Test

Miért kezd el szőrösödni a puncid? És mihez tudsz vele kezdeni?

A szeméremszőrzet – miért van, és ha már van, mire jó?

Az emlősök testét szőr borítja, ez alól mi sem vagyunk kivételek. A szőrzet feladata eredetileg az volt, hogy megvédjen minket a környezeti hatásoktól, az időjárás változásaitól, és jó hőszigetelést nyújtson. Az ember evolúciója során a szőrzetnek egyre kevesebb szerep jutott, és ma már messze nem vagyunk olyan szőrősek, mint amilyenek évezredekkel ezelőtt voltunk.

Testszőrzet

A testszőrzet nagy része a pubertáskorban alakul ki a nemi hormonok hatására: a szeméremszőrzet (más néven fanszőrzet), a hónaljszőrzet, fiúknál az arcszőrzet. A nemi szerveken és esetenként a combok belső felén, illetve az alhason található szeméremszőrzet gyakran vastagabb szőrszálakból áll, és a színe eltérhet a haj színétől. A szőrszálak gyakran göndörebbek, de lehetnek teljesen egyenesek is. Vannak, akiknek sokkal sűrűbb, erősebb a szeméremszőrzete, másoknak gyengébb, ritkább. Ez mind teljesen normális, ahány ember, annyiféle szeméremszőrzet.

Szőrösen vagy szőrtelenítve?

A szeméremszőrzet manapság leginkább ‒ nem kívánt rosszként ‒ a szőrtelenítés kapcsán szokott szóba kerülni, és olyannyira nem divat mutogatni, hogy az Instagram például rendszeresen törli azokat a képeket, amelyeken borotválatlan (női) intim testrészek, bikinivonalak láthatóak, a nőiborotva-reklámokban pedig már szőrtelen lábakat borotválnak az ott szereplő nők. Ebben a „szőrellenes közegben” kevesen teszik fel a kérdést: tulajdonképpen miért is vagyunk szőrösek?

Mégis mire való a szőr?

A szeméremszőrzet elsődleges feladata a húgyutak, illetve lányok esetében a hüvely védelme a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben.

A szeméremszőrzet helyhez köti a kórokozókat, ezáltal csökkenti például annak az esélyét, hogy a végbélben élő baktériumok a hüvelybe vagy a húgyutakhoz vándoroljanak, ami fertőzéshez vezethetne. A szeméremszőrzet továbbá a hő szabályozásában játszik szerepet, valamint védelmet nyújt a túlzott meleggel vagy hideggel szemben.

Feltételezhető, de tudományosan nem bizonyított, hogy a szeméremszőrzetnek a hónaljszőrzethez hasonlóan szerepe van olyan illatanyagok (feromonok) párologtatásában, amelyek információkat közvetítenek rólunk, és jelzik mások számára a nemi érdeklődést.

Mégis hasznos?

És akkor mindebből az következik, hogy ártok magamnak, ha mégis úgy döntök, hogy teljesen vagy részben szőrtelenítem a nemi szervemet? Nem feltétlenül, de az tény, hogy könnyebben lehet sérülni a súrlódástól, és aki szőrtelenít, lemond a szőr hőszabályozó szerepéről is.

Ettől még választható a csupaszság, de ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak, az az, hogy te hogyan érzed jól magad a bőrödben. A külsődről te határozol, nem a divat, de még csak nem is a hozzád közel állók. Ha bizonytalan vagy, ki lehet próbálni többféle fazont, és érezni fogod, hogy melyik passzol hozzád. Ami pedig a nemi szervek védelmét illeti: a legnagyobb szerepe a megfelelő tisztálkodásnak és a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésnek jut. Nagyon kicsi a valószínűsége, de jó, ha tudod, hogy ha közvetlenül szex előtt borotválkozol, és megvágod magad a nemi szerved környékén, az védtelenebbé tehet bizonyos nemi úton terjedő betegségek ellen.

Marton Kata