Szex

Tudtad, hogy a fogamzásgátlás nem mindig jelent biztonságot is?

Ezek közé tartozik a megszakított közösülés, amikor a közösülést megszakítják, mielőtt a férfi ejakulálna (elélvezne). Ez nagy önfegyelmet és tapasztalatot kíván, és nem igazán romantikus. Emellett már az elélvezés előtt is termelődnek és a hüvelybe kerülhetnek férfi ivarsejtek, ezért ez nem biztonságos módja a fogamzásgátlásnak.

A nem biztonságos fogamzásgátló módszerek

Mivel a női ivarsejt (a pete) érésének, megtermékenyülésre kész állapotának idejét nagyjából ki lehet számítani, van, aki abban hisz, hogy ha ezeken a napokon nem közösül, csak a többi napon, akkor elkerülheti a teherbeesést. Ez nem igazán biztonságos, egyrészt mert csak nagyjából lehet a „naptármódszernek” nevezett módon kiszámítani a peteérés időpontját, másrészt mert a női petesejt a naptár szerint esedékes időn kívül is tud megtermékenyülésre kész állapotba kerülni. 

Aki abban hisz, hogy a közösülés utáni hüvelyöblítéssel biztonságosan elkerülhető a teherbe esés, az nem tudja, hogy mennyire fürgék a férfi ivarsejtek. Létük értelme az, hogy találkozzanak a női petesejttel, és mindent megtesznek, hogy ez sikerüljön. 

Esemény utáni tabletta

Ha mégis „baleset” történik, és lecsúszik vagy elszakad az óvszer, lehetőség van arra, hogy esemény utáni tablettát szerezzetek be. Ezt a szex utáni 72 órán belül kell bevenni, de az első 24 órában a leghatékonyabb. Magyarországon nőgyógyász vagy háziorvos is felírhatja. Ez a tabletta a terhesség létrejöttét akadályozza meg. Elég magas a hormontartalma, ezért semmiképp nem tekinthető rendszeresen használható fogamzásgátló módszernek. 

Ahhoz, hogy jól érezd magad egy szexuális kapcsolatban, fontos, hogy ne kelljen közben aggódnod, és megbízhass abban, hogy a partnered veled is törődik, nemcsak a saját élvezetével.

És ha valakit ez az egész nem érdekel? Olvass tovább!

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen