Test

Tisztasági, intim- és szárnyas betétek: melyik mikor és mire jó?

Mik a betét előnyei és hátrányai? Hogyan kell használni? Mikor válasszam?

A felnőtt nők körülbelül 21‒35 naponta, a tinilányok pedig 21‒45 naponta menstruálnak, mindezt több évtizeden keresztül. Ez nagyon sok menstruációs ciklust jelent, és még annál is több betétet és tampont ‒ de akármelyik menstruációs eszközt is használjuk, abban segítenek, hogy a menstruáció alatt is tisztán tarthassuk a ruháinkat, az ágyneműnket, el tudjunk menni iskolába, dolgozni, moziba, uszodába.

Nézzük, hogy mit nyújt a betét, és mik az előnyei és a hátrányai!

Tisztasági, intim- és szárnyas betétek

A lányok többsége a betétek valamelyikét próbálja ki először, mert nagyon könnyű használni. A legvékonyabbak a tisztasági betétek, amelyek a gyenge, pecsételő vérzés felfogására alkalmasak, illetve biztonságot nyújtanak, ha nem tudjuk pontosan, hogy mikor is fog megjönni. 

A hüvely természetes váladékozását a ciklus legtöbb napján a fehérneműnk is tökéletesen felfogja. Két menstruáció közt inkább csak akkor használj tisztasági betétet, ha a hüvelyváladék olyan bőséges, hogy átáztatja a bugyidat vagy akár a ruhádat is. Ilyesmit tapasztalhatsz például a ciklus közepe táján a termékeny napok alatt.

Betétek típusai
Kép forrása

Az intimbetét: erősebb vérzés esetére

Az intimbetétek vastagabbak és hosszabbak. Azokon a napokon érdemes használni őket, amikor erősebb a vérzés. A szárnyas betétek kevésbé mozdulnak el, mert – miután a ragasztócsíkokat lehúzzuk – nemcsak a betét hátoldala tapad rá a fehérneműre, hanem a két kis oldalsó fül is a bugyi külső oldalához. Az éjszakai betétek a legvastagabbak és leghosszabbak. A megfelelő betét kiválasztásában segít a csomagolás: mindig rá van írva, hogy melyik betét milyen erősségű vérzéshez ajánlott. A betétet tamponnal együtt is használhatjuk, hogy még nagyobb biztonságban érezzük magunkat.

Használni kényelmes, viselni néha nem

A betét hátránya, hogy néha ‒ például sportolás közben – elmozdul, és vannak, akik kényelmetlennek tartják, mert vastag.

A betétet 3-4 óránként ajánlott cserélni, erősebb vérzésnél pedig 1-2 óránként. Ha valaki aggódik, hogy a betét esetleg kellemetlen szagot áraszt, amit mások is megéreznek, akkor lehet akár gyakrabban is cserélni. Ez azért is hasznos, mert segít eloszlatni az átázástól való félelmet, illetve sokkal bőrbarátabb megoldás, mint az illatosított betétek, amik irritációt okozhatnak. 

Használat után a betéteket tekerjük be vécépapírba, és tegyük a kukába. A vécébe dobott betétek dugulást okozhatnak, ami elég nagy felfordulással jár. 

Hol és milyet vegyek?

Betétek kaphatók szupermarketekben, drogériákban és gyógyszertárakban. Ha van rá lehetőség, válassz olyan termékeket, amik a lehető legtermészetesebb anyagokból készültek, bár a legtöbb betét csomagolásán nincs feltüntetve, hogy pontosan miből is készült. A tiszta pamutból és természetes anyagokból készült betétek nem tartalmaznak műanyagot, illetve klór- és illatanyagmentesek ‒ ezek az információk a csomagoláson is szerepelnek. Drogériákban, bioboltokban és webáruházakban szerezhetők be ‒ sajnos kicsit drágábban, mint a többi menstruációs eszköz.

Marton Kata

Kiemelt kép: Period.inc