Test

A külső női nemi szerv – tulajdonképpen hogy is néz ki a punci?

Hiába külső nemi szerv, a nagy része, bár a testünkön kívül, de rejtve van... bizony, ez a puncink. Ismerd meg alaposabban!

A női nemi szerv, szeméremtest (punci) fölött található a szeméremdomb vagy vénuszdomb. Ez a medencecsont elülső része, amit szeméremcsontnak is hívnak. A pubertás alatt ez a dombocska egy kicsit puhább, párnásabb, magasabb lesz, mert ide, amint a test más területeire is, egy kis zsír rakódik le. Álló helyzetben vagy összezárt combokkal csak ennyi látszik a női nemi szervből.

A szeméremdomb és a szeméremajkak

A szeméremdomb alatt válnak kétfelé a szeméremajkak, amelyekből a pubertás végére két jól megkülönböztethető „szirom” nyílik ki mindkét oldalon: a külsők a nagyajkak, a belsők a kisajkak. 

A nagyajkak tehát kívülről fogják közre, ölelik körbe a kisajkakat. A nagyajkak belső felszínén nincs szőr, és kicsit nedvesebb a bőr, mint kívül. Az itt található világos színű pontok zsírmirigyek, amelyek kicsit nedvesebben tartják a punci belső részét.

Külső és belső ajkak

Belül húzódnak meg a kisajkak. A nevük megtévesztő lehet, mert a pubertás alatt megnőhetnek, és sok felnőtt nőnek nagyobbak lesznek, és kilátszódhatnak a nagyajkai közül. Ez teljesen normális, sőt idővel a legtöbb nőnek ilyenné válik a puncija. (A félreértések elkerülése végett talán szerencsésebb lenne eleve külső és belső ajkaknak hívni őket, így senki nem érezné kényelmetlenül magát, bármekkorák is.) Az is lehet, hogy az egyik belső ajak jobban megnő, mint a másik, vagy egy kicsit más alakot vesz fel. Ez is rendben van, hiszen szinte semmink sem pontosan egyforma a testünk jobb és bal oldalán. A kisajkak színe is megváltozhat kamaszkorban. Sötétebb – bordós, lilás, barnás − árnyalatok jelenhetnek meg rajtuk, és elkezdhetnek „fodrozódni”, vagyis a szélük nem sima és egyenletes, hanem hullámosabb lesz. 

Vajda Melinda

A csikló

A külső ajkak találkozásánál látható egy kis bőrredő, ami olyan, mint egy kapucni. Ezt ugyanúgy fitymának nevezik, mint a hímvesszőnél. Ebben a kis kapucniban bújik meg a csikló makkja, ahol 8-9 ezer érzőideg-végződés található, ezért rendkívül érzékeny. 

A csiklónak (más néven klitorisznak) csak a makkját lehet látni, ezt is csak izgalmi állapotban, mert a többi része a testen belül rejtőzik. A makk fölött található a csikló teste (amit látni már nem lehet, de ha megtapogatod, talán érzel egy hosszúkás kis dudort). Onnan kettéválik, mint egy hangvilla, és a csikló két szára a nagyajkak mögött végződik.

Vajda Melinda

A hüvely- és a húgycsőnyílás

A kisajkak közötti két lyuk közül a felső a húgycsőnyílás, ezen keresztül távozik a vizelet (vagyis a pisi), az alsó a hüvelynyílás, vagyis a hüvely „bejárata”, amit egy kis bőrredő, a szűzhártya vesz körbe. Ennek sokféle alakja lehet: egyetlen lyuk vagy félhold alakú nyílás, de keresztezheti egy kis bőrcsík, vagy lehet „lyukacsos” is. A szűzhártya megváltozik a pubertás előrehaladtával. Rugalmasabbá válik, és – mint a kisajkaknak – a széle is fodrosabb lehet.

Vajda Melinda

…és nagyon sokféle

Ahogy a szűzhártyák, úgy a szeméremtestek is nagyon sokfélék lehetnek. Mint a virágok: egyik rózsaszínes, a másik lilás vagy bordós. Van, amelyiknek egészen pici, húsos, tömött „szirmai” vannak, mások vékonyabb, hosszúkásabb vonalúak, de lehetnek elegáns ívűek vagy vidám bodrosak is. Mindegyik rendben van és szép a maga egyediségében.

A cikk részlet Hoppál Bori Az én testem című könyvéből.

Kiemelt kép: Camelia Phan.