudsz, és nem védekezel. Ha „lefagysz” attól, hogy valaki olyasmire kényszerít, amit nem akarsz, vagy olyan helyzetbe hoz, hogy nem tudsz elmenekülni, az nem a te hibád vagy gyengeséged, hanem a tested reakciója a félelemre. 

Ha valaki akkor használja a testedet a saját szexuális céljaira, amikor nem tudsz nemet mondani, mert alszol, rosszul érzed magad, eszméletlen vagy, esetleg alkohol vagy valamilyen szer hatása alatt állsz, vagy a fenyegetésétől, az ijesztő helyzettől lefagytál, akkor az nem szex, hanem szexuális erőszak. 

Az erőszak nem fér bele a szexuális kapcsolatba

Egészséges szexualitású ember nem kényszerít senkit arra, hogy szexuális kapcsolata legyen vele, legfeljebb ha nemet mondanak neki, akkor keres egy olyan partnert, aki ugyanazt akarja, mint ő. Ha valaki erőszakkal kényszerít téged szexuális tevékenységben való részvételre, akkor az soha nem a te hibád. Lehet, hogy az elkövető azzal vádol, hogy te viselkedsz provokatívan, te öltözöl túl kihívóan, vagy eredetileg te kezdeményeztél. Nincs olyan provokáció, amire szexuális erőszak lehet a válasz. Ha provokálsz, de nem egyeztél bele a szexbe, a másik fél annyit tehet, hogy otthagy. Ha mégis szexre kényszerít, az szexuális erőszaknak számít.

Soha nem az áldozat hibája vagy felelőssége, ami történt

Akkor is erőszak az, ha valaki akaratod ellenére szexre használ, ha nem fizikailag kényszerít, hanem fenyeget vagy zsarol. Ha általad ismert, esetleg hozzád közel álló személy követi el az erőszakot, lehet, hogy azzal zsarol, hogy nem akarhatod, hogy börtönbe kerüljön, ezért nem mondhatod el senkinek, hogy mit tett. Ha erőszakért valakit megbüntetnek, és börtönbe kerül, akkor a büntetést a viselkedésével érdemli ki, és nem azért büntetik meg, mert te elárultad. Azt bünteti a törvény, aki ilyet tesz, és ebben nem az a hibás, aki elszenvedte az erőszakot és feljelenti az erőszaktevőt. 

Miért az áldozat szégyelli magát?

A szexuális erőszak elkövetője gyakran arra számít, hogy az áldozata egyrészt nem tudja bizonyítani, hogy erőszak történt, másrészt annyira szégyelli majd magát, hogy nem fogja senkinek elmondani. Az erőszakért nem az erőszak elszenvedőjének kell szégyellnie magát. A szexuális erőszakért csakis és kizárólag az elkövető felelős. 

Fiúkat és lányokat egyformán érint

Szexuális erőszak áldozata lány vagy fiú is lehet. A szexuális erőszakot vagy visszaélést a törvény bünteti. Aki mást szexuális tevékenységre kényszerít bármilyen módon, az akkor is felelősségre vonható, ha nem tudott róla, hogy bűnt követ el, és akkor is, ha alkohol vagy valamilyen szer hatása alatt viselkedett így. Bár az eljárások során előfordul, hogy az áldozat felelősségét firtatják, az erőszak mindig az elkövető bűne.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen