Test

Szőrtelenítés: a borotvától a gyantán át a szőkítésig

A szőrtelenítés nem kötelező, de ha mellette döntenél, válaszd a számodra legjobb módszert.

Ahogy belépsz a pubertáskorba, természetes, hogy a pihék bizonyos területeken (arc, végtagok, hónalj, a nemi szervek és környékük) erősödni kezdenek, kinek jobban, kinek kevésbé. Ekkor pedig felmerül a kérdés, hogy el kell-e távolítani.

A válasz az, hogy semmit nem „kell” megtenned, de ha szeretnéd, jó, ha tudod, milyen lehetőségeid vannak! A leggyakoribb módszerek: borotva, szőrtelenítő krém, gyanta, epilálás és szőkítés.

A leggyakoribb klasszikus: a borotva

Egyszerű megoldásnak tűnik, de van itt pár turpisság. Először is az, hogy gyakran kell csinálni, és esélyes, hogy minél gyakrabban borotválkozol, annál sűrűbben lesz rá szükség, mert ugyan a hiedelmekkel ellentétben erősebb nem lesz tőle a szőr, de gyorsabban fog nőni. Ha a borotvát választod, figyelj rá, hogy a zuhanyzás végén szőrteleníts, mert addigra felpuhul a bőröd. Mindig használj borotvahabot vagy jó sok tusfürdőt, húzásonként öblítsd a borotvát, és mindig egyenes mozdulatokkal dolgozz, mert a ferdén húzott pengével csúnyán megvághatod magad. Ha ez mégis bekövetkezik ‒ és meg fog történni, ez mindenkivel elő szokott néha fordulni ‒, ne ijedj meg: ha nem mély a vágás, elég zuhanyzás után pár percig egy kis vécépapírt, papírzsebkendőt szorítani rá. Ha jobban megvágtad magad, egy kis vattával a sebre vitt alkohol és ragtapasz lesz a megoldás. A borotvádat tartsd tisztán, lehetőleg ne add kölcsön másoknak, ha pedig már nem tudod könnyed, finom mozdulatokkal használni, mert nem elég éles, cseréld le!

A középtávú megoldás: szőrtelenítő krém

A drogériákban és patikákban lehet kapni. Sokan kedvelik mert gyors, egy-két hétig is tarthat a hatása, és csak fel kell kenni, majd pár perc után lemosni. Hátránya, hogy az érzékeny bőrűek sokszor tapasztalnak bőrpírt, de akár komolyabb allergiás bőrreakciókat is. Ráadásul ugyanúgy működik, mint a borotva, azaz „elvágja” a szőrszálakat a bőr felszínén, a gyökerüket nem húzza ki. Mindig olvasd el a használati utasítást, mert nem biztos, hogy ugyanaz a krém jó a lábra, a hónaljra és a bikinivonalra, a nemi szervek környékére is! Soha ne használd arcon, a punci belső részének környékén (a nagyajkaktól a hüvely felé), és mindig alaposan öblítsd le!

A tuti befutó: gyanta és epilálás

Nem akarunk rábeszélni semmire, de hosszútávon jó eséllyel ezekkel jársz a legjobban. A gyantázás ugyan maszatos, ragacsos, és egy pillanatig eléggé tud fájni is, de gyengíti a szőrt, ráadásul ‒ az egyéni szőrnövekedéstől függően ‒ csak pár hét után kezd újra esedékessé válni a használata. Már itthon is sok kozmetikában kérhető a cukorpasztás szőrtelenítés: ez kíméletesebb (bár időigényesebb), mint a gyanta, mert egyrészt alacsonyabb hőfokon olvad, másrészt a bőrre nem tapad, csak a szőrszálakra. Nem is okoz allergiás tüneteket, ami a gyantánál előfordulhat. Azonban gyakorlat nélkül mindkét módszerrel könnyen lehet kisebb sérüléseket szerezni, ezért otthoni használat előtt mindenképpen kérd egy tapasztalt felnőtt vagy kozmetikus segítségét!

Mit csinál az epilátor?

A gyanta és a cukorpaszta előnyei mind érvényesek az epilátorra is, ami szintén a szőrszálak kitépésével operál, eltávolítva a gyökeret is. Rövidebb szőr is elég hozzá, mint a gyantához. A rendszeres epilálás már szinte nem is kellemetlen, de ez csak a lábakra igaz – a hónalj és a bikinivonal környékén epilátorral ne sok jóra számíts!

A rendszer meghekkelése: szőkítés

Ha pihés szőrről van szó, nem rossz opció a szőkítés: nem erősíti a szőrt, viszont gyakorlatilag láthatatlanná teszi. Léteznek természetes megoldások: ilyen a citromos-kamillás oldat, amit nyugodtan használhatsz a hajadra is, ha szőkülni szeretnél egy picit ‒ még jót is fog tenni, csak kend be utána hidratáló balzsammal, mert a citrom száríthatja a hajad. Mivel az a módszer lényege, hogy a felvitt oldat a napon szárítva szívja ki a hajadat vagy a pihéidet, ez inkább nyári buli. Ha mesterséges útra lépsz, és valamilyen szőkítő szert választasz (hidrogén+oxidálószer), tudd, hogy felléphet allergiás reakció, ezért kis felületen próbáld ki először, és használat után ne fukarkodj a testápolóval! 

A mumus: szőrtüszőgyulladás

A szőrtelenítés bármelyik formáját is választod, egy-egy szőrtüsző gyulladása bizony előfordulhat, hiába ügyelsz arra, hogy mindig tiszta és éles borotvát használj, alaposan öblíts, stb. A szőrtüszőgyulladás olyasmi, mint egy pattanás ‒ úgy is kell bánni vele ‒, csak a közepén általában egy szőrszál van. Ezt le kell törölni alkoholos vattával, majd ‒ szintén bealkoholozott ‒ csipesszel távolítsd el óvatosan. Ha pedig ettől nem jön ki a genny, finoman nyomd ki alkoholos zsebkendővel.

Mérő Vera

Kiemelt kép: Isabella Carapella