Test

Hogyan zajlik egy nőgyógyászati vizsgálat?

Nem tudod, mi vár rád a nőgyógyásznál, és szeretnél felkészülni? Igyekeztük megválaszolni a legjellemzőbb kérdéseket.

Hogyan történik a vizsgálat? Mit vizsgál, mit kérdezhet az orvos? Mit tud tenni, tanácsolni?

Mit fog kérdezni?

Érdemes a vizsgálat előtt felkészülni azokra a kérdésekre, amik a nőgyógyászt érdekelni fogják. Egészen biztosan meg fogja kérdezni, hány éves korod óra menstruálsz, rendszeres-e a ciklusod, mennyi időnként jelentkezik a vérzés és hány napig tart, illetve azt is, hogy mikor volt legutóbb. 

Azt is el kell mondanod, hogy a panaszaid mikor kezdődtek, próbáltál-e te valamilyen kezelést alkalmazni. Ha nemi úton terjedő fertőzés gyanúja áll fenn, meg fogja kérdezni, hogy a partnerednek milyen tünetei vannak. 

Ha kínosnak is tűnik, őszintén válaszolj mindenre, hiszen az orvos csak így tud segíteni, a neked legmegfelelőbb megoldást megtalálni – bármi is legyen a probléma. A kérdéseidet is bátran tedd fel, hogy mindent pontosan megérthess. 

Mit fog vizsgálni?

A nőgyógyász megfigyeli, a kamaszkori érésed hol tart, a kislány és a felnőtt nő közti skála melyik részén vagy éppen. Megtapinthatja a melleidet

Szűz lányoknál nem a hüvelyen keresztül tapintja ki az  orvos a méhet, a petefészkeket, hanem a végbélen át. Sokszor kismedencei ultrahang vizsgálatra is sor kerül. 

Fertőzésre való gyanú esetén mintát vesznek a hüvelyváladékból, ezt mikroszkóp alatt, illetve mikrobiológiai úton vizsgálják. 

Mit fog tanácsolni?

A vizsgálat után a nőgyógyász elmondja, hogy mit gondol a panaszodról, és milyen megoldást javasol. Rendszertelen ciklus esetén elég lehet a türelmes várakozás, ha más problémád adódik, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. 

Mikor és kivel menj? Olvass tovább!

Gács Zsófia gyerekorvos

Kiemelt kép: Daniel Labrosse