Szex

Gyakori nemi betegségek és amit érdemes tudni róluk

Melyek a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek és mik tüneteik? Nézd meg összeállításunkat!

A nemi betegségek közül némelyik látványos panaszokat okoz, de van olyan is, amelyiknek kezdetben nincs tünete. Összegyűjtöttük a leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzéseket és hogy mit érdemes tudni róluk.

Herpesz

A herpesz egyik talán legismertebb formája a szájon jelenik meg, és akár egy közösen használt pohárral is el lehet kapni. A bőrön okoz apró, csoportokban megjelenő pici hólyagokat, amik kifakadnak, ilyenkor olyan, mint egy seb. A herpeszt addig lehet elkapni, amíg a seb be nem gyógyul, de már a hólyagokból szivárgó váladék is fertőz. Ha valaki elkapta, a tünetek kezelhetők, de maga a vírus a szervezetben marad, és időnként újra és újra panaszokat okozhat. 

A herpesz nemcsak itt okozhat kellemetlenségeket, hanem a nemi szerveken is – ott fájdalmas, viszkető, égető érzést eredményezhet. Szex után az intim bőrterületeken jelenhet meg, például a végbélnyílás körüli bőrön vagy annak környékén. A fiúknál a pénisz bármely részén előfordulhatnak elváltozások, a lányoknál főleg a hüvelyen és a környező területeken.

HPV (humán papillomavírus)

Ennél sokkal alattomosabban betegít meg a HPV (humán papillomavírus). Fiúk és lányok is elkaphatják, terjeszthetik, és súlyos szövődményeket (azaz további betegséget) okozhat: a lányoknak méhnyakrákot, és mindkét nemnél végbélrákot. Ma már a lányok hetedik osztályban a szülő beleegyezésével ingyen kaphatják meg a védőoltást.  A fertőzés szemölcsös elváltozást okoz a nemi szerveken, amely közvetlen érintkezéssel – leginkább szex közben – adható tovább. A fiúknál a leggyakrabban a makk környékén, a húgycsőnyílás körül és a végbélnyílás közelében jelennek meg ezek az érdes felszínű szemölcsök. Mivel hosszú a betegség lappangási ideje (azaz amíg rejtve marad), ráadásul tünetmentes is, a fertőzést nehéz észrevenni. Bár a betegség az esetek nagy részében kezelés nélkül is meggyógyul (a szervezet immunrendszere küzdi le), ha azonban mégis kialakul, súlyossá válhat, ezért nagyon fontos a megelőzés, vagyis óvszerrel védekezni a betegség ellen.  

Chlamydia

Egy másik, hasonlóan gyakori és kifejezetten nagy károkat okozó fertőzés a chlamydia, amely szexuális úton terjed, és leginkább a fiatal (14 és 30 éves közötti) korosztályt érinti. Lányoknál (és néha fiúknál is) azért különösen veszélyes, mert meddőséget okozhat: ez azt jelenti, hogy nem születhet gyereke.

A chlamydia tünete lehet a sárgás vagy nyúlós, áttetsző folyás, váladékozás: a lányoknál a hüvelyből, a fiúknál a húgycsőből. A betegség azért is minősül alattomosnak, mivel a panaszok akkor is elmúlnak egy idő után, ha nem kezelik őket, sőt sokszor maga a fertőzés teljesen tünetmentes, de ilyenkor is időnként kiújulhat.

Kankó vagy tripper

A kankó vagy a tripper komoly betegség, amely szintén nemi úton fertőz. A fiúknál a hímvessző váladékozásával és fájdalmas pisiléssel jár, míg a lányoknál gyakran tünetmentes, de ha vannak is tünetek (különböző gyulladások: hashártya-, petevezeték- vagy ízületi gyulladások), ezek alapján nehéz beazonosítani. Fontos, hogy a lányok még tünetmentesen is fertőzhetnek, és az is, hogy a kezeletlen betegség később meddőséget is okozhat. Ha az anya fertőzött, szüléskor az újszülöttnek is átadhatja. A tripper felismeréséhez orvosra van szükség!

Arról, hogy melyik betegséget miként szűri ki egy szakorvos, illetve hogy pontosan mi is történik egy rendelő zárt ajtaja mögött, a következő részben írunk. Fontos adatokkal és információkkal szolgálunk arról, hogy mikor és miért érdemes elmenni szűrésre, mennyit kell várni az eredményre, és hogyan kell értelmezni.

Dr. Tamási Béla bőrgyógyász, Féderer Andrea

Kiemelt kép innen