Szex

Használjunk óvszert – de hogyan?

Már mindent elolvastál róla, tudod azt is, hogy jobb, ha nem mész el nélküle, be is szerezted, „csupán” használni kéne.

Jó eséllyel izgulsz is miatta picit, mert nem szeretnél bénázni, és amúgy sem tudod, mire készülj – mindez teljesen érthető. Hidd el, az elején szinte mindenki így van vele, és ha nem is sikerül majd elsőre minden tökéletesen, az is teljesen rendben van. Addig pedig, amíg néhány egyszerű és megszokott mozdulattá válik az óvszerhasználat, kövesd bátran az alábbi lépéseket (a cikkben képek is szemléltetik a használatot – ha nem szeretnél ilyen tartalmat látni, ne olvass tovább).

1. Legyen nálad

Ha mindig van nálad óvszer, abból nem lehet baj – sokkal kellemetlenebb, ha nincs nálad, amikor nagyon jól jönne. Ha viszont mindig magaddal hordod, fontos, hogy olyan helyen tárold, ahol nem lehet baja, nem sérülhet meg a csomagolása, nem forrósodhat fel túlságosan, és nem szakadhat ki.

2. Ellenőrizd a csomagolást

Amikor egyszer csak szükséged lesz rá, használat előtt mindenképpen ellenőrizd egyrészt a szavatosságát, másrészt azt, hogy sikerült-e elkerülni, hogy esetleg felrepedjen vagy kiszakadjon a csomagolása. Ha nem vagy benne száz százalékig biztos, hogy a nálad lévő óvszer még nem járt le, és nem sérült meg, inkább szerezz másikat.

3. Bontsd ki

A csomagolást nem szabad éles tárggyal (ollóval, műkörömmel, foggal stb.) feszegetni, mert így a benne lévő óvszer is kiszakadhat. Általában a szélén könnyen el lehet tépni, gyakran egy bevágás is jelzi, hol tudod kibontani.

Vedd ki az óvszert a külső, műanyag csomagolásból, és fogd a kezedbe.

4. Nézd meg

Az óvszert feltekert állapotban csomagolják be. Mivel a későbbiekben le fogod majd tekerni, úgy vedd a kezedbe, hogy ez a feltekert rész (a gyűrű) kerüljön kívülre.

Ha még soha nem használtál óvszert, érdemes lehet egyet az első „éles” alkalom előtt megvizsgálnod – ez leírva esetleg bonyolultan hangzik, de egyből érthetőbb lesz, ha látod is.

5. Fogd meg

Ha látod, hogy melyik irányba tekeredik, a csúcsánál összecsippentve (hogy ne maradjon benne levegő, mert ebbe a tasakba, a spermazsákba kerül majd a sperma) helyezd a pénisz tetejére, mint egy sapkát (fontos, hogy az óvszert csak izgalmi állapotban, vagyis merev péniszre, a fitymát a makkról visszahúzva fogod tudni felhelyezni).

6. Helyezd fel

Ha a teteje már fent van, az egyik kezeddel fogd meg ezt a részt, hogy a tetején lévő kis tasak ne feszülhessen rá a péniszre, a másikkal pedig kezdd el lefelé görgetni az óvszer többi részét. Nem kell egyből, határozottan lehúznod, egyszerűbb és kényelmesebb több apró, simító mozdulattal addig görgetni, amíg a pénisz teljes hosszát befedi. Ne aggódj, ha marad még rajta görgetnivaló, ez a biztonsági tartalék: a lényeg nem az, hogy végig letekerd, hanem hogy a teljes pénisz benne legyen.

Ha elsőre esetleg fejjel lefelé tetted fel (vagyis nem tudtad elkezdeni lefelé görgetni, mert befelé volt feltekerve), biztonságosabb, ha utána egy új óvszerrel folytatjátok, mert izgalmi állapotban a péniszből előváladék távozik, ami már tartalmazhat spermiumokat. Ha ebből kerül az óvszerre, és azt utána kifordítjátok, arról a sperma így a hüvelybe kerülhet, abból pedig nem várt terhesség is lehet.

7. Csekkold

Ha nem szorult levegő az óvszerbe, és legörgetted addig, amíg kellett, akkor elvileg már kényelmesen használható. A legtöbb óvszerfajta valamennyire síkosított, illetve eleve nedves, és a lányok szervezete is gondoskodik arról, hogy csak ritka esetben legyen szükség további síkosításra. Ha valamiért azonban szüksége lenne erre (anális szeretkezéshez például javasolt), akkor nagyon figyeljetek a síkosító kiválasztására, mert az olajalapú síkosító tönkreteszi az óvszert, így nem biztosít védettséget. Azokon a fajtákon, amelyek óvszerrel is biztonságosan használhatók, ezt általában külön jelzik.

8. Használd

Ha mindent jól csináltál, szinte nem is fogod érezni szex közben, hogy ott van, emiatt viszont egyszer-egyszer akár közben is (például amikor pózt váltotok) érdemes lehet ellenőrizni, hogy a helyén maradt-e.

Illetve ha különböző módokon vagytok együtt (pl. váltogatjátok az orális, a hüvelyi és az anális szexet), fontos, hogy egy-egy behatolás után óvszert is cseréljetek.

9. Dobd ki

Az orgazmus után az óvszert egy egyszerű mozdulattal le tudod venni: előbb ki kell húzni a péniszt a hüvelyből (hogy a levételkor biztosan ne juthasson ki spermium az óvszerből, azt ilyenkor a pénisz tövénél érdemes megfogni), majd lehúzni az óvszert a péniszről, ügyelve arra, hogy ami közben belekerült, az benne is maradjon – ha lehúztad, köthetsz rá akár egy csomót is, majd az eredeti csomagolásába vagy egy zsebkendőbe csomagolva kidobhatod, de mindig keress egy szemetest: a WC-be dobva dugulást okoz.

10. Ne aggódj

Előfordul, hogy valami félremegy – szinte nincs olyan, akivel soha ne fordult volna elő semmilyen baleset. Segíthet, ha a partnereddel nyíltan tudtok beszélni a védekezésről, ha senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát emiatt, ha ez egy közös „feladat”, így akár az előjáték része is lehet.

Ha ez sem segít oldani a feszültséget, és valami nem úgy történik, ahogy terveztétek (pl. kiszakad az óvszer, vagy az együttlét közben lecsúszik), mindig érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, aki szükség esetén felírhat egy 72 órán belül bevehető esemény utáni tablettát – és ne aggódjatok, egészen biztosan nem ti lesztek az elsők a praxisában, akik ezzel keresik fel!

Nagy Viktória

Illusztrációk innen, kiemelt kép: Dan Page.