Kapcsolatok

Mindenkinek vannak barátai, csak én vagyok egyedül…

Érezheted úgy néha, hogy csak neked nincsenek barátaid... Hidd el, sokan ismerjük ezt az érzést. De talán van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy könnyebb legyen picit.

Talán te is érezted már, hogy nem tudsz közel kerülni az emberekhez, bármennyire is szeretnél egy szövetségest, akiben bízhatsz, és aki rád is számíthat mindenben. Nagyon nehéz ezt megélni, de jó tudni, hogy bárki kerülhet ilyen helyzetbe számtalan ok miatt, és nem egy ismert ember számol be magányos, küszködéssel teli gyerekkori éveiről.

De miért lehetek egyedül?

  • Talán egy fájdalmas időszakon mész keresztül, csalódtál valakiben, vagy történt valami veled, amit nem tudsz vagy nem mersz megosztani másokkal.
  • Az is lehet, hogy épp új suliba kerültél, és megközelíthetetlennek tűnő zárt klikkek vesznek körül. 
  • Esetleg úgy érezheted, hogy nagyon más vagy, mint a többiek, máshonnan jöttél, más dolgok érdekelnek, és nem tudsz kapcsolódni hozzájuk.
  • Nem kizárt, hogy tényleg eltérsz valamiben az átlagtól, és ez feszélyezhet téged: tartasz mások véleményétől.
  • Nehéz barátokat szerezni, ha félsz a visszautasítástól, és ezért nem kezdeményezel, sőt, még az is elkerülheti ilyenkor a figyelmedet, ha valaki más nyitna feléd.
  • És olyan is van, hogy épp csak nem a neked való embereket szemelted ki barátkozásra.

Persze könnyű mindezt felsorolni, de ott a kérdés: mégis hogyan változtass ezen a helyzeten?

Megteheted az első lépést, mert… 

Ha belegondolsz, csakis nyerhetsz vele. Fontos, hogy te magad nyitott légy más emberek felé, nem érdemes első látásra dönteni, ítélkezni. Lehet, hogy a legkevésbé menőnek tűnő lány vagy srác a legeredetibb, legjobb fej, és simán kiderülhet, hogy ketten együtt ti lesztek a legirigyeltebb páros, és mások is veletek akarnak majd lenni.

Iszonyú cikinek érezheted, hogy elhívj valakit a szünetben a büfébe, vagy éppen suli után valahová, de ha igent mond, akkor elindulhat valami – ha nemet, hát nem történt semmi. Nem kell extra témákat hoznod, mert mindenkinek fontosak a mindennapi dolgok, nem az a lényeg, hogy nagy dolgokról beszélgessetek.

Hol kezdjem?

Sokszor az a legrosszabb, hogy otthon, a szobádban ülve elképzeled, hogy milyen jól elvan mindenki más nélküled. Ehelyett érdemes egy kicsit megerőltetni magad, és kimozdulni bárhová, ahol van esély a barátkozásra. Talán semmi kedved elmenni egy meghirdetett szakkörre, buliba vagy kirándulásra, pedig simán lehet, hogy ott keveredsz beszélgetésbe valakivel, aki szimpi neked.

Keresd a hasonlót!

Könnyebb ismerkedni olyan helyen is, ahol hozzád hasonló érdeklődésű emberek vannak. Ha imádod például a filmeket, kereshetsz egy filmklubot, ahol a film után beszélgetnek. Elmehetsz egy idegen nyelvi klubba, vagy ha szeretsz mozogni, csatlakozhatsz valamilyen sportegyesülethez. Ha rajongsz valamilyen zenéért, akkor biztos találsz olyan csoportot a neten, ahol hasonlóan éreznek mások, és lehet, hogy még a végén közösen el is mehettek egy koncertre. Ha pedig belefér, akár önkéntes munkát is nézhetsz magadnak, hiszen ezekre a helyekre igazán jellemző a nyitottság egymás felé.

Elég jó vagy

Teljesen normális, ha néha kevés az önbizalmad. De nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy szeressenek, hiszen te sem várod ezt senkitől. Lehetnek problémáid kívül-belül, és sokszor az a legbátrabb dolog mások szemében, ha mersz gyenge lenni. Sokkal fontosabb a nyitottság, a kedvesség és az, hogy számíthassanak rád a barátaid. Ha ezt nem értékelik eléggé, akkor ez nem a te helyed, és érdemes mások felé fordulnod.

Krausz Andrea

Kiemelt kép innen