Test

A fiúknak tényleg nincsen semmi közük a menstruációhoz?

Tévedés azt hinni, hogy a fiúk teste a fiúkra tartozik, a lányoké pedig a lányokra. A jó párkapcsolat titka, hogy figyelünk egymásra, a másik testére, lelkére. És ebbe beletartozik, hogy fiúként is tudjuk, mi a menstruáció.

Gyakran tűnhet úgy, hogy ciki a testről és a szexről beszélni. Megnyugtatunk: nem az! Teljesen rendben van, hogy sok kérdésed van a testeddel kapcsolatban. Elég nagy? Mikor és miért kezd el szőrösödni? Normális, hogy az egyik herém lejjebb van a másiknál? Mikortól és mennyi spermának kell lennie? Mitől függ a színe és az állaga? Hogyan kell felhúzni az óvszert?

Ezek helyénvaló és nagyon fontos kérdések! Mégis tűnhet úgy, hogy nehéz róluk beszélni. Kínosan érinti a felnőtteket – ha kérdezed őket: zavarba jönnek, elvörösödnek, kitérő válaszokat adnak. De azért valahogy mégis sokkal könnyebb feltenni azokat a kérdéseket, amelyek a saját testünkkel kapcsolatosak, mint azokat, amelyek a lányokéval.

Rossz az üzenet

Szexuális felvilágosítás: „Két hét múlva pénteken, harmadik órában szexuális felvilágosítást fogunk tartani – készüljetek kérdésekkel…!” Sokszor úgy néz ki, hogy jön valaki az iskolába, egy vadidegen ember, akit még sohasem láttál. Utána az egyik terembe bemennek a lányok, a másikba pedig a fiúk, hogy külön-külön tudjanak beszélni a szerelemről, a testről és a szexről.

Beszélgetés a testedről egy felnőttel: Könnyen lehet, hogy anyukádtól vagy más női rokonodtól azt a választ kapod: „A péniszeddel kapcsolatban van kérdésed?!? Kérdezd apádat!”

Ezek a dolgok, reakciók két téves üzenetet hordoznak magukban.

Az egyik az, hogy ezek olyan nehéz, súlyos, fullasztó témák, amelyeknek meg kell adni a módját: kell valakit hívni, aki majd megtartja a „nagy és titokzatos felvilágosítást”, kell valaki, akivel meg tudod ejteni a „nagy beszélgetést”. Nagy levegő, nagy beszélgetés, nagy súly esik le a vállról, de előtte és utána: nagyon és mélyen kell hallgatni.

A másik az, hogy csak az oké, ha a fiúk a „fiús” dolgokról egymás között beszélnek. A fiúk teste a fiúk dolga, a lányok teste pedig a lányoké. Arról, hogy mi történik a másikkal: nem illik, nem szokás, nem szabad beszélni. Kellemetlen, ciki, bunkó dolog. „Törődj a magadéval, ne üsd a máséba az orrod…”

Ne legyen tabu a test, se a tiéd, se a másiké!

A valóság az, hogy a testről, a szexről nem csak a „felvilágosítás” és nem csak a „nagy beszélgetés” napján vannak kérdéseink, és nem is fogunk egy-két alkalom alatt választ kapni mindre. A felfedezés és a megismerés nem egyik napról vagy egyik pillanatról a másikra megy végbe, nem leszünk hirtelen „szexuálisan felvilágosultak”: ez egy szép, izgalmas és folyamatos út, amely során szabad, sőt: fontos kérdezni!

És természetesen nem csak a saját testünkkel kapcsolatban vannak folyamatosan újabb és újabb kérdéseink. Miért ne érdekelne egy fiút, hogy mi az a szeméremajak? Mi az a csikló? Mi esik jól egy lánynak? Milyen a női orgazmus? Mitől lesz a menstruáció? Fájdalmas? Tényleg idegesebbek a lányok „azokon a napokon”? Teljesen oké, hogy érdekel az, ami a másikkal történik. Nem kell, hogy a másik teste mint téma tabu legyen, sőt!

Miért fontos mindez?

Nézzük kicsit távolabbról a kérdést. A jó párkapcsolat titka az, hogy odafigyelünk a másikra, megismerjük a másikat. A jó, vagyis kölcsönösen örömet adó szex alapja szintén az, hogy ismerjük a partnerünket: tudjuk, hogy mikor és hogyan esik jól neki a közeledésünk és mikor nem, hogy mi izgatja fel, milyen érintés esik jól neki. De honnan tudjuk ezeket a dolgokat? Például onnan, hogy beszélünk róla. Onnan, hogy odafigyelünk, kérdezünk, visszajelzünk: megismerjük a másik embert. Igen, a testét is. Ezért megnyugtatunk: a saját testedről vagy a másik testéről nem ciki, udvariatlan vagy neveletlen dolog kérdezni. Éppen ellenkezőleg: fontos és természetes!

Érdemes megkeresni azt a felnőttet – nőt vagy férfit –, akiben megbízol, és akivel szívesen beszélgetsz ezekről a kérdésekről. Hosszú távon pedig jó, ha megtalálod azt a partnert, akiben bízol, és akivel szívesen beszélgetsz ezekről a kérdésekről.

Vaskuti Gergely pszichológus

Kiemelt kép: Kiki Ljung