Test

Mikor és hogyan érdemes tampont használni?

A tampon előnyei és hátrányai: hogyan működik, mikor jó megoldás, mire érdemes figyelni.

Sok helyzetben a tampon nagy előnye, hogy rejtve van. A tamponnak köszönhetően például a menstruáció alatt is el tudunk menni uszodába, vagy bátran viselhetünk testhez álló ruhát.

A tampontól ‒ főleg eleinte ‒ sokan idegenkednek, és sokkal több a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell használni. Akkor is használhatod, ha még szűz vagy, de ne erőltesd, ha még nagyon tartasz tőle! Segíthet, ha tudod, hogy a helyesen felhelyezett tampon egyáltalán nem okoz fájdalmat, és nem is érezni, hogy van valami a hüvelyben. A felhelyezés megtanulása könnyebb lehet egy olyan napon, amikor erősebb a vérzés, mert a hüvely sokkal síkosabb.

Különböző méretek

A tamponok több méretben kaphatóak. Első használatnál vagy ha még nem vesztetted el a szüzességed, válaszd a legkisebb, mini méretet. Később pedig ‒ ha úgy érzed, a mini méret nem elég ‒ a normál méretet. A szuper vagy szuper plusz címkével ellátott tamponokat sokkal erősebb vérzéshez ajánlják, inkább felnőtt nőknek. A tamponok esetében még fontosabb, hogy rendszeresen – maximum 4 óránként – cseréljük őket, ezért éjszakára a betétet válaszd!

Ezekre figyelj, ha tampont használsz

A tamponok hátránya, hogy nemcsak a menstruációs folyadékot szívják magukba, de a hüvelyben lévő hasznos baktériumokat is. Ezáltal szárítják a hüvelyt, és irritációt okozhatnak. Ezért amilyen gyakran csak lehet, tartsunk „tamponszünetet”. Használjunk inkább betétet tampon helyett, amikor gyenge a vérzés, vagy amikor úgy érezzük, hogy a tampon kiszárította a hüvelyt. 

Használat után a tamponokat tekerjük be vécépapírba, és tegyük a kukába. A vécébe dobott betétek és tamponok dugulást okozhatnak, ami elég nagy felfordulással jár. 

Hol szerezheted be?

Tamponok kaphatók szupermarketekben, drogériákban és gyógyszertárakban. Ha van rá lehetőség, válassz olyan termékeket, amik a lehető legtermészetesebb anyagokból készültek, bár a legtöbb tampon csomagolásán nincs feltüntetve, hogy pontosan miből is készült. A tiszta pamutból és természetes anyagokból készült tamponok nem tartalmaznak műanyagot, illetve klór- és illatanyagmentesek ‒ ezek az információk a csomagoláson is szerepelnek. Drogériákban, bioboltokban és webáruházakban szerezhetők be ‒ sajnos kicsit drágábban, mint a többi menstruációs eszköz. 

További megoldások

Hosszú távon olcsóbb megoldást nyújtanak a mosható betétek, és már nem szűz nők esetében a menstruációs kelyhek. Ezek nem okoznak irritációt, és sokkal kevesebb szemetet termelünk, ha ezeket választjuk. A mosható (akár a mosógépben a többi szennyessel együtt) női betétekhez bioboltokban, online webshopokban lehet hozzájutni, de az interneten lehet találni betétvarró tanfolyamokat is. A menstruációs kehelyről külön cikk írtunk..

Marton Kata

Kiemelt kép: seyiakiwowo