Vélemény

Ne csak másokat, magadat is szeresd – neked is jár!

Megismerni, elfogadni és szeretni önmagad egy életed végéig tartó, szuper feladat. Kalandra fel!

Szeretni önmagam annyit tesz, mint úgy törődni magammal, mint azokkal, akiket szeretek. 

Megismerés

Szeretni önmagam annyit tesz, mint megismerni magam – úgy, mint a legjobb barátnőmet. Azt hiszem, akkor tudtam biztosan, hogy ismerem őt, amikor nemcsak azt tudtam meg róla, hogy mit szeret a szabadidejében csinálni, milyen ételeket szeret enni, milyen ruhákat vesz fel szívesen, melyek azok a filmek, amelyeket a leggyakrabban megnéz, melyek azok a könyvek, amelyeket elolvasott, és tetszettek neki, vagy akár a külső tulajdonságait is ide sorolhatnám, hanem a belső énjét is megismertem. Azaz amikor már szavak nélkül tudtam, ha valami bántja, vagy egy mosolyból láttam, hogy valami nagyon jó dolog történt, amikor már a legnagyobb álmait és vágyait is ismertem, amikor már a sok jón kívül egy-egy hibáját is észrevettem és elfogadtam – tudtam, hogy ismerem. Ismerem őt, ezért szeretem.

Gondoskodás

Szeretni önmagam annyit tesz, mint gondoskodni magamról – úgy, mint a házi kedvencemről. Figyelek rá, a legnagyobb szeretettel, önzetlenül fordulok felé. Figyelek az étkezésére, ha betegség bármely tünetét mutatná, azonnal orvoshoz fordulnék vele. Amikor tehetem, minőségi időt töltök vele, játszom, fejlesztem, új dolgokat tanítok. Amikor valami új trükköt megtanul, megjutalmazom. Ha látom, hogy fáradt, hagyom pihenni. Szeretem őt, ezért gondoskodom róla.

Elismerés

Szeretni önmagam annyit tesz, mint büszkének lenni magamra – úgy, mint a testvéremre. Büszke voltam rá, amikor elvégezte az egyetemet, és amikor állást talált. Büszke vagyok rá, amikor szembenéz a félelmeivel, amikor képes megbízni az emberekben, és megnyílni nekik. Büszke vagyok rá, amikor valami finomat süt vagy főz, vagy amikor talál egy jó sorozatot, vagy amikor vesz egy szép ruhát. Büszke vagyok rá, amikor egy bukás után képes újra talpra állni. Büszke vagyok rá, amikor legyőzi az előtte álló nehézségeket, amikor fejlődik, legyen szó munkáról, nyelvtanulásról vagy emberi kapcsolatokról. Büszke vagyok rá, amikor beismeri, hogy hibázott, és képes bocsánatot kérni, és büszke vagyok rá, amikor mer önmaga lenni. Szeretem őt, ezért büszke vagyok rá.

Védelem

Szeretni önmagam annyit tesz, mint kiállni önmagamért – úgy, mint a barátaimért. Ha bajban vannak, vagy ha bántják őket, nem hagyom őket magukra. Segítek nekik, szembeszállok azokkal, akik támadják őket, és megvédem őket. Nem hagyom, hogy valaki előttem rosszat mondjon róluk úgy, hogy nem is ismeri őket. Érvekkel harcolok, elmondom, milyen szerethető emberek, kiemelem a jó tulajdonságaikat, és bebizonyítom, hogy nagyszerű személyiségek. Ha nem bíznak magukban vagy az álmaikban, támogatom őket, elmondom, hogy mennyire bátrak, és hogy képesek valóra váltani azt, amit őszintén szeretnének. Szeretem őket, ezért kiállok értük.

Megbocsátás

Szeretni önmagam annyit tesz, mint megbocsátani magamnak. Mindenki követ el hibákat, kisebbeket vagy nagyobbakat. Nem vagyok köteles mindenkinek megbocsátani, de saját magamnak igenis meg kell hogy bocsássak. Hiszen nem az a hiba határoz meg, amelyet elkövettem. Annál sokkal több vagyok. Egy érző, szerető, értelmes ember, aki boldogságra vágyik. De amint elfelejtek önmagamnak megbocsátani, a boldogság fogalma egyre távolabb kerül tőlem, ugyanis marcangolom, hibáztatom magam. Egy falat jelent, amelyet önmagam köré húzok. A falon belül van düh, fájdalom, lelkifurdalás, csalódottság, szomorúság. És a falon kívül vannak a szeretteim és az igazi önmagam. Amint a falat elkezdem lebontani, beengedem azokat, akiket szeretek, ezzel együtt elengedem azokat, akik megkeserítik az életem. Szeretem magam, ezért a falat lebontom, és megbocsátok magamnak.

Tökéletesség?

Szeretni önmagam? Nem, nem azt jelenti, hogy tökéletesnek gondolom magam. Nem, nem is azt, hogy nincsenek olyan napok, amikor kicsit megfeledkezem arról, hogy én is fontos vagyok. Sokkal inkább megismerést, elfogadást, gondoskodást, büszkeséget, bátorságot, megbocsátást jelent. Persze ezt mind saját magam felé.

Tanulás

Megtanulni, hogyan szeretheted önmagad, hosszú folyamat. Nem fog menni egyik percről a másikra. Lesznek olyan napok, amikor azt érzed: minden erőfeszítésed, amelyet eddig tettél, eltűnt, és minden erőd elhagy. De ne add fel! Hidd el, megéri. Ha szereted önmagad, a világ kicsit jobb hely lesz a számodra.

Zsebe Krisztina (19 éves)

Kiemelt kép innen