Test

Testi változások: a lányok elkezdenek nőiesedni, a fiúk férfiasodni

Pattanások, szőrök, mutálás, menstruáció, éjszakai magömlés, szevasztok! Avagy ezt csinálja a kamaszkor a testeddel.

Amit a hormonok csinálnak kamaszkorban

A hormonok a felelősek. Amikor megszülettél, akkor onnan lehetett tudni, hogy fiú vagy lány vagy, hogy férfi vagy női nemi szervvel születtél.  De a nemi szerveken kívül más testi különbség nem nagyon volt eddig fiúk és lányok között. Viszont a benned lévő hormonok most olyan változásokat indítanak be, amiktől jól látható különbségek alakulnak ki. Ami még ennél is fontosabb, hogy most indul el az összes olyan változás, amely képessé tesz arra, hogy egyszer majd gyereked lehessen – a lányoknál ezt a menstruáció, a fiúknál az éjszakai magömlés jelzi.

Úton a testi és a lelki érettség felé

Ez így elég ijesztőnek tűnhet, főleg hogy még jó sokáig eszed ágában sincs szülővé válni. A jó hír az, hogy a másodlagos nemi jelleg kialakulásával egy csomó jó dolog is történik: a tested nőiessé, vagy ha fiú vagy, férfiasabbá válik, a gondolkodásod, viselkedésed is érettebb lesz (akkor is, ha van olyan felnőtt, aki ezt nem hiszi el neked). 

Külső, testi változások

Az egyik első testi változás általában az, hogy a nemi szervek tájéka és a hónalj szőrösödni kezd, és sötétedhet, erősödhet az alkaron és a lábon is az addig csak pihés szőrzet. Valamivel később indul növekedésnek a lányok melle, a fiúk hímvesszője és heregolyói

Olvass tovább: Milyen további testi változásokat tapasztalhatsz?

Hoppál Bori

Ajánlott olvasnivaló fiúknak: James Dawson: Fiú vagyok (Tilos az Á könyvek)

Kiemelt kép innen.