Test

A betétek fajtái: milyenek, és hogyan „működnek”?

Ha betétet szeretnél használni a menstruációd alatt, jó, ha tudod, milyen fajtákból válogathatsz, és ezek miben különböznek.

Kezdetben furcsa lehet egy betéttel a bugyidban jönni-menni. Sokan úgy érzik, mintha egy ormótlan nagy pelust hordanának, és attól tartanak, mindenki észre fogja venni. Lehet, hogy az első néhány alkalommal szokatlan lesz, de aztán el is felejtkezünk róla, mert a testünk megszokja az érzést. A mai vékony és ügyesen tervezett betétek pedig észrevehetetlenek. Aki nem hiszi, járjon utána!

Próbáld ki nyugodtan, milyen, ha beteszel egy betétet a bugyidba, és felveszel egy nadrágot! Nem véletlenül hívnak „invisible”-nek, vagyis láthatatlannak bizonyos betéteket. Tényleg azok! Felöltözve senki nem is sejtheti, hogy viseled.

Így szívja magába a nedvességet

Ha a kezedbe veszel egy betétet, és megérinted a felszínét, egy kicsit olyan, mint egy papírzsebkendőé vagy finom pamut anyagé. Alatta egy nedvszívó réteg található, ami a felszínére került cseppeket magába fogadja, és „elraktározza”. Ez alatt egy olyan vízzáró réteg van, ami megakadályozza, hogy a betét átázzon.

Ma már minden betét alján ragasztós felületet találsz, ami rögzíti a bugyihoz, hogy ne vándoroljon előre-hátra, amint jársz-kelsz. Ezt a ragadós részt általában egy vékony papírcsík fedi. Először ezt húzd le – mint egy matrica hátoldaláról a papírt –, aztán a ragadós felével lefelé tapaszd a bugyidba. Próbáld körülbelül középre helyezni, mert ha túlságosan előre vagy hátulra kerül, akkor kiszivároghat a vér.

A szárnyas betétek

A szárnyas betét kétoldalt kiszélesedik, és tényleg úgy néz ki, mintha két kis szárnya lenne. Ez azért jó, mert megakadályozza, hogy az oldalt esetleg kiszivárgó vér összefoltozza a bugyidat. Ezeknek a szárnyacskáknak is szokott egy-egy külön papírcsík lenni az alján, ezeket is vedd le, mielőtt a betétet magát elhelyeznéd a bugyidban. Ha a betét már a helyén, a szárnyakat hajtsd a bugyi alá, és nyomd oda, hogy megtapadjanak. 

Ha egyszer alaposabban tanulmányozod a különböző menstruációs betéteket, látni fogod, hogy a csomagoláson nemcsak egy olyan rajz látható, amelyről kiderül, hogy egyszerű vagy szárnyas, hanem felfedezhetsz kis cseppecskéket is, amelyek azt mutatják, hogy milyen az adott betét nedvszívó képessége. 

A nedvszívó képesség

  • 1 csepp: általában vékony betét (legtöbbször szárnya sincs) azokra a napokra, amikor csak enyhén vérzel.
  • 2-3 csepp: átlagos – nem túl erős, nem túl gyenge – vérzésű napokon használatosak. 
  • 4-5 csepp: hosszabb, nagyobb nedvszívó képességű betétek az erősebb vérzésű napokra vagy éjszakai használatra. Mivel hosszabbak és szárnyuk is van, elöl is, hátul is, oldalt is megakadályozzák, hogy a vér kifolyjon, és gyakrabban  kelljen betétet cserélni.

Ha erősebben vérzel, a betétet érdemes 1-2 óránként kicserélni, ha nem, bőven elég 3-4 óránként is. Ez egyúttal azt jelenti, hogyha ennél gyakrabban járnál pisilni, nem feltétlenül kell minden alkalommal újat betenni. Ha még alig találsz rajta egy kis vért, nyugodtan húzd vissza a bugyidat – benne a betéttel –, és folytasd a napod. Ha viszont úgy érzed, hogy telítődött, cseréld ki! Idővel szépen ráérzel majd, mi a saját ritmusod. 

A tisztasági betét

A fiatal lányok kezdetben sokkal gyakrabban szaladgálnak a vécére ellenőrizni, minden rendben van-e. Ez is teljesen természetes, de egy idő után rájössz majd, hogy erre semmi szükség. A mai betétek formái, anyagai olyanok, hogy a legritkább esetben fordul elő szivárgás. A tisztasági betét rövidebb és jóval vékonyabb, mint a menstruáció alatt használatosak. Ezt szinte tényleg alig érezheted. Ha valakinek nagyon bőséges a hüvelyváladéka a ciklus közepén, vagyis a termékeny napok alatt, arra pont jó, hogy ne ázzon át a bugyija. Abban is segítségünkre van, ha a menstruációt várva használjuk, így már az első cseppeket is felfoghatjuk, illetve az utolsó napokon, amikor már alig vérzünk. Vannak, akik a tampont teszik még biztonságosabbá vele abban az esetben, ha egy erős vérzésű napon a tampon telítődése után kiszivárogna egy kis vér.

Hoppál Bori

A cikk részlet Hoppál Bori Az én testem című könyvéből.

Kiemelt kép innen.