Szex

Lány vagy és maszturbálsz? Így ismerheted meg a testedet

Kipróbáltad? Kipróbálnád? Olvasd el, mit érdemes tudni a maszturbálásról, és mire érdemes figyelni közben!

Az önkielégítés nem csak élvezetet okoz: a boldog szexuális élethez is fontos lehet. Pár dologra viszont érdemes figyelni maszturbálás közben.

Maszturbálás során saját magunknak okozunk szexuális élvezetet. De ennél többről van szó: a felnőttkori boldog szexuális élethez fontos lehet a kamaszkori maszturbálás. Miért?

Ennek több oka van:

  1. A lányokat két csoportra lehet osztani abból a szempontból, hogy hogyan érik el az orgazmust: a többség csikló típusú, azaz a csikló izgatásával tud elélvezni, a másik csoportba tartozók a hüvelyfal izgatásával érik ezt el (pontosabban, a hüvelyfalban lévő idegvégződések izgatásával). Ez azért fontos, mert csak a hüvelyi típusú lányok képesek orgazmust elérni azáltal, hogy a fiú pénisze közösülés során a hüvelyt izgatja. A csikló típusú lányok pusztán hüvelyi izgatással nem tudnak elélvezni, hüvelyi közösülés során a partnerüknek vagy maguknak kell a csiklójukat is ingerelni. (Számukra is élvezetes a hüvely izgatása, ám ettől még nem lesz orgazmusuk). A partner számára nem lehet egyértelmű, hogy melyik lány melyik csoportba tartozik, ezért is fontos, hogy a lányok ismerjék a testüket, és merjenek beszélni is arról, mi jó nekik. Ha valaki csikló típusú, de sohasem maszturbált, és lesz egy partnere, aki nem tud ezekről a dolgokról, és nem fogja a csiklóját (is) izgatni, a lánynak nem lesz eléggé élvezetes a szex, így az a hamis kép alakulhat ki benne, hogy „ez az egész szex dolog hülyeség”. (Persze a szex nem csupán az orgazmus eléréséről szól.)
  2. A páros szex olyan, mint egy kommunikáció. Aki nem ismeri magát, annak nehezebb lehet egy másik emberhez közel kerülni. A „közel kerülés” nem csupán szexuális kapcsolatot jelent, viszont ahhoz, hogy a másik ember igényeit, szexuális vágyait figyelembe vegyük, ismernünk kell a sajátunkat. Ez persze fordítva is igaz: sokat segít ebben a páros kommunikációban, ha a partnernek el tudjuk mondani, nekünk mi a jó. Ebben segít a megfelelő önismeret.
  3. Teljesen természetes, hogy kamaszkorban a lányok vágynak a szexre, érdekli őket, kíváncsiak. A maszturbálás a szexuális vágy biztonságos megélésére is lehetőséget ad, mert teljesen biztonságos mind érzelmi, mind fizikai szempontból (pl. nem kívánt terhesség, nemi úton terjedő betegségek).

Van azonban pár dolog, amire érdemes figyelni

  1. A maszturbálás egészséges, jó dolog, mindenkinek joga van hozzá, de ne ez legyen az egyetlen örömforrás az életben.
  2. Nincs szükség eszközökre, az ujj pontosan elegendő a csikló vagy a hüvelyfal izgatására. Idegen tárgyat veszélyes bedugni a hüvelybe, mert megsértheti a hüvely érzékeny nyálkahártyáját.
  3. Sok lány maszturbál úgy, hogy zuhanyzáskor a zuhanyrózsa erős vízsugarával ingerli a csiklóját. Ez, akárcsak a vibrátor, túl intenzív (erős) ingert jelent. Ha valaki megszokja ezt az erős ingerlést, a későbbi partnere esetleg nem fogja tudni kielégíteni (a fiúk pénisze nem rezeg!).

A maszturbálás nem ártalmas, nincsenek káros mellékhatásai, segít a páros szexuális élet kialakításában. Nemcsak a kamaszok maszturbálnak, felnőttkorban is teljesen normális dolog. A szexben nagyon sok mindent lehet, de semmi sem kötelező. Az is teljesen normális, ha valakit nem érdekel a szex semmilyen formája, így a maszturbálás sem.

Dr. Szalai Krisztián nőgyógyászati és urológiai betegségekre szakosodott hisztopatológus

Kiemelt kép innen