Lélek

A 10 legtutibb program, amit ne hagyj ki idén nyáron (sem)

Miközben egyik programot szervezzük a másik után, gyakran kimarad a legeslegtutibb nyári tennivaló: a semmittevés, avagy lustálkodás.

1. Lustálkodj!

és éld meg az érzéseidet

Rengeteg hatás ér minket: mindenféle élmények, érzések, benyomások – ha sosem vagyunk üresjáratban, ezeket nem tudjuk igazán megélni, feldolgozni. Adj egy kis időt magadnak, hogy amikor nem csinálsz semmit, és csak úgy vagy, az agyadnak és a lelkednek legyen ideje, lehetősége megemészteni azt a sok mindent, ami az utóbbi hónapokban történt.

2. Lustálkodj!

és töltődj fel a következő tanévre

Biztos, hogy nem egy kihívást teljesítettél ebben a tanévben is, mindemellett talán te is folyton edzésekre, különórákra rohantál, vagy haza segíteni a szüleidnek és a testvéreidnek. Ahhoz, hogy a következő tanévben is bírd a hajtást, jó néha egy kicsit megállni szusszanni. Tarts szünetet, és töltsd fel magad erővel, energiával, lendülettel – később szükséged lehet rá.

3. Lustálkodj!

és ünnepeld meg a tavalyi sikereidet, eredményeidet

Tanultál az idén valami újat? Voltál valami jó versenyen? Megléptél valamit, amitől korábban tartottál? Betartottad egy ígéretedet, vagy teljesítetted egy magadnak tett fogadalmadat? Ügyes voltál valamiben? Szuper! És megálltál utána egy picit megélni a büszkeség, az elégedettség érzését? Nem? Még nem késő – jutalmazd meg magad egy kiadós semmittevéssel, és veregesd bátran vállon magad azért, amit elértél, megtettél, elkerültél, megúsztál.

4. Lustálkodj!

és bánj jól a testeddel

A sok esemény és pörgés közben lehet, hogy a testedre nem is maradt időd, márpedig ha most ezt olvasod, az azt is jelenti, hogy a tested jól működik – vagyis sokkal több minden van rendben veled, mint ahány dolog nem. Valószínűleg az idő nagy részében a tested megbízhatóan szolgált – lassíts le egy kicsit, és adj a testednek is lehetőséget a pihenésre, a töltődésre.

5. Lustálkodj!

és kicsit legyél magadnak te a legfontosabb

Az év jelentős részében valószínűleg mások kérései, igényei és a legkülönfélébb kötelezettségeid határozzák meg, hogy milyen tempóban és hogyan éled a hétköznapokat. Most, hogy nyáron talán kicsit kevesebb elvárásnak kell megfelelned, diktáld egy kicsit te a feltételeket, és tedd azt, ami éppen jólesik – beleértve azt is, hogy ha arra vágysz, akkor néha például nem csinálsz semmit.

6. Lustálkodj!

és gondold át, mi minden történt veled

Mindannyian követünk el néha hibákat, és ez teljesen rendben van. Viszont ha már hibázunk, miért ne tanulnánk belőle? Sajnos azonban gyakran nincs időnk, lehetőségünk végiggondolni, mi és miért történt, vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan is tudatosan akarjuk megoldani a helyzetet. Lustálkodás közben, amikor szabadon, ráérősen áramolhatnak a gondolataink, akár olyan összefüggéseket is megláthatunk, amelyek – ha tudatosan, sokadszorra is újravesszük a történteket – tanulságul szolgálhatnak, és amelyekkel legközelebb ügyesebbek és okosabbak lehetünk.

7. Lustálkodj!

és élvezd a csendet

Általában hatalmas zajban éljük a hétköznapokat. Zajos utcákon hallgatunk másokat, a zenénket, az iskolában és otthon a többieket, közben pedig gyakran még a háttérben is szól valami. Ha azonban folyton nagy a zaj, nem halljuk a saját gondolatainkat. Halkítsd le egy kicsit a világot, és élvezd a csendet – meg a közben felbukkanó gondolataidat.

8. Lustálkodj!

és legyél ott, ahol éppen vagy

Előfordul, hogy folyamatosan öt helyen szeretnénk lenni egyszerre – YOLO, FOMO, nevezzük akárhogy, tényleg kevés az idő, és sok a lehetőség. Ilyenkor viszont néha az lesz a vége, hogy mindenhol ott vagyunk, de sehol nem vagyunk igazából, mert a gondolataink még az előző vagy már a következő programnál járnak. Egy kis lustálkodás segíthet egy picit igazán ott lenni, ahol éppen vagyunk, végiggondolni, mit csináltunk tegnap, és mit szeretnénk holnap, hogy aztán a rohanásból kicsit visszavéve képesek legyünk igazán élvezni azt, amit éppen csinálunk.

9. Lustálkodj!

és ne gondolj tényleg semmire

Mivel folyamatosan tele vagyunk teendőkkel, a fejünkben nagyrészt ezek futnak: milyen időt ígérnek holnapra, mit vegyünk fel, mi volt a házi, ki ígérte meg, hogy elintézi a jegyeket, stb. Ezek viszont, bár fontos dolgok, de nem a legfontosabbak. Ha egy kicsit le tudod tenni az aktuális feladatokat, kihívásokat, tennivalókat, találhatsz magadban olyan kérdéseket (és válaszokat!), amelyekkel ezek mellett nem tudtál foglalkozni, pedig lehet, hogy sokat adna, ha szánhatnál rájuk egy kis időt.

10. Lustálkodj!

és ennyi.

Mert lustálkodni jó. Lustálkodni ér. Lustálkodni nem ciki. Lustálkodni néha muszáj.

És mikor máskor tennéd, ha nem nyáron?

Nagy Viktória 

Kiemelt kép innen