Test

Gond van a testemmel vagy a testképemmel…

Mi a testképzavar, és hogyan tehetsz ellene? Mitől érezhetnéd jobban magad a bőrödben?

A testképünket a testünkkel, a külsőnkkel kapcsolatos érzéseink, tapasztalataink, gondolataink, hozzáállásunk alakítják. Akiknek egészséges a testképük, alapvetően jól érzik magukat a bőrükben, pozitívan állnak a testükhöz, elfogadják úgy, ahogy van, és megfelelően gondoskodnak róla. Előfordulhat azonban, hogy valakit annyira elkezd zavarni néhány dolog a testével kapcsolatban, hogy megszállottá válik, és szinte másra sem tud gondolni, csak a „hibás” testrészre, és arra, hogy megpróbálja eltüntetni vagy megváltoztatni.

Sokan emiatt inkább társaságba sem járnak, káros diétába kezdenek, vagy minden idejüket az edzőteremben töltik. Így függ szorosan össze a testképünk azzal is, hogy hogyan érezzük magunkat. A negatív testképpel rendelkező embereknél könnyebben alakulhat ki evészavar, szorongás vagy más lelki probléma, mint azoknál, akik pozitívan állnak a testükhöz.

A kamaszkor hatással van a testképemre?

Ebben az időszakban hirtelen nagy átalakulások zajlanak le az ember testében, és az is sokat változhat, hogy hogyan érzünk a testünkkel kapcsolatban. Furcsa lehet megélni például, amikor az osztályból először jelenik meg valakinél az arcszőrzet, másnak a mellei kezdenek el nőni, vagy mutál a hangja (amikor a fiúk hangja mélyülni kezd). Nem könnyű elfogadni azt sem, ha az osztályból utolsóként indulnak be valakinél a kamaszkori változások. Ilyenkor előfordulhat, hogy kívülállónak, magányosnak érezzük magunkat.

Hogyan lehetnének jobb érzéseim a testemmel kapcsolatban?

Ahhoz, hogy jobb érzéseink legyenek a testünkkel kapcsolatban, elsősorban nem a testünket kell megváltoztatni, hanem a róla való gondolkodásunkat. Érdemes átgondolni, hogy mi az, amit szeretünk a testünkön, ami tetszik rajta. Emellett segíthet, ha számba vesszük, hogy mi mindenre képes a testünk: általa tudunk futni, sétálni, biciklizni, úszni. Csodaszép helyekre juthatunk el, lehet vele focizni, táncolni. Tudunk vele másoknak és magunknak jó érzést okozni, akár egy-egy simogatással, érintéssel. Képesek vagyunk vele alkotni, rajzolni vagy hangszeren játszani. Egyszóval rengeteg mindenre képessé tesz bennünket.

Hozzájárul a jobb testképhez az is, ha tudatosabbak vagyunk a testünkkel kapcsolatban.

Amikor lépcsőzünk, szaladunk a busz után, lehajolunk valamiért, figyeljük meg egy-egy pillanatra, mi történik a testünkben. Hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni, hogy jól működik a testünk, pedig nem feltétlenül az. Sokszor csak egy betegség után vesszük észre, hogy a testünk újra „rendesen” működik, nem fáj a fejünk, újra könnyen mozgunk, energikusak vagyunk – és ez különösen jó érzés. Ilyenkor jobban szoktuk értékelni az alapműködést.

A rendszeres mozgás is ahhoz segít hozzá, hogy jól érezzük magunkat a testünkben. Érdemes olyan sportot választani, amelyet élvezünk, így nemcsak a testünk, de a lelkünk is felfrissül tőle, jó hatással lesz a hangulatunkra.

Test és lélek: kívül, belül rendben lenni magaddal

Az egészséges testkép lényeges része az is, hogy hogyan bánunk a testünkkel. Kívülről és belülről is táplálni, gondozni kell. A hajunk, a bőrünk ápolásával, rendszeres tisztálkodással kívülről adjuk meg a szükséges gondoskodást a testünknek. Egészséges étkezéssel pedig belülről tápláljuk.

A testünk azonban csak egy részünk, fontos lehet átgondolni azt is, hogy hogyan tudjuk még meghatározni magunkat, milyen más jellemző tulajdonságaink vannak.

Milyen is vagyok: jó barát, őszinte, vicces? Izgalmas társaság, művésztípus vagy inkább a tech dolgokban jártas? Rengeteg pozitív dolgot lehet felsorolni, ami nem a külsővel kapcsolatos.

Végül tudtad, hogy rengeteget javíthat a testképünkön, ha a testünket arra használjuk, hogy segítsünk másoknak? Jó érzést okoz átkísérni valakit az úttesten, levinni a szemetet, vagy játszani egy nagyot a kisebb testvérünkkel. És ezt a jó érzést is a testünknek köszönhetjük!

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Képek innen