Test

Minden, amit a menstruációs kehelyről tudni érdemes

Mi az a menstruációs kehely? Hogyan kell felhelyezni és tisztán tartani? Bárki használhatja? Miért jó egyáltalán? Cikkünkből mindezt megtudhatod!

A tamponról és a tisztasági betétről már biztosan sokan hallottatok. De mi a helyzet az itt látható eszközzel, amely szintén a menstruációs vér felfogására alkalmas?

Ez a menstruációs kehely, más néven intimtölcsér vagy intimkehely. Méltánytalanul kevés figyelmet kap, pedig sok előnye van. Nézzük, mi is ez, és hogyan kell használni!

A menstruációs kehely egy hajlítható, 100% orvosi szilikonból készülő, alul zárt, tölcsér alakú eszköz, mely a menstruáció alatt a hüvelybe helyezve összegyűjti a menstruációs vért. Használat után nem kell kidobni, tisztítható, újra és újra fel lehet használni. Ennek köszönhetően hosszú távon olcsóbb, mint a tampon vagy a tisztasági betét, és környezetbarát, mert a használata nem termel szemetet. További előnye, hogy kizárólag a menstruációs vért fogja fel ‒ a tampon ezzel szemben a vérrel együtt a hüvelyben élő hasznos baktériumokat is felszívja, és szárítja a hüvelyfalat, ami irritációt okozhat.

Kik használhatnak menstruációs kelyhet?

A kehely használata azoknak ajánlott, akik már elvesztették a szüzességüket, és rendszeres szexuális életet élnek. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, az első dolgod a megfelelő méret kiválasztása. Lányoknak és még nem szült, 30 év alatti nőknek a kisebb méret jó, a nagyobb méret pedig a már szült vagy 30 év feletti nőknek, illetve mindenkinek, akinek erős a vérzése. Minden kehely kicsit más: lehet, hogy többféle méretet vagy fajtát is ki kell próbálnod, mire rátalálsz a neked megfelelőre, de mindenképp olvasd el a használati útmutatót.

Hogyan kell használni?

Menstruációs kehely
Kép forrása

Eleinte kényelmesebb otthon kísérletezni, és a biztonság kedvéért később is legyen nálad tampon vagy tisztasági betét is. Használat előtt középen össze kell nyomni a kelyhet, majd hosszában félbehajtani, így henger alakúvá válik, és körülbelül 2 cm vastagságú lesz. Felhelyezés után a hüvelyben kinyílik, és akár 12 órán át is képes felfogni a menstruációs vért. A kelyhet a szár segítségével és a kehely alját kicsit benyomva lehet kivenni, ezzel feloldva a vákumot, amit a kehely képez. Ha még nem vagyunk elég rutinosak, a kehelyben összegyűlt vér kivételkor kifolyhat. A legjobb az első néhány alkalommal a zuhany alatt gyakorolni. Vannak akiket megijeszt a kehelyben összegyűlt vér látványa, és idegenkednek a kehely felhelyezésétől, mert az átmérője jóval nagyobb, mint a tamponé. Semmiképp se erőltesd a használatát, ha rossz érzésed van. A lényeg, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb és legkényelmesebb eszközt a menstruációd idejére.

Hogyan kell tisztítani?

A kelyhet az eltávolítása után szappanos vízzel mosd el, majd alaposan öblítsd ki. Nyilvános vécében, vagy ahol a mosdó a közös térben van, a kiürítés után töröld át nedves intim törlőkendővel, de érdemes a cserét az otthon töltött órákra időzíteni. A menstruációs ciklus végén fertőtleníteni kell a kelyhet, 5 percig forró vízben forralva.

Miért jó?

A menstruációs kehely felhelyezése, eltávolítása, tisztítása igényel némi gyakorlatot. Adj magadnak időt ‒ a legtöbben néhány menstruációs ciklus után már rutinosan használják a menstruációs kelyhet, és jobban szeretik, mint a tampont vagy a betétet. Magyarországon hozzá lehet jutni drogériákban, de interneten keresztül megrendelhető.

Marton Kata

Kiemelt kép innen.