Szex

A pornószínész alakítása: szex a kamerának

A pornóban szereplő színészek dolgoznak: az a munkájuk, hogy a néző úgy érezze, élvezik, amit csinálnak, vagy velük tesznek – akkor is, ha nem így van.

A pornóban el kell játszani, hogy ami történik, az jó. Úgy kell tenni, mint ha jó lenne, miközben nem az. A pornó célja ugyanis nem az, hogy a szereplők élvezzék, amit csinálnak, hanem az, hogy minél többen megnézzék, minél jobban el lehessen adni.

‒ Mennyire élvezed, amikor csinálod? ‒ kérdezi a NeoWorld riportere egy magyar pornószínésznőtől.
‒ Hát, őszintén? Az olyan, mintha nem is csinálnék semmit. Nem is tudnák egyébként úgy csinálni a színészek ezeket a dolgokat, hogy még a másik fél élvezhesse is, mert egyszerűen nem tudod olyan pózban csinálni, hogy az neked jó legyen…

Amit a kamera mutat

A pornóvideókban ebből azonban nem sok minden látszik. Sőt éppen az látszik, hogy a nő, aki ott van, nagyon is jól érzi magát. A pornóvideókban a nő szexet akar. Azonnal, bárkitől. A pornóvideókban a nő nem nyafog, nem körülményeskedik. Csak csinálja. Pontosabban nemcsak csinálja: hihetetlenül élvezi is. Vadul és szenvedélyesen, hangosan és látványosan. És persze egyáltalán nincs olyan póz, amelyet ne élvezne. 

Azt azonban, hogy ez igaz lenne, soha nem mondta senki. Azt pedig pláne nem, hogy ez mindenkire vagy akár csak a többségre is érvényes.

A valóság nem ilyen

A valóságban mindenkinek másképp működik a teste: más-más ingerekre más ütemben és más módon reagál. Mindenkinél más az is, ahogyan a maga élvezetét kifejezi, és az is, ahogyan a szexuális érintkezést lelkileg megéli. Ez pedig a pornósztárokra ugyanúgy igaz, ahogy mindenki másra: „A magánéletben nekem az számít, hogy szerelmes legyek, szóval nekem nagyon fontos az érzelem” ‒ mondja a pornóiparban évek óta dolgozó színésznő.

Míg a valóságban tehát a szexuális együttlét tényleg csodálatos dolog lehet, a pornóban látható szex nem az.

A pornó nem valósághű akar lenni, hanem izgató

A pornóban el kell játszani, hogy ami történik, az jó. Úgy kell tenni, mint ha jó lenne, miközben nem az. A pornó célja ugyanis nem az, hogy a szereplők élvezzék, amit csinálnak, hanem az, hogy minél többen megnézzék, minél jobban el lehessen adni. A videóknak ezért nem valósághűnek kell lenniük, hanem érdekesnek, látványosnak és izgatónak. A forgatáson ez a rendező dolga. A pornószínészeké pedig az, hogy eljátsszák, hogy amit csinálnak, az tényleg jó nekik. Annak ellenére is, hogy ez nem így van.

A saját életedben azonban már az a legfontosabb, hogy te és a másik is minél több örömöt találjatok az együttlétben. Azt pedig, hogy nektek mi mikor és hogyan esik igazán jól, egyetlen rendező sem tudja nálatok jobban.

Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus

Kiemelt kép: Christoph Niemann