Test

Mikor lehet érdemes felkeresni a nőgyógyászt?

Nem nagyon tudunk olyan emberről, akinek a kedvenc elfoglaltságai közé tartozna a nőgyógyász felkeresése - vannak azonban helyzetek, amikor egyszerűbb leküzdeni az ellenérzéseidet, mint arra várni hiába, hogy magától megoldódjon a helyzet.

Sok lány van, akinek a kamaszkori érés során a menstruációs ciklus beindulása késik vagy épp nagyon korán kezdődik vagy nehezen rendeződik – ilyen esetekben a gyermekendokrinológiai vizsgálatra (hogy kiderüljön, rendben van-e a hormontermelésed), és nőgyógyászati vizsgálatra is szükség lehet. 

A fogamzásgátlásban is a nőgyógyász tud segíteni: fogamzásgátló tablettát írhat fel, ha úgy gondolod, arra volna szükséged. 

Nemi úton terjedő betegségek, a hüvely vagy a gát környékének fertőzései, eltérései esetén is a nőgyógyász segít a gyors gyógyulásban. 

Ki kísérjen el?

Ha még nem múltál egy 16 éves, csak szülővel mehetsz el nőgyógyászhoz, de még akkor is kérheted, hogy egy barátod, barátnőd is elkísérhessen. 16 éves korod után egyedül is mehetsz ‒ vagy egy felnőtt bizalmassal, baráttal, barátnővel. Azt is te döntheted el, a kísérőd a beszélgetés, vizsgálat alatt bent maradjon-e veled, vagy kint várjon. Az orvoson kívül egy asszisztens legtöbbször végig bent tartózkodik a vizsgálat alatt.

Gács Zsófia gyerekorvos

Kiemelt kép: carajlu