Lélek

Te tudod, mi kell az orgazmushoz, mitől lesz jó neked a szex?

A jó szex szinte mindenkinek mást jelent, vannak viszont dolgok, amik nélkül biztosan nem fog menni.

Vonzalomból vágy, szexuális vágyból szex, a szexből pedig orgazmus lehet – hogyan fest mindez közelebbről?

A szexuális életben az a jó, hogy élvezni tudjuk a különféle szexuális (nemi, erotikus) ingereket. Ezek kellemes izgalmat váltanak ki a testünkben, s ha engedjük, elérhetnek egy csúcspontot, amit orgazmusnak nevezünk. Az élvezetnek ez a rövid csúcspontja ritmikus izom-összehúzódásokkal jár, ezek pedig feloldják a kialakult, kellemes feszültséget és a vele járó gyorsabb szívdobogást, így pihentető, megnyugtató hatásúak. Az erotikus orgazmus tehát nemcsak testileg, hanem lelkileg is kedvező és egészséges lehet.

Nem csak a test dolga: a lelked is részt vesz a játékban

A körülmények és a szexben résztvevők lelkiállapota és felkészültsége nagymértékben befolyásolja, hogy az orgazmus megtörténik-e vagy sem. Az orgazmusban fontos szerepet játszanak az idegek és az izmok. Amellett, hogy az orgazmus örömhormon (endorfin) felszabadulását idézi elő, a fiúknál az ondó húgycsőből történő kilövellésével jár, a lányoknál a hüvely gyors, ritmikus összehúzódását váltja ki. Az orgazmus nem mindig ugyanolyan, alkalmanként változó az intenzitása, időtartama. A lányoknak általában hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak az orgazmusig, de ez is különbözhet egyénenként és helyzetenként. Ennek az az oka, hogy a fiúknál a serdülés általában magával hozza az orgazmus és a magömlés képességét, a lányoknak viszont ezt legtöbbször külön meg kell tanulni, például önkielégítéssel.

A valódi orgazmushoz valódi szexuális izgalom kell

Az orgazmushoz fontos a ráhangolódás, a vágy és a szexuális izgalom, aminek jele a nemi szervek vérbősége: a fiúknál a hímvessző merevedése, lányoknál pedig a hüvely nedvesedése. Szexuális izgalmat sok minden kiválthat, eltérő, hogy kinek mi vonzó. Viszont ha valaki csak megjátssza, hogy szexuálisan felizgult és élvezi az együttlétet, akkor az orgazmust is legfeljebb eljátszani tudja. Annak van esélye valódi, nem színlelt orgazmusra, aki valódi szexuális izgalmat érez. 

Jó, jó, de hogyan?

Mind az izgalom kiváltásának, mind pedig kielégítésének és az orgazmus elérésének sokféle módja van. Azt mindenki saját maga tudhatja a legjobban, hogy neki mi és milyen módon esik jól, mitől jön izgalomba, és mitől tud elélvezni. Többek között ezért is fontos, hogy akár fiú vagy, akár lány, jól ismerd a tested működését. Mivel az orgazmus részben testi jelenség, aminek kiváltásában a nemi szervek ingerlése is szerepet játszik, aki erre vágyik, annak érdemes tudnia, hogy nála mi válthat ki orgazmust. 

Más a fiúknál és a lányoknál

A fiúknál a hímvessző, annak makkja (a vége, ahonnan visszahúzható az előbőr), a herezacskó, a végbél környéke a külsőleg leginkább érzékeny részek, és talán nem tudod, de ide tartoznak a fiúk mellbimbói is. A lányoknál a melleken, a mellbimbókon, a hüvely alsó részén és a csiklón, valamint a végbél környékén rengeteg az érzékeny idegvégződés. Ezeken kívül a fiúk és a lányok testén belül is vannak olyan területek (hüvely, végbélnyílás), amelyek megfelelő érintésével elő lehet segíteni az orgazmust. Amikor ismerkedsz a nemi szerveiddel, megtapasztalhatod, hogy mi esik jól neked, milyen érintés vagy más okoz kellemes izgalmat, és mi az, amitől kielégülsz. Az orgazmus tanulható: akinek van rá igénye, az egyedül vagy a partnerével felfedezheti, hogy hogyan tudja azt elérni. 

Ami nélkül nem megy

Az erotikus kielégülés elsajátításához az is fontos, hogy te érezz erre vágyat. Nem érdemes szexuálisan ingerelni magad csak azért, mert azt hallottad vagy olvastad valahol, hogy a te korodban ezt már mindenki csinálja. A nemi élvezet egyéni, tényleg mindenkinél más, hogy mikor, mi, kivel, hogyan esik jól. Nincs arra szabály, hogy hány éves korban várható el, hogy valaki képes legyen az orgazmusra. A fiúknál ez könnyebb, de a lányok is megtanulhatják tizenéves korukban.

Van kivel, van mivel, mi kell még? Olvass tovább!

A Yelon szerkesztősége A cikk írásánál dr. Szilágyi Vilmos munkáira és tanácsaira támaszkodtunk.

Kiemelt kép innen