Fiú

Így töltheted fel magad, ha lemerültél – Pihenés profiknak

Neked mi kell a feltöltődéshez? Egy kiadós séta? Meditálás? Zenehallgatás? Összegyűjtöttük neked pár hasznos tippet!

Nem véletlenül énekelte meg Diaz és Fluor: van, hogy „az ész kitenné a ‘ne zavarj’ táblát” – ez fontos és sokak által ismert érzés. De amikor szükségünk lenne rá, gyakran nem találjuk azt a táblát…

Sokszor mondjuk egymásnak, hogy „vigyázz magadra”, és általában azt értjük alatta, hogy öltözz fel melegen, vigyél magaddal naptejet, nézz körül, mielőtt lelépsz az útra, hasonlók. Vagyis arra gondolunk, hogy előzd meg/kerüld el a bajt, és általában tudjuk is, ezt hogyan tehetjük meg.

Pedig vigyázhatunk magunkra máshogy is, de erről kevesebbet beszélünk. Vigyázhatsz magadra úgy is, hogy megpróbálsz gondoskodni magadról: arról, hogy jól legyél, hogy jól érezd magad a bőrödben, hogy jó legyen annak az embernek lenni, aki vagy. Szerencsére vannak napok, amikor ez magától jön, amikor valahogy a helyükön vannak és jól alakulnak a dolgok. De akadnak olyan napok is, amikor vagy történt valami baj, nehézség, vagy nem is tudjuk, mi a probléma, csak érezzük, hogy valami nem kerek, esetleg egyszerűen csak elfáradtunk. És néha annyira elfáradunk, vagy annyira ránk telepszik ez a „nem kerek” érzés, hogy nem is tudjuk, mit kezdhetnénk magunkkal – szívünk szerint leülnénk egy sarokba, és megvárnánk, amíg elmúlik

Van, amikor valamin változtatni kéne

De olyan is van, hogy nincsen semmi baj, nincsen semmi rossz érzés, egyszerűen jó lenne tenni valamit magunkért – azt érezni, hogy figyelünk magunkra, a testünkre, a lelkünkre, hogy törődünk magunkkal. Vagy csak egy kicsit mást és máshogy csinálni.

A nyár remek alkalom, hogy néhány dolgot kipróbálj, vagy változtass. Előfordulhat, hogy nagyon kimerültél a tanévben, vagy rengeteg élmény, benyomás ért, amelyek miatt épp üresjáratban működsz, ezért összegyűjtöttünk pár aprónak tűnő, de fontos dolgot, amelyet bármikor megtehetsz magadért.

Néha a testünknek igazán szüksége van egy kis töltődésre, kényeztetésre, ilyenkor jól jöhet egy nagy, habos fürdő, egy kiadós alvás, egy jó úszás vagy valamilyen más sport. Esetleg valami, amit korábban nem próbáltunk, vagy nagyon régen, gyerekkorunkban csináltunk utoljára: sárkányeregetés, homokvárépítés, játszóterezés, fára mászás, zsírkrétával rajzolás, hajtogatás, színezés. Lehet, hogy arra fogsz vágyni, hogy valahogy levezesd az energiáidat vagy a feszültséget, de az is lehet, hogy inkább egy kis csend esne jól: vehetsz néhány mély lélegzetet, jó nagyot sóhajtva – nem is gondolnád, milyen jól tud esni! De megtanulhatsz meditálni is: a YouTube tele van szuper videókkal, és találhatsz nagyon jó alkalmazásokat is. De ha kifekszel valahová a felhőket vagy a csillagokat bámulni, az is hasonló élményt nyújthat a feltöltődéshez.

Szerezz új élményeket!

Lehet, hogy kifejezetten valami új élményre vágysz – voltál már a környék múzeumaiban, piacain, túraútvonalain? Legyél turista egy napra, járd be a nevezetességeket, látnivalókat, készíts sok pózolós, mosolygós képet, és ismerd meg a lakóhelyed egy olyan arcát, amelyre eddig nem volt időd! De elindulhatsz cél nélkül is, csak úgy barangolni, és rácsodálkozhatsz olyan részletekre a házak falain, a kereszteződésekben, a kirakatokban, az utcán, amelyek mellett lehet, hogy korábban naponta elsétáltál.

Vihetsz magaddal olvasnivalót vagy papírt is, és leülhetsz valami jó helyen – egy parkban, dombon, lépcsőn, kilátóban –, és elmerülhetsz az olvasnivalódban, vagy papírra vetheted a gondolataidat. Írhatsz naplót, verset, esetleg levelet valakinek (kézzel, papírra, ahogy régen). Az sem baj, ha a végén nem küldöd el, néha már az is remek érzés, ha az ember kiírja magából a benne kavargó érzéseket, gondolatokat. De az is vicces lehet, ha úgy indulsz el sétálni, vagy bámulsz ki az ablakon, hogy közben DJ-ként válogatod az eseményekhez, a látványhoz a zenét, és hagyod magad elmerülni benne. Ki mondta, hogy „a valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene”? 

A nyüzsgés után jól eshet, ha lelassulsz kicsit

Sokan annyit rohanunk egész évben, hogy közben elfelejtünk csak úgy üldögélni: valahol a természetben a bogarak zümmögését vagy egy vízparton a hullámokat hallgatva, otthon néhány gyertya lángjának a táncában vagy a kert virágainak a színeiben gyönyörködve, vagy igazán ott lenni, ahol vagyunk. Ha eszünk, az étel ízét kiélvezni, ha mozgunk, a mozdulatainkra koncentrálni, a nyáron minket körülvevő illatokban tobzódni, a kutyánkat vagy a macskánkat simogatva a bundája puhaságára, koncerten a fényekre és a lüktetésre figyelni. 

De persze ezeken kívül is ezer meg egy dolog van, amelyet megtehetsz magadért – a lényeg, hogy tényleg vigyázz magadra, ne csak a bajt kerüld el.

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen