Lélek

Kínos tesióra – van, hogy nem a mozgás a legnehezebb benne

Változó testünket tornadresszbe és atléta alá gyűrve a tesióra néha elég kellemetlen lehet...

Bizony, változik a testünk, és vele együtt gyakran változik a lelkesedésünk is a testnevelésórákat illetően. Ameddig nincsenek dudorodó idomaink, rakoncátlan vagy épp hiányos szőrzetünk, addig a tesióra leginkább azért okozhat fejfájást, mert nem bírjuk szuflával a futást, esetleg nem értjük valamelyik sport szabályait. Netán nem a legjobb barátunk a gyűrű, a bordásfal meg a gerenda. De ezeket leszámítva a testnevelés az önfeledt játék és mozgás terepe. Egy ideig…

  1. Még ha a ruhatáraddal remekül sikerül is elrejteni a testalkatod vagy az újdonsült fizikai változásaidat, öltözés közben nehéz takarásban maradni a többiek előtt. Ha csak nem vagy haladó bűvész vagy egy utazószínház gyakorlott művésze, számolnod kell azzal, hogy osztálytársaid látni fognak hiányos öltözetben is. Cserébe, mondjuk, te is láthatod őket. Ez nem akkora trauma, ami miatt érdemes lenne az egész hetedet mindig azzal tölteni, hogy pontos és részletes tervet készítesz arról, hogyan fogsz átöltözni tulajdonképpen ruhában. 
  2. Aztán egyre kínosabb a lányoknak, ha a tanár ragaszkodik például a tornadressz viseléséhez, amibe már egyre nehezebb beletuszkolni a növekedő ciciket, de a nőni nem akarókat is lehetetlen eltakarni. És egyébként is, ha őszinték akarunk lenni, a tornadressz nem túl kényelmes és divatos viselet. Külön kellemes, ha a fiúk is látnak benne. Bár ha náluk is kötelező a tornanadrág‒atléta párosítás még felsőben is, akkor valószínűleg ugyanolyan cikinek érzik a találkozást, mint a tornadresszes lányok.
  3. Szerencsésnek érezheted magad, ha az elsők között kezd el a tested felnőtté válni. Igaz, ez azt is jelenti, hogy az elsők között kell megoldást találnod a hónaljadat díszítő szőrpamacsokra, hogy a bugyiból kikandikáló szálakról már ne is beszéljünk. Ezek elrejtése a tesiöltözőben az igazi kihívás. De ne aggódj, a testnevelés alóli felmentés nem az egyetlen járható út! És nyugi, a többiek is sorra fognak kerülni.
  4. Azonban nemcsak a felnőtté válás testi tünetei okozhatnak fejfájást, hanem azok késése is. Az öltözőben szembetűnő, hogy a többiek már mind szőrösödnek, megnyúltak, és egészen felnőttes atestük – míg a tiéd mintha örök álmot aludna, semmit sem csinál? Ne aggódj! Bár sokan vágynak rá, még senkinek sem sikerült örökre gyereknek maradnia, főleg nem testileg. Szóval nálad is hamarosan bekövetkezik a tested átalakulása. 
  5. A futás hasznos dolog, és kikapcsol. De a lányoknál van az a pillanat, amikor már nem tudnak kikapcsolni közben, mert a mellkason egészen új érzés jelenik meg. Futás közben a növekvő mellek teljesen önálló életet élnek, és semmi esetre sem hajlandóak mozdulatlanul idomulni tulajdonosukhoz. Néha egyszerűen olyan érzés, mintha le akarnának szakadni, és igyekeznének megkezdeni független életüket valahol távol tőled. Még az is lehet, hogy a fiúk nevetnek ezen, pedig nekik is van ám olyan részük, amit nem képesek teljesen irányítani. Szóval a természet így tesz igazságot. Ja, és gondolom, még te sem láttál gazdátlanul sétáló melleket ‒ szóval leszakadni sem fognak, ez biztos.
  6. A lányoknak nem könnyű úgy öltözni, hogy a fiúk épp azt tartják a világon a legviccesebbnek, ha rájuk nyitogatják az ajtót. Valószínűleg azért is mulatnak ezen olyan jól, mert látják, hogy ezzel ki tudják vívni a figyelmüket. Tulajdonképpen ez az udvarlásnak egy nagyon speciális, ám iskoláskorban teljesen elterjedt módja. Védekezni ellene fontos, de csak óvatosan! Nálunk előfordult, hogy szegény ajtó bánta, amiért a tanárok nem dicsértek meg minket…
  7. A lányok tesiórán kapott felmentésénél már csak az lenne nyilvánvalóbb, ha kiírnák a homlokukra: „épp menstruálok!”. De erre, gondolom, csak egészen kevesen vállalkoznak. Szóval hiába rejtegeted egész nap mosdóba menet a betétet vagy a tampont, hiába úszod meg, hogy a fiúk belenyúljanak a táskádba, ha aztán tesinél kiderül, hogy te nem is hoztál felszerelést. Ja, mert te fel vagy mentve. És ha csak nem köztudott, hogy olyan gerincferdülésed van, hogy a kérdőjel is megirigyelné, ráadásul múlt héten még voltál órán, könnyen bárki kitalálhatja, hogy épp menstruálsz. Ne szégyelld! A legjobbakkal is megesik. Általában minden hónapban.
  8. Páratlan élmény egy kamasz osztály után beleszagolni az testnevelés-öltöző levegőjébe. De az élet és a testünk már csak ilyen. Ha 20 fokban körmöt reszelsz, vagy komoly zenét hallgatsz, akkor nem izzadsz. De ezek ritka tevékenységek tornaórán. Úgyhogy ott meg izzadsz. A többiek is. Közös szag, együtt szagoljátok, ez is közösséggé kovácsol. A legcikibb, amikor valaki a másik szagán viccelődik. Mert hogy tuti, hogy neki is van. És az sem rózsa illatú!
  9. Külön „élményt” jelent tornafelszerelésben feszíteni, ha a tanárod fiatal, elbűvölő és az ellenkező nem képviselője, vagy ha egy csinos vendég, például egy dögös gyakornok zavarja meg az óra nyugalmát. Ebben az esetben nem tehetsz mást, mint hogy kölcsön kéred Harry Pottertől a láthatatlanná tevő köpenyét, és elcsomagolod a tornafelszereléssel együtt. 
  10. Fiúként nehéz megbirkózni azokkal az alkalmakkal, amikor épp tesióra előtt vagy alatt támad merevedése az embernek. Ott, ugye, egy szűk nadrágon kívül semmi nem segít. Az viszont valószínű, hogy minél inkább zavarba esel, annál feltűnőbb, hogy valami rendkívüli történt. Szóval a leplezésnek nem a legjobb módja az összes kezed ügyébe eső ruha (akár a többieké is) magad elé tartása, hiányos öltözetben a folyosóra kirohanás, de a figyelem elterelése érdekében a betört ablak sem.

Ez a felsorolás természetesen nem lehet teljes. Lehet, hogy téged valami egészen más zavar tesi közben. Talán irigykedve nézed az élsportoló, tökéletes testű osztálytársadat. És nem is tudod, őt mennyi minden zavarja magában. Ha pedig neked semmi ilyen nincs, akkor a kevés szerencsés közé tartozol. Örülj neki!

Papp Helga

Kiemelt kép innen.