Lélek

Ha nincs orgazmusod a végén, nem is volt jó a szex?

Van kivel, van mivel, mégis, ez önmagában nem elég. Kellhet még hozzá hangulat, lelkieállapot, összhang, bizalom, megfelelő körülmények... olvass tovább, és tudd meg, mi mindenen múlhat, élvezetes lesz-e az együttlét.

Az orgazmus folyamata és minősége szempontjából majdnem mindegy, hogy azt egyedül (önkielégítéssel) éred el, vagy partnerrel. A „hogyan” szerint a partnerrel folytatott szex talán több lehetőséget biztosíthat, mint az önkielégítés.

Ha már van partnered, fontos, hogy az is érdekeljen, hogy neki mi a jó. Nagyon eltérő lehet, hogy mi hoz izgalomba egy lányt vagy egy fiút. Ha te úgy tekintesz a partneredre, hogy ő az, akivel szexuálisan jól akarod magad érezni, és fontos neked, hogy ő is hasonlóan érezze magát, akkor segíthet, ha megbeszélitek vagy más módon jelzitek egymásnak, hogy milyen érintés vagy ingerlés esik jól. 

Az orgazmusnak többnyire előfeltétele, hogy tudj az élvezetre figyelni, átéld az egyre erőteljesebb érzéseket. Ebben elég sok minden zavarhat vagy megakadályozhat. Ha valami miatt aggódsz, vagy akár csak a napi dolgaid elvonják a figyelmed, nem valószínű, hogy egyszerre csak azt vennéd észre, hogy hopp, most éppen orgazmusom van.   

Bennem van a hiba, ha nincs orgazmusom?

Az orgazmus ugyan részben testi jelenség, de nagyon sok tényező befolyásolhatja, hogy bekövetkezik-e. A fiúk, ha már megvalósult a merevedés, akkor jó eséllyel ki is tudnak elégülni. Ezzel együtt egy fiút is sok minden megzavarhat, és annak ellenére, hogy kívánja a partnerét, elmaradhat a merevedés, vagy váratlanul meg is szűnhet. Ez az a helyzet, amikor a körülmények és a lelki tényezők számítanak: ha fél attól, hogy megzavarják, vagy nagyon izgul amiatt, hogy a partnere mit gondol a teljesítményéről ‒ hogy elég jó-e szexuálisan ‒, az komoly ok lehet arra, hogy ne csak az orgazmusig ne jusson el, de a szexuális izgalmi állapotig (a hímvessző merevedéséig) se.

Mitől lesz élvezetes az együttlét?

Előfordul, hogy a fiúk csak azért figyelnek arra, hogy a partnerüknek volt-e orgazmusa, mert azt a szexuális teljesítményük visszajelzésének tekintik. Sok lány azért játssza el az orgazmust, hogy ne bántsa meg a fiú hiúságát. Pedig a lányoknak nagyobb esélye lenne az orgazmusra ‒ és talán a kapcsolat fenntartására is ‒, ha a színlelés helyett inkább elmondanák vagy más módon jeleznék a fiúnak, hogy min kellene változtatni ahhoz, hogy nekik is élvezetes legyen az együttlét. 

A lányok szexuális tevékenységben való részvétele önmagában még nem elég az orgazmushoz. A valódi szexuális izgalmon (és a hüvely nedvesedésén kívül) arra van szükség, hogy kedvezőek legyenek a körülmények, ne legyen zavaró ok a félelem a terhességtől vagy magától az aktustól, esetleg attól, hogy valaki rájuk nyithat, stb., és az is segít, ha megbízhatnak a partnerükben. 

Ha nincs orgazmus, nem lehet jó a szex? 

A kielégüléssel járó szexhez szexuális vágyat és izgalmat kell érezni – fontos, hogy a résztvevők akarják és beleegyezzenek, hogy ez a vágyuk úgy és olyan formában elégüljön ki, ahogy az épp megtörténik. Hogy ez sikerüljön, a legtöbb ember számára hozzátartozik, hogy általában jól érezze magát a partnerével, jólessen megérinteni, hozzásimulni, beszélgetni vagy együtt mást csinálni. Míg a fiúknál a tartósabb előjáték (petting) nem szükségszerű feltétele annak, hogy ki is elégüljenek, a lányoknál az előjáték fontosabb, mert elősegíti a bizalom kialakulását, a ráhangolódást, a nemi izgalom létrejöttét és a hüvely nedvesedését. Előjáték nélkül a lányoknak fájdalmas, kellemetlen lehet a behatolás, ezért az ő esetükben ez nagyon is hozzátartozik a jó szex feltételeihez. Az óvszer használata mindig ajánlott, és gyakorlott használatával a szex semmilyen formájában nem kell hogy befolyásolja az orgazmus lehetőségét.

A szexuális izgalom önmagában is jó érzés. Lehet, hogy az orgazmus elmaradása nagyon erős csalódást vált ki, de egymásra figyelő partnerek esetében az intim együttlét akkor is lehet jóleső, ha adott esetben nem jár orgazmussal.

Lehet javítani a helyzeten?

A partnerrel folytatott szex mindig kétesélyes: vagy lesz orgazmusa valakinek, vagy nem. A fiúk ebből a szempontból előnyben vannak, mert ha van merevedésük, akkor nagy valószínűséggel orgazmusuk is lesz. A lányoknak többre van szükségük az orgazmushoz, mint a szexuális izgalom kialakulása: bizonyos helyeken és bizonyos módokon lehet a női nemi szerveket ingerelni, és ezáltal az orgazmust elérni.  

A szex élvezete és az orgazmus tanulható. Akinek van erre igénye, felfedezheti egyedül vagy a partnerével, hogy mi az, ami neki jó. 

Ami biztosan nem segít: a pornó

A pornó nem segít abban, hogy többet tudj a valódi szexuális élmények milyenségéről. A pornófilmek nézése inkább elbizonytalanít, mint megerősít abban, hogy hol és hogyan is keresd a gyönyört.

Lehet orgazmus valakinek úgy is, ha nem akarja a szexet? Olvass tovább!

A Yelon szerkesztősége

A cikk írásánál dr. Szilágyi Vilmos munkáira és tanácsaira támaszkodtunk.

Kiemelt kép innen