Lélek

Egy ágyban a múlttal: amit a szexről tudsz, hat rád közben

Korábban hallottak, látottak, tapasztaltak, mind-mind hatnak a szexuális életedre. Hogyan is?

Biztos, hogy többen is. Persze nem igaziból, de a környezeted, az élményeid, filmek, könyvek mind hatnak rád és a kialakuló szexuális életedre.

Amikor valakivel szexuális életet élsz, joggal hiheted, hogy csak ketten vagytok az ágyban és a kapcsolatban. (Hacsak nem többes szexet választotok.)

Korábbi tapasztalatok, hatások

Szerencsére nem személyesen, de mégis sokan ott vannak veletek. Ott vannak azzal, ahogy felneveltek, ahogy éltek és élnek körülötted. Hatással van rád, hogy milyen megfellebbezhetetlen véleményt alkotnak, és hogy milyen tapasztalataikra utalnak álmodozva vagy undorodva. Ahogy az is ott van veled, ahogyan ömlenek rád mindenhonnan a nyílt vagy kevésbé nyílt szexuális tartalmak. A családod, a barátaid, a média. Az olvasmányaid, a filmélményeid, a pornó. A pár, aki hangosan szexel a szomszédban. A nevelőd, edződ, aki szexuális tartalmú megjegyzéseket tesz rád. A tanár, aki megértő, és minden kérdésre válaszol.

Nem mindegy, mit hallottál a szexről

A szexualitás nagyon érzékeny, nagyon személyes dolog. De mint minden mást, ezt is a környezetedből tanulod eleinte. Amikor már aktív szexuális életet élsz, tudsz ezen változtatni, de azok a benyomások, amikkel felnősz, amik körülvesznek, olyan mély nyomokat hagyhatnak, hogy sokszor csak szakember segítségével lehet korrigálni a rossz élményeket, emlékeket. Ha volt, aki segített egyéninek és természetesnek látni a szexet, az sok rossz élményt is ellensúlyozhat. De ha valakinek a szülei mindig csak megvetően beszélnek a nemiségről, annak nehéz lesz arra úgy gondolnia, mint amitől örömöket várhat. Ha egy gyerek első szexuális élménye az, hogy a szomszéd bácsi ocsmány megjegyzéseket tett a fenekére, akkor nem biztos, hogy egy szerelmi kapcsolatban képes lesz örülni annak, ha a partnere a fenekét dicséri. 

Amit korábban láttál, olvastál, formálja, alakítja azt, amit a szexről gondolsz

Veled vannak az ágyban az olvasmányaid szereplői. Nem mindegy, hogy véres erőszakként olvastál az első alkalomról, és emiatt rettegsz tőle, vagy romantikus, azonnal mennyekbe röpítő orgazmusként, és ezért esetleg csalódsz, ha „csak” kellemes, meleg, jó érzés. A filmekben minden mindig tökéletes. Véletlenül pont tiszta a foga a szereplőknek (evés közben is), egész napos viselet után is kívánatosan illatos a fehérneműjük. Ha egyhetes sivatagi túra végén jön össze egy pár, akkor sincs egy pihe egyikük hóna alatt sem, és biztos, hogy nincs izzadtságszaguk.  

A valóság más, mint amit a filmekben, könyvekben tapasztalunk

Ha ezek a képek élnek benned, a valóságos kapcsolatban elbizonytalaníthat, hogy igazából ez mind nem így van. Ha egy pár együtt úszik a tengerben, és utána kifekszenek a homokba, akkor homokos és sós lesz a bőrük. Ha fokhagymás lángost esznek, akkor fokhagymás lesz a leheletük. Ha az első randin sok teát isznak, akkor rendszeresen ki kell majd menniük pisilni. És ez mind oké, ha nem vársz mást, mert tudod, hogy így működnek a dolgok, nem úgy, ahogy a filmekben, romantikus vagy kalandregényekben. Gond akkor van, ha nem mersz folyadékot inni randevú előtt, vagy nem tudod kiverni a fejedből, amit az apukád mesélt a rámenős lányokról. Vagy esetleg attól félsz, hogy nem tudod majd kielégíteni a partnered, mert ez olyan egyszerűnek tűnik a pornófilmben, csak éppen az nem látszik, hogy mitől is elégül ki pontosan az a szereplő. 

Veled van az ágyban a barátnőd, aki horrorként mesélte el a szüzessége elvesztését, és a barátod, akinek nem állt fel, és annyira szégyellte magát, hogy azóta nem találkozott a lánnyal, pedig nagyon szereti. 

A pornó sokat árthat

Ha szoktatok pornót nézni, akkor valószínű, hogy veletek vannak az ágyban a pornószínészek is. Vajon a partnered is azt várja el, hogy nagy, erős férfinak mutatkozz, és a falhoz nyomd? Vagy azt, hogy elé térdelj? Mi van, ha valaminek már a gondolatától is hányingered van, ő megköveteli, mert ez olyan természetes?  

Veled vannak az ágyban, szex közben is a reklámkarakterek, még ha szinte észre sem vetted, hogy mit reklámoznak. Hogyan is karolja át a partnerét? Mitől támad az az érzésed, hogy az együtt ivott kávétól örökre együtt maradnak? Mi az a titok, amitől olyan egyszerű minden? 

Igazi párok, igazi élettel

Az igazi ‒ nem film- vagy könyvbeli, nem a pornófilmekben szerepet játszó ‒ pároknak igazi élete van. Az igazi élet, az igazi szex soha nem tökéletes, csak jó. Úgy jó, ahogy számodra jó. Ha valamiért azt érzed, hogy nem olyan, mint szeretnéd, érdemes átgondolnod, hogy mi minden befolyásolja azt, hogy mit vársz a szextől, mit vársz a partneredtől, és mit vársz magadtól. Ha többé-kevésbé sikerül ezekre a kérdésekre választ adnod, és a lehetőségekhez képest függetleníteni magad ezektől a hatásoktól, akkor lehet, hogy kettesben tudsz maradni az ágyban a szerelmeddel is. 

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen