Lélek

Miben segít a pszichológus? És mégis hogyan?

Fekszem egy díványon, ő pedig kérdezget? Elmondom a problémámat, mint az orvosnál? Beszélgessek az életemről egy idegennel? Mindenre válaszolunk.

Talán a te életedben is volt már olyan nehéz időszak, amikor úgy érezted, egyedül nem tudod megoldani a problémáidat. Ilyenkor rengeteget jelenthet a család és a barátok támogatása, de előfordul, hogy szükséged van külső segítségre, és érdemes pszichológushoz (terapeutához) fordulni.

Természetes, ha kételyek, kérdések merülnek fel benned. Lehet, hogy valami baj van velem? Talán kiderül, hogy nem vagyok normális? Mit fog szólni a környezetem, ha megtudják, hogy pszichológushoz járok? Mi történik ott egyáltalán? Mit csinál egy pszichológus? Miben segíthet a terápia? Cikkünkben megkísérlünk választ adni a fenti kérdésekre, amelyeket magunkban sokan felteszünk, de gyakran nincs kitől nyíltan megkérdezni.

Baj van velem?

Először is: az egyik leggyakoribb tévhit, hogy pszichológushoz a „nem normális” emberek járnak. Ez egyáltalán nincs így, a legtöbben akkor fordulnak szakemberhez, amikor valamilyen megterhelő, nehéz élethelyzetbe kerülnek.

Nagy bátorságot és erőt jelent, ha valaki eljut odáig, hogy felismerje, segítségre van szüksége, és ebben nincsen semmi szégyellnivaló.

Nagy bátorságot és erőt jelent, ha valaki eljut odáig, hogy felismerje, segítségre van szüksége, és ebben nincsen semmi szégyellnivaló.

A környezet sokféleképpen reagálhat, de arról, hogy mi történt a pszichológusnál, senkinek nem vagy köteles beszámolni. Érdemes azokkal megbeszélned a gondjaidat, akikben megbízol, és akiktől támogatást vársz. A pszichológusnál történtekről is csak annyit ossz meg, amennyit szeretnél, és csak azzal a személlyel, akiben feltétel nélkül megbízol.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Előfordulhat, hogy az iskola vagy a szüleid javasolják, hogy menj pszichológushoz, de az is lehet, hogy te magad érzed úgy: segítségre van szükséged. Ilyenkor érdemes megkérned egy olyan felnőttet, akiben megbízol, hogy segítsen neked megfelelő szakembert találni. A pszichológusok is specializálódhatnak különböző szakterületekre, problémákra, így akár a panaszod alapján is keresgélhetsz.

Jól jöhet egy pszichológus támogatása nehéz élethelyzetek, például gyakori családi konfliktusok, feszültségek, iskolai zaklatás, kirekesztés, egy szeretett személy elvesztése vagy valamilyen egészségügyi probléma kialakulása esetén. Ilyenkor fájdalmas érzések alakulhatnak ki benned, pl. harag, félelem, szomorúság, bűntudat, amelyek feldolgozásában, elfogadásában segíthet a terápia.

Nehéz élethelyzetekben jól jöhet egy pszichológus támogatása. Kép forrása

Szintén érdemes szakemberhez fordulni, ha valakinél olyan állapot alakul ki, ami tartósan hátráltatja őt a tanulásban, a munkában, a barátkozásban. Ilyen például a depresszió, a szorongás, az étkezési zavarok, a kényszerbetegség, a hiperaktivitás, a figyelemzavar. A pszichológiai terápia ezeknek az állapotoknak a megszüntetésében, enyhítésében is hasznos lehet.

Az is előfordulhat azonban, hogy nincs semmilyen komoly problémád vagy tüneted, egyszerűen csak jólesne valakivel őszintén beszélgetni, megosztani az érzéseidet és a gondolataidat. Ilyenkor is bátran kérheted egy pszichológus segítségét.

Mi történik a pszichológusnál?

Az első alkalmak az ismerkedésről szólnak: ha még nem töltötted be a 16. évet, a szüleid is ott lesznek a beszélgetésen, hogy elmondhassák, ők hogyan látják a helyzetet. Ezt követően ketten találkoztok a pszichológussal, aki kérdések segítségével próbálja feltárni, milyen típusú segítségre van szükséged. Előfordulhat, hogy olyan vizsgálatokat is elvégez, amelyek segítenek megérteni a probléma lelki hátterét. Ezt követően többnyire elmondja neked és a szüleidnek, hogy szerinte mi jelenti a fő nehézséget, és hogyan lehetne segíteni a helyzeteden. Ha szükségesnek tűnik a terápia, akkor megállapodtok abban, hogy milyen gyakran találkoztok, és hogyan fognak zajlani a terápiás ülések, mi történik ezeken az alkalmakon.

Fontos tudnod, hogy a pszichológusokat köti a titoktartás, így csak arról beszélhetnek a szüleidnek, amire te engedélyt adsz.

Ezalól kivétel, ha olyan dolog derül ki, ami a saját biztonságodat vagy más testi épségét veszélyezteti.

Miben segíthet a terápia?

A terápia abban segíthet, hogy megküzdj a nehézségeiddel, jobban kommunikálj, megismerd és elfogadd önmagadat, felfedezd az erősségeidet, valamint hatékonyabban ki tudd fejezni a szükségleteidet.

A terápiás üléseken általában érzésekről beszélgettek, ez az érzelmek kifejezésének egészséges módja, és segít abban, hogy elfogadva és megértve érezd magad. A beszélgetés mellett különböző feladatok vagy játékok is előkerülhetnek, amelyek általában a terápián megjelenő fontos témákhoz kapcsolódnak (pl. a félelmeink, a hangulatunk, stresszkezelés), és segítenek feldolgozni és érdekesebbé tenni az üléseket.

Előfordulhat, hogy a terapeuta bizonyos készségeket tanít a terápia során, például relaxációs technikákat vagy olyan módszereket, amelyek segítségével könnyebben ki tudsz állni magadért. Végül gyakran foglalkoztok azzal is, hogy a terápián elsajátított készségeket hogyan lehet alkalmazni az otthoni vagy az iskolai nehéz helyzetekben.

Ezek a beszélgetések akkor segíthetnek igazán, ha jó kapcsolat alakul ki köztetek a terapeutával, ha meg tudsz bízni benne, és őszintén tudtok beszélni a nehézségekről és azok megoldásáról.

Egy kapcsolat kialakulásához pedig idő kell, így ne aggódj, ha eleinte nehezen tudsz megnyílni. Ha nem alakul ki köztetek kölcsönös szimpátia es őszinte kapcsolat, akkor bátran keress másik szakembert. Hagyj időt magadnak, és ne feledd: mindenkinek joga van segítséget kérni!

Gyenge Zsuzsanna pszichológus