Fiú

Amikor úgy érzed, semmi és senki nem segíthet

Szorongsz, félsz, aggódsz valamiért, vagy még azt sem tudod megfogalmazni igazából mi bajod van?

A dolgok megtörténnek, akár akarjuk, akár nem. Mit tehetünk, ha valamin nem lehet változtatni?

Vannak visszafordíthatatlan dolgok, amik nagyon tudnak fájni. Hosszan és mélyen. Egy haláleset, egy szakítás, egy nagy csalódás valakiben, a szüleid válása vagy egy gyógyíthatatlan betegség híre… Van, amikor egyszerűen csak időt kell hagyni magadnak a szomorúságra, és ki kell bírni valahogy a fájdalmat, de ilyenkor is léteznek olyan módszerek, amik segítenek elviselni a gyászt, amiktől kicsit könnyebb. Sokszor már az is nagyon jólesik, ha valaki meghallgat, rád figyel, megérti, amit érzel. Van, akinek segít a zene, a mozgás, valamilyen új hobbi vagy új társaság, hogy ne állandósuljon a sok negatív érzés. 

És ha azt se tudom, mi bajom?

Ha gyakran érzed magadat nagyon feszültnek, ha sokszor szorongsz, félsz, aggódsz valamiért, vagy ha mostanában általában rossz kedved van, de nem tudod igazán, hogy miért, akkor is érdemes beszélned ezekről az érzéseidről. Nagyon jó, ha mindig van, aki meghallgat, aki figyel rád: akár a barátaid, akár a szüleid, ha olyan viszonyban vagy velük. De néha ez nem elég, és érdemes pszichológushoz fordulni, mert talán könnyebb egy ismeretlennek elmondani, hogy mi bánt. Az is lehet, hogy a pszichológiai tudás, a segítői tapasztalat mellett esetleg más eszközök (rajzolás, mozgás, zene, dráma) kellenek ahhoz, hogy valaki jól tudjon kísérni azon az úton, ami a jobb önmegértés és a megoldások felé vezet.

Ki tud segíteni?

Ha hasonló helyzetben vagy, ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, de nem tudod, mi legyen az első lépés, vagy csak beszélgetnél valakivel, hívd a Kék Vonal munkatársait, akik a 116-111-es telefonszámon várják a hívásodat. Éjjel-nappal ingyenesen hívhatod őket. Meghallgatnak, és közösen gondolkoznak veled a megoldáson.

Csekeő Borbála, Kék Vonal

Kiemelt kép innen.