Kapcsolatok

Feldúlt vagy? Adj időt magadnak, hogy átgondold a dolgokat!

Az nem baj, ha vitába keveredünk, de mielőtt elveszítenénk a fejünket, érdemes elszámolni háromig, és ha az sem segít, félre is vonulhatunk egy kicsit.

Hallottad már, hogy számolj el háromig, mielőtt vita közben mondasz valamit? Amikor felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, nem tudunk észszerűen gondolkozni, racionális döntéseket hozni. Bekapcsol az „üss/fuss” reakció, ami akkor történik, amikor veszélyt észlelünk, legyen az képzelt vagy valós veszély. Ennek egyik típusa a szembenállás, amikor ellenségesen lépünk fel a minket ért támadással szemben. Például amikor elönt a düh, időnként elvesztjük a fejünket, és olyasmit mondunk, amit később megbánhatunk. Háromig számolni néha nem elég, hogy megnyugodjunk. Helyette egy jó lehetőség lehet a pozitív elvonulás. 

Pozitív elvonulás 

Pozitív elvonuláskor időt adunk magunknak (és a másik félnek is), hogy megnyugodjunk, gondolkozzunk a megoldáson, majd megbeszéljük a dolgokat. Az elvonulással lehetőséget kínálunk magunknak, hogy újra logikusan tudjunk gondolkozni és döntést hozni. 

Érdemes előre tervezni. Kialakíthatsz egy helyet a szobádban vagy bárhol máshol, ahová félrehúzódhatsz, ha időre van szükséged. Rendezd be úgy ezt a biztonságos helyet, ahogy neked jó. Például egyszer egy osztályteremben a diákok hawaii tengerpart témájú helyet alakítottak ki felfújható pálmafával, homokkal. Legyél te is bátran kreatív! 

Amikor érzed, hogy feszült vagy, és időre van szükséged, elmehetsz a „biztonságos helyedre”, hogy lehiggadj. Bekuckózhatsz a szobádban a babzsákfotelbe, felteheted a fülhallgatód, és meghallgathatod a kedvenc számaidat, vagy elővehetsz egy könyvet, amelyik kikapcsol. Akár a kertben is lehet egy kis berendezett zugod, ahová elvonulhatsz pihenni vagy festeni. A lényeg, hogy gondold át, mi az, ami kikapcsol, és jól érzed magad tőle.

Miután lecsillapodtál, újra bizalommal közelíthetsz a másik fél felé, hogy megbeszéljétek, mi is okozta a konfliktust, illetve hogyan lehetne megoldani, hogy jól érezzétek magatokat.

Nem büntetés, hanem lehetőség

A pozitív elvonulásra ne büntetésként gondolj, hanem egy lehetőségre, hogy lehiggadj, és újra jobban érezd magad. Néha az elvonulás sem segít. Ha nem sikerül megnyugodnod, az is teljesen rendben van. A düh, a sértődöttség is normális reakciók stresszhelyzetben. Már azzal is teszel magadért, ha felismered ezeket a negatív érzéseket, és elfogadod, hogy éppen mérges vagy

Amikor látod, hogy valaki érzelmileg felfokozott állapotba kerül, elönti a méreg, nyugodtan próbálj meg időt adni, és bátorítsd a másikat is, hogy éljen a lehetőséggel. Akár a szüleiddel is beszélhetsz erről, hogy kölcsönösen adjatok lehetőséget egymásnak az elvonulásra. Mindig jó előre átbeszélni, hogy mit tesztek, mi segít, ha feszültség van köztetek. A pozitív elvonulás mindenkinek segíthet, kortól függetlenül.

Hatvani Flóra

Kiemelt kép: Michel Streich