Lélek

Amikor véget ér… és nagyon fáj… akkor az már így marad?

Mindannyian veszítettünk már el számunkra fontos embereket vagy dolgokat. A veszteség, a hiány fájdalmas, és időbe telik, mire enyhül.

Elvesztetted a barátodat? Hiányzik valaki a családodból, akivel eddig mindennap találkoztál? Nem sétáltathatod már a kutyádat, pedig évek óta a társad volt? Sokféle veszteség van, és nagyon változó, hogy kiből minek az elvesztése vált ki fájdalmat. Egy kapcsolat, egy személy elvesztése vagy akár egy régen dédelgetett terv meghiúsulása sokáig tartó szomorúságot okozhat, de az, hogy ebből mennyi látszik, mindenkinél más.

A hiány és a gyász

A gyász része, hogy fáj, ami hiányzik. Ilyenkor jössz rá arra, hogy elveszíthetsz számodra fontos dolgokat is. Ha a veszteséged nem volt előrelátható, komoly traumát is okozhat, ahogy az a bizonytalanság is, hogy bármikor érhet valamilyen súlyos csapás. Amikor gyászolsz, eleinte hitetlenkedsz: hogy történhetett ez, majd iszonyatosan dühös leszel, mert megtörtént. És mindeközben nagyon fáj. A gyász alatt eljuthatsz odáig, hogy már nem érzel mást, csak ürességet. Ez természetes folyamat, az érzések ugyanis nem különülnek el tisztán ‒ hol egymásra csúsznak, hol visszatérnek. Viszont ahhoz, hogy idővel kevésbé fájjon a veszteség, előbb hagynod kell, hogy mindegyik érzés átjárjon.

Ha nagyon szeretted akit/amit elvesztettél, vagy ha nagyon nagy csalódás ért, általában 1 év kell ahhoz, hogy feldolgozd. De ha ennyi idő után is ugyanúgy fáj, érdemes segítséget kérned.

A veszteség feldolgozásához idő kell.
A veszteség feldolgozásához idő kell.
Köszönjük a képet, @rebaktomi!

A veszteség mindig fáj – de nem mindegy, meddig és mennyire

Meglepőnek tűnhet, de ahhoz, hogy fel tudd dolgozni a veszteséged, előbb szembe kell nézned vele. Szakíts rá időt, hogy rendszeresen gondolj arra, akit vagy amit elvesztettél, és átérezd, hogy mit jelentett neked. Segíthet az is, ha olyan tárgyakkal, emlékekkel veszed körbe magad, amelyek rá emlékeztetnek. Ha van olyan rokonod, ismerősöd, barátod, akiről tudod, hogy átérzi a fájdalmadat, megért téged, jó, ha hagyod, hogy veled legyen, kimutassa az együttérzését. Ha jólesik, sírj nyugodtan! A tehetetlenség érzése akár dühöt is kelthet benned. Nem baj, ha ezt kimutatod. Ettől megkönnyebbülhetsz, de ne haragudj magadra, és másokat se bánts.

Ha csalódás ért, elvesztettél valami számodra fontosat, például egy kapcsolatot, ezt a csalódást nem gyógyíthatja sikeresen, ha gyorsan új társat keresel. Hagyj időt magadnak, hogy újra készen állj!

Szőke András, Pálmai Erika

Kiemelt kép innen