Kapcsolatok

Amikor a legjobb barátod nem örül veled: a féltékenység

A híres zöld szemű szörny, a féltékenység nem csak szerelmeseket fenyeget – a jóbarátok is ismerhetik,

A féltékenységet talán csak szerelmesek között tudtad elképzelni eddig. Lehet, hogy már te is találkoztál azzal a fájó érzéssel a gyomrodban és a szíved táján, amelyet akkor érzel, amikor úgy látod, hogy a számodra fontos ember mással kedves, és attól tartasz, hogy elveszíted őt.

Csak hiányzol!

De mi van ha a legjobb barátod viselkedése változik meg? Csúnyán beszél a jelenlegi szerelmedről, vagy éppen az új barátaidra tesz megjegyzéseket, esetleg rád is. Az első gondolatod az lehet, hogy magának akarja a szerelmedet, vagy zavarja, hogy téged annyian szeretnek.

Valószínűleg mégsem erről van szó, hanem arról a bizonyos mardosó érzésről, csak éppen most nem te érzed, hanem rád féltékeny a barátod.

Elképzelhető, hogy a sok közösen töltött idő és a megosztott titkaitok hiányoznak neki, hiszen kevesebbet vagytok együtt, másokkal is osztoznia kell rajtad.

Lehet, hogy eddig őt kerested először, ha bármi történt veled, és minden apróságot megbeszéltetek. Ez most valószínűleg megváltozott. Talán már tényleg nem ő az egyetlen, a legfontosabb ember az életedben. Mással is hasonlóan bizalmas a kapcsolatod, nem csak vele, de ez őt felkészületlenül érte. Lehet, hogy a szúrós sündisznós viselkedés csupán annyit jelent: a barátod egyedül érzi magát nélküled.

Mit tehetsz?

Az mindig szuper ha új emberek vannak az életedben, jogod van jól érezni magad velük. Ne gondold, hogy bármit rosszul csináltál. Ugyanakkor nagyon sokat segíthet, ha őszintén tudtok beszélgetni az érzéseitekről. Megkérheted a barátodat, hogy mondja el, ő mit érez valójában, mi bántja az új helyzetben. Jó, ha kedvesen biztosítod őt arról, hogy igenis fontos a számodra, és továbbra is van helye az életedben, nem akarod őt elveszíteni. Mindemellett időnként bevonhatod az új programjaidba, bemutathatod az új barátaidnak, szerelmednek. Ugyanakkor ki is jelölhetsz rendszeres alkalmakat, amikor csak kettesben vagytok – úgy, ahogy azt korábban tettétek.

És ha semmi nem segít?

Jó, ha adsz egy kis időt a barátodnak, hogy alkalmazkodni tudjon lelkileg és a gyakorlatban is az új felálláshoz.

Érdemes türelmesen támogatni őt ebben a nehéz időszakban, segíteni őt, hogy minél jobban megértse a te érzéseidet is.

Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére sem tudod megoldani egyedül ezt a nehéz helyzetet, ha a barátod nem segít, hiszen ehhez mindkettőtök rugalmasságára szükség van. Lehet, hogy egy időre sajnos el kell engedned őt, de bízhatsz abban, hogy idővel rendeződik a kapcsolatotok, hiszen előfordulhatnak nehezebb időszakok a barátságban is. Ha ezeken túl tudtok lendülni, akkor akár még jobban elmélyülhet és megerősödhet a kapcsolatotok.

Krausz Andrea

Kiemelt kép innen