Lány

Amikor a hízás természetes: így változik a lányok teste

A kamaszkori testi változások sokként érhetnek, pedig ez természetes és normális dolog.

A lányok nemcsak magasabbak lesznek, hanem testük formálódásával, nőiesebbé válásával jelentősen gyarapodhat a súlyuk is. Ebben a néhány évben akár 13‒18 kilót is hízhatnak. Nem ritka, hogy egyetlen év alatt 7-8 kilót, de történhet mindez szépen lassan is. Hogy hogyan, mennyit és milyen ütemben hízik valaki, az alkattól és családi örökségtől is függ.

Veled is megtörténhet, hogy hirtelen elkezded kövérnek érezni magad, pedig erre valószínűleg nincs okod. 

A címlaplányok csak a címlapon léteznek

A divatbemutatók kifutóin és az óriásplakátokon szinte kizárólag magas és vékony nőket látva úgy tűnhet, hogy ez a „normális” női alkat, és aki nem ilyen, azzal valami baj van. 

Az talán eszünkbe sem jut, hogy a megjelenő fotókon sok esetben számítógépes trükkökkel vették karcsúbbra a modell derekát, nyújtották meg a combját vagy „faragtak le” a fenekéből. Arról viszont ma már egyre gyakrabban hallunk, hogy a modellek – és azok a lányok, akik a példájukat követik – gyakran súlyos árat fizetnek mesterséges vékonyságukért. Sokan közülük étkezési– és testképzavarral küzdenek.

A kamaszkori súlygyarapodás normális és egészséges

Pedig a kamaszkorban megjelenő pluszsúly általában nem az elhízás jele, hanem a csípőt, combot, mellet gömbölyíti formásra, nőiessé téve az addig kislányos alakot. A többletsúly általában zsír, amire a növekedéshez szükséges energia gyártásához van szüksége a testednek. Ez teszi lehetővé azt is, hogy elkezdhess menstruálni. A súlygyarapodás ebben a korban szükséges, természetes és egészséges, ezért nem kell tőle megijedni vagy miatta azonnal fogyókúrába kezdeni.  Ha ilyenkor meggondolatlanul diétázol, lehet, hogy éppen a fejlődéshez fontos vitaminokat és ásványi anyagokat nem kapja meg a szervezeted. Az, hogy egészségesen egyél és sokat mozogj, most is fontos. 

Te milyen alkatot örököltél? Olvass tovább, és tudd meg, ez miért fontos! 

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen.