Szex

A szexnek rengeteg formája van – a szeretkezés csak az egyik

Mikor lesz jó élmény a szeretkezés? És miben más, mint a szex általában? Más egyáltalán..? Több? Kevesebb? Derítsd ki!

Dugás vagy szeretkezés? Csak nagyjából ugyanaz a jelentésük, igazából nagyon is különböznek.

A Mi a szex? A válasz attól is függ, hogyan értelmezzük a kérdést… című cikkben elolvashatod, hogy ahány ember, annyiféle fogalom él a szexről. Mi a Hintalovon Alapítványnál azzal értünk egyet, hogy mindenkinek az a szex, amit ő maga annak tart. 

Ugyanakkor, mielőtt bármibe beleegyeznél, jó, ha pontos fogalmaid vannak arról, mi mit jelent. Így könnyebb a partnered felé jelezni, ha vágysz valamire, pontosabban el tudod dönteni, hogy mi az, amit nem akarsz.  

Szex vagy szeretkezés?

Bár a szeretkezés szót a szex valamennyi formájára is lehet érteni, hiszen a jó szexnek része a szeretet, az egymás iránti vonzalom, a köznyelvben azt értik alatta, amikor a férfi nemi szerve a nő nemi szervébe hatol, és ez mind a kettőjüknek élvezetet okoz. A szexnek ez a formája alkalmas arra, hogy a lány teherbe essen. Ha az ejakuláció (a hímivarsejtekkel teli ondó kilövellése a hímvesszőből) a hüvelyben történik, akkor a hímivarsejtek találkozhatnak a női petesejttel, és megtermékenyíthetik azt

Meddig szeretkezés, honnan erőszak?

A szeretkezés (dugás, lefekvés, szerelmeskedés, nemi aktus, kufircolás, baszás stb.) szigorúan magánügy, ami csak arra a két emberre tartozik, aki önszántából és pont azzal a partnerrel részt vesz benne. A szex lényeges szabálya, hogy csak olyasmi történhet meg benne, amit mind a két fél akar, amiben megegyeztek. Ha ettől az alapvető szabálytól eltér valamelyik fél, és olyasmit erőltet a másikra, amit az nem szeretne, akkor azt már nem szeretkezésnek hívjuk, hanem kényszerítésnek, erőszaknak. Ez akkor is így van, ha valaki a szerelmeskedés egyik formájába beleegyezett, de egy másikba nem, vagy ha a felek már régóta együtt vannak. 

A szex egyfajta társasjáték

A férfi nemi szerv behatolása a női nemi szervbe sokféle pozícióban történhet, ennek formáját mindig a felek döntik el aszerint, hogy mi esik jól nekik. A szex milyensége nem azon múlik, hogy a résztvevők hány lehetséges pozíciót próbáltak már. Ugyanakkor maga a szeretkezés játékosabb, izgalmasabb lehet, ha mindkét fél enged a kíváncsiságának és a kreativitásának. Van, aki tart attól, hogy az első szeretkezéskor nem fogja tudni, mit hogyan csináljon. A partnerrel folytatott szex társasjáték: együtt fedezhetitek fel, hogy kettőtök között mi hogyan működik, és hogyan szerezhettek örömet magatoknak és a partnereteknek. Ehhez annyi kell, hogy figyelj az érzéseidre, szavakkal vagy más módon jelezd azokat a partnerednek, és nyitott legyél az ő jelzéseire is. 

A szex következménye terhesség is lehet

A szerelmi aktus során az aktusra képes férfi (merev a hímvesszője) nagy valószínűséggel kielégül, ejakulál, ami azt jelenti, hogy a hímvesszőjéből ondó lövell ki. Ha ez a nő hüvelyében történik, vagy az ondó a hüvelybe jut, attól a nő teherbe eshet. Ezért ha nem cél a terhesség, akkor mindig ajánlott óvszerrel vagy más módon védekezni. Az óvszer használata akkor is javasolt, ha a feleknek már volt más partnerük, és előfordulhat, hogy valamilyen nemi fertőzés hordozója, akár annak tünetei nélkül. 

A férfi és nő közötti különbségek a szexben is megmutatkoznak

A nőnek általában több időre és nagyobb figyelemre van szüksége a kielégüléshez, az orgazmus eléréséhez, mint a férfinak. Jó, ha a nő tudja, hogy mi vezet nála kielégüléshez (például maszturbálás során megtapasztalta), és segít a férfinak abban, hogy a közös aktus során az ne csak saját magát, hanem őt is gyönyörhöz juttassa. Két ember bizalmas, intim kapcsolatához természetes módon hozzátartozhat az, hogy ezekről a dolgokról beszélnek, vagy ha szavakkal nehéz, akkor más módon, például a másik kezét vezetve, vagy a testét irányítva jelzik egymásnak, hogy mi esik jól. 

Sokan nem tudják, de a szeretkezéshez sok energiára van szükség: nagyjából annyira, mint egy keményebb edzéshez. Betegség, fáradtság vagy stressz mind akadálya lehet annak, hogy valaki szívesen vegyen részt a nemi aktusban, vagy hogy élvezze azt. 

Az egészséges embereknek is nagyon különböző az igénye a szexre, szeretkezésre. Bár nyilvánvalóan közrejátszik a vágy kialakulásában az, hogy valaki mennyire találja szexuálisan vonzónak a partnerét, a bensőséges kapcsolatnak nem ez az egyetlen mutatója, és sokaknak nem ez a legfontosabb. Természetesen az az ideális, ha a partnerek igénye a szexre, szeretkezésre közel azonos mértékű, ha kölcsönösen fel tudják ébreszteni egymásban a vágyat. Ha nagyon nagy az eltérés a felek között ezen a téren, az nehézségekhez vezethet a kapcsolatban

Igazán jó csak akkor, azzal és úgy lesz, ahogy együtt akarjátok

A tizenéves lányok és fiúk teste sokszor jól láthatóan készen állhat a szexre, és a szex utáni vágy is ezt jelezheti. Ugyanakkor a szexuális kapcsolat következményekkel is járhat. Nem csak azzal, hogy a lány teherbe eshet, vagy hogy mind a fiú, mind a lány betegségekkel fertőződhet meg. A rossz szexuális élmény sokáig kihathat a szexuális és érzelmi fejlődésre és arra, hogy a továbbiakban mennyire mer valaki bízni a partnerében. A szex félelemtől mentes és felelősségteljes gyakorlásához, valamint a rossz élmények elkerülése érdekében érdemes mérlegelni, hogy mikor, kivel, milyen okból létesítesz szexuális kapcsolatot. Lehet, hogy nagy a nyomás a kortársaktól, hogy már ideje csatlakozni a szexuálisan aktív fiatalok csapatához. De igazán jó élmény csak akkor lesz a szex, ha akkor és azzal és úgy történik meg, ahogy és akivel és amikor te szeretnéd.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép: Margherita Paoletti