Kapcsolatok

A petting is a szex egyik formája

Mit is jelent? Mi számít pettingnek? Minden, amit tudni szeretnél az előjátékról...

Mi az a petting? Több-e, más-e, mint az előjáték? Szexnek számít? Az orális szex még belefér? Íme a válaszok.

A Mi a szex? A válasz attól is függ, hogyan értelmezzük a kérdést… című cikkben elolvashatod, hogy ahány ember, annyiféle fogalom él a szexről. Mi a Hintalovon Alapítványnál azzal értünk egyet, hogy mindenkinek az a szex, amit ő maga annak tart. 

Ugyanakkor, mielőtt bármibe beleegyeznél, jó, ha pontos fogalmaid vannak arról, mi mit jelent. Így könnyebb a partnered felé jelezni, ha vágysz valamire, pontosabban el tudod dönteni, hogy mi az, amit nem akarsz.  

Petting vagy előjáték?

Ez az angolból átvett kifejezés simogatást, érintést jelent. Manapság leggyakrabban az összes olyan, partnerrel megvalósuló intim helyzetet értik alatta, amikor a felek összebújnak, csókolóznak, érintik, átölelik, simogatják egymást. Van, aki ebbe a fogalomba az orális szexet, azaz a nemi szervek szájjal történő izgatását is beleérti. Olyan is van, hogy valaki a hüvelyi behatoláson kívül (nemi aktus, szeretkezés) minden más szexuális érintkezést a petting kategóriába sorol. 

Az örömszerzés közös ügy

A pettinget magyar kifejezéssel sokszor előjátéknak is nevezik, arra utalva, hogy ez után következik az „igazi”, behatolásos szex. De a pettingben, ölelkezésben, csókolásban való részvétel nem jelenti azt, hogy ugyanazzal az emberrel már beleegyeztél abba, hogy továbblépjetek, vagy hogy ezt elvárhatod tőle. A petting önmagában is alkalmas az örömszerzésre: arra, hogy jól érezd magad a partnereddel, hogy figyeljetek a saját és a másik ember testének a reakcióira, felfedezzétek, hogy mi esik jól neked és neki, és nektek együtt. Mint minden partnerrel megvalósuló intim helyzetre, a pettingre is vonatkozik, hogy csak olyasmit csinálhatsz, amibe a másik fél beleegyezett. Te is elvárhatod, hogy csak úgy érjenek hozzád, csak olyasmi történjen veled, amit te is akarsz. A petting jó dolog, de csak ha mind a ketten vágytok rá. Ha csak egyikőtök, akkor jobban jártok, ha nem kerül rá sor. Aki szeretné, az azért, mert egy húzódozó, nem igazán részt vevő partner alááshatja az önbizalmát, aki meg nem szeretné, azért, mert közben és utána úgy érezheti, hogy akarata ellenére „használják”.

Szex lépésről lépésre

Akinek még nem volt semmilyen szexuális jellegű kapcsolata, nem csókolózott, nem ölelkezett még mással, gyakran úgy képzeli, hogy az ilyesmit meg lehet tervezni lépésről lépésre. Viszont aki már túl van az első pettingen, tudja, hogy ez nem így működik. A partnerrel folytatott bármilyen intim kapcsolatban az a legfontosabb, hogy vedd észre az adott helyzetben a partnered jelzéseit, és hogy magad is tudd jelezni, mi esik jól és mi nem, valamint hogy bízz annyira a partneredben, hogy hagyd magad sodorni az érzéseiddel. 

Előfordulhat, hogy nem igazán vonzó neked valaki, de annyira izgatottan várod az első csókot, az első összebújást, hogy olyan partnerrel történik ez meg, akivel ilyenfajta közelségre egyébként nem vágysz. Ez legfeljebb arra jó, hogy elmondhasd: túl vagy rajta. Az az élmény, amire első vagy nem első, de emlékezetes csókként, ölelésként gondolsz, akkor lesz kellemes és maradandó, ha át tudod magad adni a helyzetnek, el tudsz lazulni, megbízol abban, akivel együtt vagy, és érzel vonzódást iránta. A pettingbe, de bármilyen szexuális jellegű kapcsolatba belefér az ügyetlenkedés, próbálkozás is. Ha mégis attól kell tartanod, hogy a tapasztalatlanságod miatt bírálnak vagy leszólnak, akkor lehet, hogy a köztetek lévő kapcsolat nem igazán bensőséges.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen