Szex

Szex egyedül – Mit érdemes tudni az önkielégítésről?

Mit jelent a maszturbálás? Mikor beszélünk önkielégítésről? Milyen gyakran nyúlnak magukhoz az emberek? Itt találhatsz néhány választ a kérdéseidre!

Az önkielégítés szex egyedül. Szabad? Nem szabad? Azért csinálja valaki, mert nincs partnere? Ha a partnerem magához nyúl, akkor nem vagyok elég jó neki?

Önkielégítésnek, idegen szóval maszturbálásnak nevezzük azt, amikor saját magadnak okozol szexuális izgalmat, örömöt és/vagy orgazmust. Ez is szex, még ha egyedül is csinálod. Különböző korokban és kultúrákban különböző beállítottságú emberek mást és mást gondoltak az önkielégítésről. A modern társadalmakban viszont már nem számít sem tabunak, sem tiltottnak. Ma már azt is tudjuk, hogy teljesen természetes, általános, sőt, az egészséges szexualitás kialakulásában még hasznos dolog is az önkielégítés.

Együtt is?

Ha valaki szeret és szokott is önkielégíteni, nem jelenti azt, hogy nem vágyik páros szexuális kapcsolatra, vagy nincs szüksége rá. Szexuális partnert általában nemcsak a szex miatt keres valaki, hanem azért is, mert jólesik egy másik emberrel együtt lenni, megérinteni, vele közös szexuális élményeket szerezni. A páros szexuális élmény másmilyen, mint amit egyedül tudsz szerezni magadnak. Ennek része lehet az egymás előtti vagy partner segítségével végzett önkielégítés, ami azonban nagyfokú bizalmat feltételez. 

Milyen gyakran?

Egyénenként változó, hogy kinek milyen gyakran van igénye az önkielégítésre. Van, akinek soha, van, akinek mindig/néha/gyakran, van, akinek egyik héten mindig, másik héten egyáltalán nem. És ez mind normálisnak számít, csak a te saját tested tudja jelezni neked, hogy mikor mire vágysz.

Hoppál Bori és a Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen