Kapcsolatok

Így ismerheted fel, ha valaki be akar hálózni

Miből tudhatod, ha az online térben valakinek a közeledése nem biztonságos, nem kívánatos? Jelek, amik segíthetnek elkerülni, hogy behálózzanak.

Az előző cikkünkben arról írtunk, hogy mi az a grooming (becserkészés, behálózás), és hogy milyen fokozatai vannak. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen jelekből ismerheted fel. Hiszen nem lehet az a megoldás, hogy ha valaki el akarja kerülni a zaklatást, az ne használja az internetet. A felelősség és a szégyen mindig a bántalmazóé, nem pedig azé, akivel megtörténik, csak mert él a mindennapi élet online lehetőségeivel. Hiszünk abban, hogy lehetséges biztonságosan is barátkozni online – az a fontos, hogy legyünk tudatosak. A valóságban nem könnyű észrevenni a grooming egy-egy fokozatát, de vannak figyelmeztető jelek, amelyek felismerhetőek, különösen, ha több is van belőlük. Ha ezeket ismeri valaki, az segíthet, hogy védekezni tudjon, amikor szexuális tartalmú üzenetek keverednek a többi közé.

Figyelmeztető jelek

Bókok

Jó érzés tud lenni mások figyelme, a sok lájk és a komment a közösségi médiában. Ha azonban túl sok bók érkezik egy idegentől, különösen, ha ezek szexuális jellegű megjegyzések a külsődet illetően, az mindenképpen figyelmeztető jel. Pont a bókolás az egyik eszköze az online zaklatónak, amivel lehetőséget kaphat a kapcsolat kiépítésére. „Hűha, neked modellnek kéne lenned” – talán ártalmatlan megjegyzésnek tűnik, de gyakran nem az. A döntés a tiéd. Nem kötelező folytatni a beszélgetést, csak mert valaki szépeket mond neked.

Ajándékok

Azok, akik online próbálnak becserkészni gyerekeket, sokféleképpen behízeleghetik magukat: például küldhetnek virtuális kreditet egy játékhoz, pénzt, elektronikai eszközöket vagy egyéb ajándékokat. Ez a viselkedés egyértelmű vészjelzés! Nem lehet jó oka egy idegen felnőttnek arra, hogy online ajándékokat küldjön egy kiskorúnak. Ha pedig kamasznak tetteti magát, ez még inkább feltűnő, mert nem életszerű, hogy egy kamasz ilyet tesz. Valójában arról van szó, hogy a zaklató teszteli, hogy mennyire kockázatos folytatni a behálózást. Előfordulhat, hogy megkér arra, hogy ne szólj az ajándékokról a szüleidnek – ezzel győződik meg arról, hogy mennyire vagy bizalmas kapcsolatban velük, és elmondod-e majd nekik, ha szexuális bántalmazásra kerül a sor.

Személyes információk

Az a biztonságos, ha óvakodsz a személyes adataid online megosztásától, főleg azokkal, akiket nem ismersz. A legjobb, ha elkerülöd az ilyen adatok kikerülését. Ha online játékkal játszol, csetelsz, vagy fotókat osztasz meg, nincs helye az olyan kérdéseknek, amik azt firtatják, hogy hol laksz, hová jársz iskolába. „A szüleid elolvassák az üzeneteidet? Van olyan titkod, amit senki sem tud rólad?” – az online bántalmazók minél többet meg akarnak tudni rólad, hogy aztán befolyásolhassanak.

Titkos beszélgetések

A titkok kétféleképpen is a zaklatót segítik. Egyrészt a bizalomépítés érdekében rád bízhatják saját – valódi vagy kitalált – titkaikat, hogy különlegesnek érezd magad, másrészt pedig tesztelik a megbízhatóságodat, mielőtt továbblépnének a szexuális zaklatás felé. Ha valaki arra kér, hogy tartsd titokban a beszélgetéseteket, kérdezd meg magadtól, hogy vajon miért. Illetlen vagy veszélyes volt a beszélgetés?

Szexuális tartalmú fotók küldése

Az online ismerkedés korában könnyen előfordulhat, hogy kapsz szexuális fotókat, akár kéred, akár nem. A szexting már gyakorinak számít, de megvannak a maga veszélyei és következményei, különösen akkor, ha még nem vagy 18 éves. A bántalmazók pont arra számítanak, hogy senki sem lepődik meg különösebben egy sokat mutató képen. Valójában azért küldik ezeket a képeket, hogy lássák, hogyan reagálsz, hidegen hagynak-e téged az ilyen fotók, ezzel előkészítve az elkövetkező bántalmazást. Ez egy jellemző taktika. Érdemes észben tartani, hogy a legtöbb országban – Magyarországon is – törvény tiltja, hogy egy felnőtt pornográf anyagot küldjön egy kiskorúnak. De törvényellenes az is, ha egy kiskorú meztelen képeket küld magáról bárki másnak, sőt az is, ha valaki csak a telefonján tárol egy kiskorút félmeztelenül/meztelenül ábrázoló fotót. Semmilyen online kommunikációba sem fér bele, ha valaki kérés nélkül vagy annak ellenére küld intim képeket. Minden ilyen esetből hiányzik a másik fél beleegyezése, vagy a küldő fél egyenesen semmibe veszi a másikat, ami egyértelmű vészjelzést jelent!

Szexuális tartalmú fotók kérése

Az online bántalmazó szexuális irányba tereli a kapcsolatot, ha szexuális tartalmú képeket, videókat küld vagy kér, szexuális tartalmú üzenetek vagy hívások érkeznek tőle, vagy olyan részletek után kérdezősködik, amelyek a szexuális életedre, tapasztalataidra vonatkoznak. Ez elkezdődhet egy ártalmatlannak tűnő kéréssel is, például hogy küldj neki egy teljesen felöltözött képet magadról, de aztán egyre többet akar. Vannak olyanok is, akik már rögtön az elején szégyentelenül kérnek szexuális tartalmú fotókat, akár még élő kamerás közvetítést is. Fontos ilyenkor emlékezni arra, hogy ha egyszer elküldesz egy képet, nem tudod többé befolyásolni, hogy mi történik vele, bármit megtehetnek azzal a fotóval. Kérdezd meg magadtól, hogy mennyire ismered azt, akinek küldenéd. Csak online találkoztatok? Ismered a valódi nevét és a szándékait? Hogyan érint téged a kérése? Sokan örülnek annak a figyelemnek, ami egy új kapcsolat lehetőségével jár, de a meztelen felvételek kérése kényelmetlen érzéseket kelthet benned. Jó, ha komolyan veszed az ilyen érzéseket magadban, és nem teszel olyat, amit nem szeretnél.

Fenyegetések

Ha a zaklató kap egy vagy több intim képet, követelőzni kezdhet, és még több, még kitárulkozóbb fotó küldésére próbálhat rávenni. Fenyegetőzhet azzal, hogy közzéteszi a nála lévő képeket a neten, vagy elküldi őket a családodnak, az iskoládnak. Ez zsarolás, ami a szexuális bántalmazás egyik formája ebben az esetben. Nem kell válaszolnod, és nem kell megtenned azt, amit akar, bármilyen félelmetes legyen is a fenyegetés. A zaklató nem akarja leleplezni magát, nem akarja felfedni a kapcsolatot közöttetek. Lehet, hogy csak blöfföl. Kérj azonnal segítséget egy felnőttől, akiben megbízol!

Következő lépések

Ha kényelmetlenül érzed magad egy online beszélgetés miatt, akkor nehéz lépés következik. Szerezz támogatást, kérj segítséget! Beszélni erről a szüleiddel vagy egy tanárral sokszor nem könnyű, hiszen nem lehetsz benne biztos, hogyan reagálnak majd, mégis nagyon fontos valakihez fordulnod, akinek megvan a lehetősége, hogy segítsen, aki megbízható, és aki nem fog hibáztatni a zaklatás miatt. Név nélkül is tudsz segítséget kapni a megfelelő segítő helyeken: telefonon, e-mailben vagy chaten keresztül is.

Az üzenetváltás egy bántalmazóval hamar elfajulhat. Megszégyenítettnek, összezavarodottnak érezheted magad, de ha semmi másra nem is fogsz emlékezni ebből a cikkből, reméljük, erre az egyre igen: A bántalmazás sosem a te hibád! Nem neked kell szégyellned magad!

Készült a Scarleteen.com cikke alapján.

Kiemelt kép: icons8.