Fiú

Honnan tudom, hogy amit érzek, az szerelem?

Az érzéseink között sokszor nem egyszerű eligazodni - ez a pár dolog talán segíthet.

Mást mond erre a tudomány, és mást a költők, de az ismerőseid, barátaid is. Ám ez mind nem számít. Csak az, hogy előbb-utóbb felismered ezt az érzést.

Sokan sokféleképpen ábrázolják a szerelmet. Aki még nem élte át, mások tapasztalatai alapján várja, hogy egyszer csak rá is pont ugyanolyan érzés találjon. Mégis előfordul, hogy valaki csak utólag döbben rá, hogy amit érzett, az alighanem maga a nagybetűs szerelem volt. Vagy esetleg arra, hogy amit szerelemnek hitt, csak rajongás volt, végtelen tisztelet, esetleg hála. Hogy lehet ez? 

A különböző dolgokkal kapcsolatos várakozásainkat nagyban befolyásolja, hogy mások mit mondanak. Például ha a barátunk az osztrigaevést élete gasztronómiai csúcspontjaként meséli el, akkor bőven előfordulhat, hogy az élménnyel kapcsolatos várakozásaink miatt nem merjük majd bevallani, hogy szerintünk nem ez a világ legfinomabb étele.

A szerelem mindenkinél mást jelent

Ugyanígy minden embernél más jelenti a nagy szerelem érzését attól függően, hogy mi esik jól neki. Van, akinek attól gyönyörű a szerelem, hogy nyugodt, hogy minden egyértelmű, hogy nem kell megküzdeni érte, csak úgy van. Egy másik ember ugyanezt unalmas állóvíznek érezné: számára a szerelem izgalom, közös biciklitúrázás vagy éjszakai kirándulás, nagy veszekedések és kibékülések, hatalmas érzelmi viharok. Megint más úgy érzi, az a szerelem, ha fel tud nézni a párjára, őt tekintheti iránytűnek az életében. Vannak, akiknek az egyenrangúság és kölcsönösség a fokmérője a szerelemnek. Ezek egyike sem jó vagy rossz önmagában. Ahány ember van, annyiféleképpen éli meg a szerelmet. Még arra is van példa, hogy valaki csak a reménytelen szerelmet érzi tiszta szerelemnek. Viszont ha nemcsak magáért az érzésért akar valaki szerelmes lenni, hanem arra is vágyik, hogy társat találjon, akkor mindenképpen érdemes megfogalmaznia, hogy mi az, ami neki magának bejön. Ezután lehet úgy partnert keresni, hogy a másiknak is ugyanazok a dolgok legyenek fontosak a szerelemben. Esetleg lehet úgy dönteni, hogy aki engem szeret, az szerethet úgy, ahogy ő értelmezi a szerelmet, és én nyitott leszek erre, elfogadom, hogy ő ilyen.

Bízni kell a másikban

Viszont az is igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Előfordul, hogy bár általában egy kiegyensúlyozott, biztonságos kapcsolatra vágyunk, azért az átlagtól eltérő, „izgalmasabb” emberek is nagyon vonzóak lehetnek számunkra. Senki sem egyféle csak, minden személyiségnek lehet egyszerre izgalomra vágyó és kívülről unalmasnak érzékelhető része. Nem csoda, ha az izgalomra éhes énünket a megszokottól eltérő emberi viselkedés el tudja varázsolni. Az már kérdéses, hogy ha csak egy pici ilyen része van az énünknek, akkor hosszabb távon mit kezdünk a nagyobb adag izgalommal.

Vihar és szélcsend között

Ez elég bonyolultnak tűnhet, mert az is. De azért vannak egyértelmű jelei is annak, hogy lehet, hogy szerelmes vagy. Akár mindent elsöprő viharra, akár szélcsendre vágysz a szerelemben, ha örömmel készülsz a kiválasztottal való találkozókra, és szeretsz vele lenni, az jó jel. Az is biztató, ha vágysz arra, hogy közel legyen hozzád, egymáshoz érhessetek. Ha sokat gondolsz rá, és ez neked kellemes. Ha megbízol benne, és nem félsz attól, hogy megmutasd magad, hogy akár a hibáidat is lássa. Ha úgy érzed, el tudod őt fogadni úgy, ahogy van, még ha tudsz is róla olyasmit, ami nem passzol az álmaidban elképzelt szerelmeshez. Ha szívesen felvállalod őt bárki előtt, akkor is, ha tudod, hogy mások nem úgy látják őt, ahogy te. 

Szerelmesnek lenni jó. Teljesen elfogadni a másikat nem egyszerű, de ha sikerül, akkor mindketten nagyon jól jártok. Van abban kockázat, hogy megmutasd magad valakinek, de ha arra vágysz, hogy téged is úgy szeressenek, ahogy vagy, akkor nem nagyon van más választásod. Aki mer, az nyer.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen