Test

Szőrkérdés: akinek teste van, testszőrzete is – de minek?

Minden ember szőrös - csak abban különbözünk, ki mennyire, és mihez kezd ezzel a szőrrel. De mielőtt nekiesnél - te tudod, miért van és mire való?

A szőr már az aprócska újszülöttek egész testét is beborítja, csak annyira pihe-puha még, hogy szinte észre sem veszi az ember. Gyakran a hátuk vagy épp a fülük is szőrös. Nem véletlen, ugyanis testünk fontos része a testszőrzet. Természetesen funkciója is van, nem csak jókedvéből került oda, ahova: segít elvezetni a verejtéket, ezáltal a hőháztartást szabályozza, és megvéd a különböző kórokozóktól – ennek elsősorban az intim testtájakon van jelentősége.

Az arany középút

A mai társadalom nagyon szélsőségesen viszonyul a szőrkérdéshez. Vannak, akik mindenüket lecsupaszítják, míg mások éppen ez ellen kampányolnak. Például Morgan Mikenas fitneszblogger, aki újabban olyan képeket osztott meg magáról, melyeken megmutatta, milyen a teste, ha egy évig nem szőrtelenít. Mondhatnánk, hogy megdöbbentőek a fotók, de mégsem, hiszen így néz ki mindenki a maga természetes valójában. Csak a mai társadalmi elvárás az, hogy teljesen le kell borotválni a testünket. Ezt harsogja a média, pedig ez nem feltétlenül követendő példa. Ebben is meg kell találni az arany középutat, azt a „szőrmennyiséget”, amellyel még jól érzed magad a bőrödben.

Szőrteleníteni ‒ de mikortól?

Nem lehet megmondani pontosan, hogy mikortól szabad nekiesni a szőrök eltüntetésének, mert ez egyénileg nagyon változó. Ha nagyon fehér a bőröd, a szőrszálaid viszont vastagok és feketék, mindez pedig zavar téged a mindennapokban, akkor érdemes kozmetikushoz menni. Ha a szakember azt látja, hogy nem is olyan vészes a helyzet, mert csak szőke pihéket szeretnél eltüntetni, akkor bizony le fog róla beszélni, hiszen azokat még nem indokolt leszedni. Elsőként egyébként a lábszáron, a hónaljon és a bikinivonal mentén jelennek meg a szőrszálak. Ha ezek esetleg zavarnak, mert rövid ruhát vennél fel, vagy éppen nagyon izzadsz, aminek szaga is van, akkor szintén érdemes elgondolkodni például a hónalj szőrtelenítésén. Ha bizonytalan vagy, hogyan kezdj neki a szőrök eltüntetésének, nyugodtan kérd egy barátnőd, kozmetikus vagy felnőtt segítségét – különösen az olyan éles eszközök használatához, mint a borotva vagy a kisolló!

Csupaszon jobb?

Sokszor belefuthatsz abba, hogy teljesen lecsupaszítják magukat a nők az intim helyeken is, pedig ez több szempontból sem javasolt. Egyrészt nem feltétlenül lesz ettől dekoratív az ember, másrészt a szeméremtesten különösen fontos, védő funkciót tölt be a szőr: nem engedi a húgyutakhoz, illetve a hüvelyhez bejutni a vírusokat, baktériumokat, gombákat. Így aztán jobb, ha csak a bugyi mentén szőrtelenítesz, a többi részen ‒ ha nagyon hosszú ‒ le lehet vágni, igazítani kisollóval. 

Olvashatsz arról is, milyen szőrtelenítő eszközök közül lehet választani.

Borzai Ágnes holisztikus kozmetikus és Kis Adrienn

Kiemelt kép innen.