Test

Így változik a tested (alkatod, magasságod, bőröd) kamaszkorban

Kamaszkorban mindenki elindul a felnőtté válás felé vezető úton – és ebben bizony a teste is komoly szerepet kap.

A testi változások okairól már írtunk, most pedig olvasd el, milyen külső jelei vannak a benned zajló fejlődésnek. 

Az ugrásszerű testmagasság-növekedés a lányoknál kicsit korábban, fiúknál később indul el. Ilyenkor egy év alatt több mint 10 centit is nyúlhatsz. De nemcsak a testmagasság, hanem a súly is növekedésnek indul, és ezzel együtt változik a testalkat is. A lányoknál főleg a zsírszövet mennyisége nő: csípőjük kikerekedhet, és nőiesebb lesz az alakjuk. A fiúknál inkább a csontok és az izom tömege gyarapodik, és a válluk szélesedik. 

A bőröd is megváltozik

A bőr működése is változik. Zsírosabb lesz a haj, megjelenhetnek pattanások, és amit eddig észre sem vettél, hirtelen szaga lesz az izzadságnak.

Van, akiben mindez gyorsan, látványosan, 2 év alatt végbemegy, mások lassabban fejlődnek, akár 5-6 évig is eltarthat, mire kívül-belül minden kialakul és rendeződik. Ebben is, mint oly sok másban, különbözőek vagyunk. 

Nem verseny

Mindenki a maga ritmusában éli át ezt az időszakot, és mivel nem gyorsasági versenyről van szó, nincsenek győztesek és vesztesek, végül mindenkiből érett felnőtt válik. 

Nem könnyű ezt a sok változást egyszerre átélni. Mindenesetre azzal tudunk bíztatni, hogy nincs olyan ember, aki ezt ne élte volna át, csak olyan, aki elfelejtette, hogy ő is volt kamasz.

Hoppál Bori

A cikk részlet Az én testem – kamaszlányok kérdései, Hoppál Bori válaszai című könyvből

Ajánlott olvasnivaló fiúknak: James Dawson: Fiú vagyok (Tilos az Á könyvek)

Kiemelt kép: Daniel Labrosse