Kapcsolatok

Dolgok, amikből tudhatod, hogy ez egy igazi barátság

Te döntöd el, neked mit jelent a barátság – ahogy azt is te tudhatod, hogy kit és milyen alapon tartasz a barátodnak.

Az a barátod, akit te annak érzel. Jó esetben ez az érzés kölcsönös, és akit te a barátodnak gondolsz, szintén a barátjának tart téged. Ez nem azon múlik, hogy annak nevezitek egymást, hanem hogy hogyan éreztek a másikkal kapcsolatban.

Az is előfordul, hogy mindketten barátnak tartjátok a másikat, de ez nem ugyanazt jelenti nektek: lehet, hogy ez a kapcsolat az egyikőtöknek fontosabb, mint a másiknak. Ez önmagában nem baj, csak abból lehet gond, ha a barátodat nem önmagáért szereted, hanem felruházod olyan tulajdonságokkal, amilyenekkel, szerinted egy barátnak rendelkeznie kell. 

Barátság még annál is többféle van, mint ahányféle ember: hiszen ugyanaz az ember sokféle barátságot kialakíthat.

Ahány ember, annyiféle barátság

Nemcsak a közelség, a bizalom szintje szerint, hanem a barátságok jellege alapján is. Lehet, hogy valakivel csak nagyon ritkán találkozol, de valahányszor együtt vagytok, azonnal visszataláltok a közös hanghoz. Lehet olyan barátod is, akivel bizonyos dolgokról nem beszélsz, vagy van, amit vele nem lehet csinálni, mégis barátodként tekintesz rá, mert a kapcsolatotok így is elég erős. 

Közös hang, közös titkok, közös programok?

Van, aki szerint a barátság azt jelenti, hogy mindent meg tudunk osztani a másikkal, mindent tudunk egymásról, nincsenek titkaink, és bármit szívesen csinálunk együtt. De aki ezt mind elvárja egy barátságtól, lehet, hogy előbb-utóbb csalódni fog: ami az egyik félnek fontos, lehet, hogy a másiknak egy adott időszakban vagy soha nem az. Amiről úgy gondolod, hogy muszáj megosztanod, az a barátodnak esetleg eszébe sem jut. Nem titkolózik, csak nem tartja fontosnak, hogy elmondjon valamit, amiről pedig te azt gondolnád, hogy tudnod kellene róla. Mint minden kapcsolatban, a barátságban is sokat segít, ha nyitott és kíváncsi vagy arra, hogy igazából milyen is a másik ember, és nem abból indulsz ki, hogy szerinted milyennek kellene lennie ahhoz, hogy a barátodnak nevezd.

Hasonlóak vagytok, vagy jól kiegészítitek egymást?

Az is lehet, hogy nem sok közös van bennetek, inkább kiegészítitek egymást, és azért olyan jó együtt lenni, mert sok újat, addig ismeretlent fedeztek fel a másikban. Sokszor látni valószínűtlen barátságokat, amelyekben a kívülálló számára nem tűnik egyenrangúnak a két fél kapcsolata. Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy olyan értelemben egyensúly legyen, hogy mindketten érezzék: fontos nekik a másik, és jó, ha együtt vannak. 

Mint a szerelemben, a barátságban is előfordul, hogy egyszerre figyel fel egymásra két ember, és kezdeményezik, hogy barátok legyenek. De az esetek többségében ez inkább magától alakul ki többszöri együttlét során, esetleg az egyik fél határozottabban közeledik, a másik meg szívesen elfogadja. 

A barátság legfőbb mutatója az, hogy mennyire vagy szívesen együtt a másikkal.

Egy jó barátságban az lehetsz, aki vagy

Ez nem azt jelenti, hogy örökké csak vele akarsz lenni, és mással nem, de azt mindenképp, hogy amikor együtt vagytok, az neked jó, kényelmes, nem azt érzed, hogy meg kell felelned, hanem elengedheted magad, az lehetsz, aki vagy. Egy barátságba belefér, ha vannak dolgok, amikről máshogyan gondolkoztok, és ezért néha még vitatkoztok is, de az már nem, hogy egymás felett vagy egymás véleményéről ítéletet is mondjatok. Lehet, hogy nem értetek egyet, de az ítélkezés nem fér bele a barátságba. Ugyanakkor a barátság kialakulásában sokat segít, ha legalább az alapértékekben egyetértenek a felek. Ezek gyerek- és fiatalkorban nem mindig teljesen egyértelműek, hiszen ilyenkor alakul ki, hogy milyen alapértékeket fogadtok el a környezetetektől, mit utasítotok el, és mi az, amiben teljesen új utakat kerestek. Ebben a keresésben a barátok jól segíthetik egymást, hiszen egy elfogadó környezetben, mint amilyet a barátság teremthet, sok mindent meg lehet vitatni, ki lehet próbálni. 

Kit tartasz a barátodnak?

Ha szeretnéd tudni, hogy valaki a barátod-e, ehhez először meg kell határoznod, hogy te milyen alapon tartasz valakit a barátodnak. Lehet, hogy azt gondolod, hogy ha sok időt töltötök együtt, és jól is érzitek magatokat, akkor ő a barátod. De lehet, hogy azt is a feltételek közé számítod, hogy meg tudjatok egymással osztani bizalmas dolgokat. Esetleg azt, hogy mindig számíthass rá. Vagy – rosszabb esetben – azt, hogy csak veled barátkozzon, mással ne.

Ha azt szeretnéd, hogy legyenek barátaid, sokat segíthet, ha nem szabsz túl sok feltételt ahhoz, hogy valaki a barátod lehessen. Te is jobban jársz, ha nyitott vagy mindenféle lehetőségre, hiszen amíg nem ismered meg a másik embert, addig nem tudhatod, hogy milyen, és hogy akarnál-e vele barátkozni.

Önmagad lehetsz

De függetlenül attól, hogy barátok vagytok, vagy később barátok lesztek-e, azt te is elvárhatod mindenkitől, hogy tiszteljen, elfogadjon olyannak, amilyen vagy, és ő se ítélkezzen. Egymás megismerése során látni fogod, hogy annak mindenki örül, ha nem ítélkezel, így téged is szívesebben fogadnak el. Ha pedig önmagad lehetsz mások társaságában, ha nem érzed azt, hogy másnak, jobbnak kell mutatnod magad, mint amilyen vagy, akkor már meg is teremtetted a barátság egyik alapfeltételét.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép: Yuvalrob