Test

Mindenki fél az első nőgyógyászati vizsgálat előtt

Gondolatok a nőgyógyászati vizsgálat előtt: avagy így aggódunk mi.

Biztosan aggódva gondolsz életed első vagy akár soron következő nőgyógyászati vizsgálatára. Lehet, hogy sokat kell várakozni, az orvos nem lesz elég kedves, nem mered majd elmondani a panaszaidat, fájdalmas lesz a vizsgálat.

Hidd el, ezek a félelmek a legtöbbször alaptalanok! A vizsgálat lehet, hogy kissé kellemetlen, de lehetőség szerint mindent megtesznek majd, hogy ezt feledtessék veled, s igyekeznek kérdéseidre a legjobb tudásuk szerint válaszolni. 

Jobb félni, mint megijedni?

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően korán elkezdett kezelés sikeres gyógyulást eredményezhet, s a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát. Mindenképpen szükséged van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolatod, vagy bármilyen nemi szervet érintő panaszod van. Ha nincs panaszod, az ellenőrző vizsgálatot évente javasolt megismételni. 

Van, hogy a vizsgálat valójában beszélgetés

A nőgyógyásznál történő megjelenés nem jelenti minden esetben, hogy automatikusan meg is vizsgálnak. A menstruációs vérzés bizonyos rendellenességei esetén elegendő lehet a részletes megbeszélés, a vizsgálat bizonyos esetekben kiváltható a teljesen fájdalmatlan ultrahang használatával. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a gyermeknőgyógyászati szakrendeléseken speciálisan felkészült orvosok dolgoznak, akiknek nagy gyakorlata van a serdülőkorúak problémáinak kezelésében.

Segíthet, ha nem vagy egyedül

Segíthet a félelmeid leküzdésében, ha előtte beszélgetsz édesanyáddal vagy olyan barátnőddel, aki járt már nőgyógyásznál. Ha egyedül jössz, a törvény előírása szerint az ott elhangzottakról senki sem szerezhet tudomást. Számíthatsz titoktartásra, de ha nem vagy még 16 éves, a szülő megoszthatja az egészségeddel, állapotoddal kapcsolatos információkat, adatokat az orvosoddal. Kérdéseidet célszerű már otthon egy papírra feljegyezni, így biztosan nem felejted el őket.

Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász

Kiemelt kép: Victoria Borges