Test

A menstruációs vér is igazi vér, mégsem bajt vagy sérülést jelez

Sokakat taszít a vér látványa, a menstruációs vér viszont nem bajt, hanem épp egészséget jelez: azt, hogy a tested rendben, jól működik.

Sokan viszolyognak a vértől, a menstruációs vértől pedig még jobban, pedig ez ugyanaz a vér, mint ami bárhol máshol folyik az ereidben. Talán azért is irtóznak sokan a vértől, mert a látványa ősidőktől fogva azt a jelentést hordozza, hogy „Valaki megsérült! Veszély van!”. A menstruációs vér azonban más. Senkinek nem kell megsérülnie ahhoz, hogy láthatóvá váljék. 

A vér friss oxigént és fontos, éltető anyagokat szállít a testünkben. Nincs ez másképp a menstruációs vérrel sem.

Mink vérzik, amikor menstruálunk?

A méh minden hónapban felkészül arra, hogy befogadjon egy megtermékenyült petesejtet. A nyálkahártya megvastagszik, újabb vérerek nőnek benne, hogy a tápanyagot és az oxigént biztosítsák.  Menstruációkor ‒ ha nem következik be a terhesség ‒ a szervezet kilöki a feleslegessé vált petesejtet és a fogadására előkészített szövetet. Hormonok hatására a méhnyálkahártya szétesik, elfolyósodik, az erek széttöredeznek ‒ ez maga a menstruációs vérzés. A vér a ciklus elején élénkpiros, a menstruációs vége felé barnás vagy akár fekete színű is lehet – ez nem baj, azt jelenti csak, hogy hosszabb időbe kerül, amíg kiürül a szervezetből. Az is teljesen normális, ha alvadt darabkákat találunk benne. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a vérzés több cikluson keresztül nagyon erős, és a színe is sötét.

Ha viszont a vér – nem csak a menstruációs! ‒ a testen kívülre kerül és oxigénnel találkozik, akkor olyan bomlási folyamatok indulnak meg, amiknek érezhető szaga lehet.

Amikor a vérzés az egészség jele

Ha rendszeresen cseréled a betéteket, tamponokat, és reggel, este fürdesz vagy zuhanyzol, akkor ezt senki nem fogja megérezni.

Sokkal jobb, ha megbarátkozol a látvánnyal, és arra gondolsz, hogy ez a vér nem bajt, betegséget, sebesülést jelent, hanem épp ellenkezőleg! Azt jelenti, hogy egy egészséges nagylány vagy.

A cikk részlet Hoppál Bori Az én testem című könyvéből.