Fiú

Bőrápolás otthon és a kozmetikusnál

Kamaszkorban rengeteg változáson megy keresztül a tested, így a bőröd is, ez pedig néha speciális ellátást igényelhet.

Az első és legfontosabb, hogy egy-két apró pattanás miatt, amik pár nap alatt maguktól is elmúlnak, nem érdemes szakemberhez rohanni, de te se állj neki otthon az „eltávolításuknak”. A nyomkodásnak ugyanis maradandó következményei lehetnek: egy-egy elfertőződött pattanás hegesen gyógyulhat, a sebhelyet pedig később nehéz eltüntetni. Ha azonban már úgy 3 hónapja fájdalmas, gennyes pattanások virítanak az arcodon, kérd meg a szüleidet, hogy keressenek neked egy kozmetikust, aki kitisztítja az arcodat. Egyáltalán nem ciki, ha az első alkalommal például egy felnőttel érkezel, hidd el, a kozmetikusok hozzá vannak szokva – még fiúk esetében is!

Bőrápolás otthon

No nem a nyomkodást, hanem egy kis bőrápolást, amit nem árt már 10‒13 éves korban elkezdeni. Bármilyen típusú is a bőröd, kezdd a reggelt azzal, hogy tiszta vízzel megmosod! Ha normál, nem túl zsíros és nem túl pattanásos, akkor a következő lépés lehet az, hogy főzöl egy teát kamillából vagy rózsasziromból, a kissé lehűlt italba vattakorongot mártasz, majd ezzel áttörlöd a bőröd. Ez nemcsak felfrissít, hanem hidratál is. Nincs szükség arra, hogy krémezd, legfeljebb  akkor, ha nagyon száraznak érzed. Ilyenkor kérd meg valamelyik szülődet vagy idősebb testvéredet, hogy vásároljon neked olyan hidratáló krémet vagy gélt, ami nem tartalmaz illat- és színezőanyagot, valamint kőolajszármazékot. 

Hidratálás és radírozás

Esténként szintén csak vízzel mosd át az arcod. Nagyon fontos, hogy ne tusfürdővel tisztítsd, mert az szárít, de ha mindenképp szeretnél valamit használni, akkor keress növényi vagy kecsketejes szappant! 

A normál bőrt kéthetente egyszer érdemes leradírozni, amihez csupán néhány otthon található dologra lesz szükséged: 1 teáskanálnyi olívaolajban keverj el fél teáskanálnyi kristálycukrot vagy tengeri sót, és ezzel a kis kencével kend át az arcodat, majd bő vízzel mosd le! 

Zsíros bőr ápolása házi módszerekkel

Amennyiben pattanásos és zsíros az arcbőröd, akkor a fentiek annyiban különböznek, hogy a reggeli áttörléshez ne kamilla- vagy rózsateát, hanem levendulateát használj, illetve gyakrabban, 1-1,5 hetente radírozhatod. Levendulatea készítéséhez forralj fel 2 dl vizet, és önts vele le 1 teáskanál levendulavirágot (drogériákban, patikákban lehet kapni), hagyd állni 7-8 percig, majd szűrd le, várd meg, míg kihűlni, és már használhatod is! Hűtőben 1 hétig eláll. 

A pattanások kialakulásában nagy szerepe van a túlzott faggyúmirigy-termelésnek. Hogy ezt csökkentsd, esténként kend be a bőröd szőlőmagolajjal.

Bőrápolás a kozmetikusnál

Először nyilván mindenki izgul, hogy mi történik majd, ezért lássuk, hogy mi történik a kozmetikai szalonban!

Először a kozmetikus megvizsgálja az arcbőrödet, közben átbeszélitek, hogy mióta vannak pattanásaid, hogyan étkezel, allergiás vagy-e valamire. A szakember így képet kap arról, hogy milyen kezelésre és főleg, hogy milyen anyagokra van szüksége a bőrödnek. Ezek után elmondja, hogy mi a teendő: a kezelés általában az arc letisztításával, radírozásával, gőzöléssel (meleg permetet fújnak az arcodra, hogy felpuhuljon a bőr) kezdődik, esetleg aromaterápiás borogatással is kiegészül. Csak ezután következik  a pattanások tényleges kitisztítása.

A kozmetikai arctisztítás

Eközben bármiről lehet beszélgetni, de persze, ha úgy kényelmesebb, akkor csendben pihenhetsz is. Az azonban tény, hogy a kezelésnek ez a része akár kellemetlen is lehet, de óriási fájdalomtól azért nem kell tartanod. Ha minden pattanást lekezelt a kozmetikus, jöhet a fertőtlenítés. Amennyiben szereted, és a bőröd is bírja, akkor általában egy gyengéd masszázzsal és egy egyénre szabott pakolással ér véget a procedúra. Ugye nem is hangzik vészesen? Tulajdonképpen a kitisztítást ‒ vagyis a nyomkodós részt ‒ leszámítva kimondottan kellemes időtöltés, amit pattanásos bőr esetében 4–6 hetente érdemes megismételni. Hogy pontosan mikor, azt a szakember fogja neked és a veled tartó szülődnek megmondani.

Kis Adrienn, Borzai Ágnes