Lélek

A hormonok és a bőröd: minden a pattanásokról

10 éves korodtól különböző módokon lephetnek meg a hormonháztartásod változásai - például a bőrödön megjelenő pattanások formájában.

A hormonváltozások már akár 10 éves kor körül beindulhatnak a szervezetedben, és hamar megmutatkozhatnak a bőrön is. Amiket elsősorban tapasztalhatsz: a megnövekedett faggyútermelés miatt zsírosabb, fénylő lehet az arcbőröd, tágabbak a pórusaid. De a hormonok miatt kezdesz izzadni is, ami a talpadon és a hónaljadon lehet erőteljesebb, és a fiúknál talán még feltűnőbben jelentkezhet. Emellett a hajad is zsírosodhat, valamint szőr jelenhet meg a testeden – amelynek egyébként fontos funkciója van: a verejték elvezetésében segít, és a hőháztartást szabályozza. Ezek teljesen természetes változások, mindenkivel megtörténnek.

Pattanás mint bőrprobléma

El se tudod képzelni, hány híres ember volt elképesztően pattanásos kamasz! Ennek a bőrproblémának ugyanis rengeteg kiváltó oka lehet, így aztán igazán szerencsésnek érezheti magát az, akinek a testén csak alig vagy egyáltalán nincsenek kisebb-nagyobb piros, időnként fájdalmas és gennyes pattanások. Egyrészt örökölheted, vagyis ha a szüleid is küzdöttek a pattanásos bőrrel, akkor elképzelhető, hogy te is ezzel fogsz szembesülni tiniként.

Az étkezés is számít, nem csak az, hogy mit örököltél

Emellett azonban nagyon fontos a megfelelő táplálkozás is: ha túl sok gyorskaját eszel, vagy olyan ételeket, amelyek teli vannak tartósítószerrel, akkor bizony nehezebb lesz az emésztésed, ami azonnal meglátszik akár a bőrödön is. Persze a bőröd azt is meghálálja, ha alacsonyabb zsírtartalmú ételeket, több friss zöldséget és gyümölcsöt eszel, és minden nap másfél liter sima (nem ízesített, nem szénsavas) vizet iszol. Érdemes utánanézned, hogy mik azok az élelmiszerek, amelyek tartósítószereket tartalmaznak, és ha teheted, kerüld ezeket.

Lelki okok a háttérben

Ám a fentieken kívül a pattanások megjelenésének lelki okai is lehetnek. Kamaszkorban kezd el kialakulni a nőiességed vagy épp férfiasságod, ami időnként talán túl gyorsan történik, és talán meglepő változásokat is hoz. Megnőtt hirtelen a melled? Elkezdtél itt-ott szőrösödni? Nehéz elfogadnod a saját testedet, mert váratlanul kissé idegen lett?

Bármennyire is úgy tűnik néha, nem vagy vele egyedül

Hidd el, ezeken mindenki átesik, nem kell egyedül haladnod ezen az úton, bátran tedd fel a kérdéseidet a szüleidnek! Ők ennyi idős korukban szintén hasonló problémákkal küzdöttek. Már csak azért is érdemes megbeszélni egy felnőttel a téged foglalkoztató kérdéseket, mert ha elfojtod magadban, nem mondod ki, amit érzel vagy gondolsz, akkor a stressztől is megjelenhetnek pattanások a bőrödön.

Borzai Ágnes kozmetikus, Kis Adrienn

Kiemelt kép innen.